Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Καταδίκη Αιγύπτιου για θάνατο νεαρού αλλοδαπού που επιχείρησε να του κλέψει 10 ευρώ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταδίκη Αιγύπτιου για θάνατο νεαρού αλλοδαπού που επιχείρησε να του κλέψει 10 ευρώ!

Η σκληρή πραγματικότητα των «κλοσάρ» του κέντρου της πρωτεύουσας αναβίωσε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε υπόθεση φόνου από 32χρονο Αιγύπτιο με θύμα νεαρό αλλοδαπό, ο οποίος επιχείρησε να του κλέψει τα δέκα ευρώ που είχε στην κατοχή του. Το αιματηρό περιστατικό συνέβη στις 15 Δεκεμβρίου 2017 στην Πλατεία Θεάτρου στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Αιγύπτιος κατηγορούμενος, άνεργος, τοξικομανής και άστεγος, διαπληκτίστηκε με δύο αλλοδαπούς, ο ένας του πήρε το κινητό και έφυγε και ο άλλος, επιχείρησε να του πάρει τα λιγοστά χρήματα που είχε στην κατοχή του. Το αποτέλεσμα ήταν ο δράστης να τον χτυπήσει δύο φορές είτε με μαχαίρι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είτε με κατσαβίδι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αιγύπτιου.

Πρόεδρος: Αποδέχεστε την κατηγορία;

Κατηγορούμενος: Όχι δεν είχα μαχαίρι. Με χτύπησε αυτός στην καρδιά και τον χτύπησα και εγώ με ένα κατσαβίδι που είχα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου υποστήριξε ότι διέπραξε το έγκλημα υπό το κράτος φόβου και πανικού και επισήμανε ότι ο Αιγύπτιος δεν ήθελε να σκοτώσει το θύμα αλλά να το φοβίσει.

«Δεν ήθελα να πεθάνει το παιδί. Ήθελα να τον φοβίσω για να σταματήσει να με χτυπάει…» ανέφερε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, προσθέτοντας: «Ήμουν άστεγος. Αυτός ήθελε να μου πάρει τα λεφτά. Δεν ήταν δικό μου το κατσαβίδι».

Πρόεδρος: Είχατε κατσαβίδι στα πράγματα σας; Αυτό το θυμόσαστε;

Κατηγορούμενος: Όχι

Εισαγγελέας: Το θύμα σας έκλεψε ή άλλος που διαπληκτιστήκατε; Τι σας έκλεψε;

Κατηγορούμενος: Αυτός που με έκλεψε, έφυγε. Μου πήρε ένα κινητό. Το θύμα πήγε να μου πάρει τα λεφτά. Δεν θυμάμαι πόσα. Δεν είχα πολλά, δέκα ευρώ ίσως.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν είπατε αστυνομία αυτός θέλει να με ληστέψει;

Κατηγορούμενος Το είπα. Ζητάω συγγνώμη! Δεν ήθελα να πεθάνει.

Εισαγγελέας: Γιατί τον χτυπήσατε;

Κατηγορούμενος: Πήγε να με κλέψει και να με χτυπήσει.

Τακτικός δικαστής: Είχατε κάτι για να προστατευτείτε που μένατε στο δρόμο;

Κατηγορούμενος: Όχι, είμαι χρήστης. Δεν χρειαζόταν να έχω κάτι να προστατευτώ. Κάθε μέρα έκανα χρήση ναρκωτικών.

Τελικά, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη.

«Ο κατηγορούμενος με το θύμα είχαν μία συμπλοκή. Θύμα πήγε να του πάρει δέκα ευρώ. Έχω την άποψη ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε κατά συμπλοκή το μαχαίρι. Σε κάθε περίπτωση δεν είχε σκοπό να σκοτώσει παθόντα, αλλά να τον τραυματίσει. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ανθρωποκτόνο πρόθεση εάν είχαν προηγούμενα, του είχε στήσει καρτέρι, είχε πάνω του φονικό όπλο.

Δεν υπάρχει ανθρωποκτόνος πρόθεση. Υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των τραυμάτων και του θανάτου. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος  για θανατηφόρο σωματική βλάβη κατά επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας χωρίς ελαφρυντικό. Το ποσό των δέκα ευρώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για να τελέσεις τέτοιες σωματικές κακώσεις σε άλλον άνθρωπο».

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση, μετέτρεψε την κατηγορία σε θανατηφόρα σωματική βλάβη καταδίκασε ομόφωνα τον κατηγορούμενο σε ποινή καθείρξεως εννέα ετών και τριών μηνών χωρίς αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ