Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κακουργήματα σε βάρος αστυνομικών για παράνομη διακίνηση μεταναστών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κακουργήματα σε βάρος αστυνομικών για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης σε βάρος των τριών κατηγορουμένων, δυο εκ των οποίων αστυνομικοί, για το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Συγκεκριμένα για την υπόθεση απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την παράνομη διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών, της δωροληψίας και της κατάχρησης εξουσίας.

Όπως αναφέρει το xronos.gr ο δικηγόρος Αλεξανδρούπολης Θεόδωρος Αγγλιάς, που υπερασπίζεται τον τρίτο κατηγορούμενο, αγρότη, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας άσκησης ποινικής δίωξης ανέφερε “Μόλις τελείωσε η διαδικασία της άσκησης ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα ο οποίος είπε τις κατηγορίες στους τρεις κατηγορουμένους. Τους παρέπεμψε στον ανακριτή όπου πήραν προθεσμία να απολογηθούν Δευτέρα (σ.σ. οι αστυνομικοί) και Τρίτη (σ.σ. ο αγρότης).

Εγκληματική οργάνωση; 

Οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές: Εγκληματική οργάνωση με στόχο την διακίνηση παράτυπων μεταναστών, υπάρχουν οι κατηγορίες από υπαλλήλους για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, δωροληψία σε βαθμό κακουργήματος και υπάρχουν και κάποια πλημμελήματα τα οποία όμως θα γίνουν ξεχωριστή δικογραφία για να μην συσσωρεύεται υλικό μέσα στην ανακριτική διαδικασία”.

Από την πλευρά της, η δικηγορος των δύο αστυνομικών, Μαρία Καραγεωργίου ανέφερε: “Τα αδικήματα είναι πολύ σοβαρά κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς άδεια για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας οι αστυνομικοί. Περιμένουμε να λάβουμε την δικογραφία”.

Αρση απορρήτου

Η σύλληψη των τριών έγινε από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου 2018.Οι τρεις συλληφθέντες είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο του Τμήματος εδώ και πολύ καιρό, ενώ είχε γίνει και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τους.

Από τα στοιχεία της υπόθεσης που έχουν γίνει γνωστά, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, υπό τη διεύθυνση αλλοδαπού, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Τουρκία, ο οποίος μέσω πληροφοριών που του εξασφάλιζε ο ιδιώτης συλληφθείς, καθοδηγούσε τα λοιπά μέλη της οργάνωσης σχετικά με τις ώρες, τον τόπο και τον τρόπο διακίνησης των αλλοδαπών, μέσω του ποταμού Έβρου. Ο ιδιώτης αντλούσε, έναντι αμοιβής, την πληροφόρηση από τους δυο συλληφθέντες αστυνομικούς, οι οποίοι λόγω της ιδιότητάς τους και της απασχόλησης τους σε τοπική υπηρεσία συνοριακής φύλαξης είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες υπηρεσιακού και επιχειρησιακού χαρακτήρα και παράλληλα ήταν άριστοι γνώστες της γεωμορφολογίας και των τοπικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής.

Συσκευές

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: (7) ηλεκτρονικές συσκευές tablet και (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop), (29) συσκευές κινητών τηλεφώνων και (3) κάρτες αποθήκευσης δεδομένων, (8) κάρτες SIM και (4) φορητές μονάδες αποθήκευσης, (21) βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων διαφόρων τραπεζών, (18) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, (2) κεντρικές μονάδες σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή, (2) φορητοί πομποδέκτες, και φορητός ασύρματος και επιτραπέζιος πομποδέκτης. Οι δικηγόροι της υπεράσπισης δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία που ήθελε τους κατηγορούμενους να έχουν ομολογήσει.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους ένορκη διοικητική εξέταση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ