Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κύκλωμα ρευματοκλοπής: Οι «πελάτες», η «ταρίφα», οι κωδικοί και το ξέπλυμα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κύκλωμα ρευματοκλοπής: Οι «πελάτες», η «ταρίφα», οι κωδικοί και το ξέπλυμα

Τους 600 αγγίζουν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις , οι «πελάτες» του κυκλώματος ρευματοκλοπής που εξάρθρωσε τις τελευταίες ημέρες η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας η σπείρα που εντοπίστηκε στα μέσα του 2018 κι έκτοτε παρακολουθείτο, μέχρι και τη σύλληψη των μελών της στις αρχές της εβδομάδας επέφερε ζημία στη ΔΕΗ που με τα έως τώρα δεδομένα αγγίζει τα 1,7 εκ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να ανέβει εφόσον  υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον αριθμό των «πελατών» ο οποίος αναμένεται να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια  όταν οι εταιρείες τηλεφωνίας δώσουν τα στοιχεία όλων όσων επικοινωνούσαν με τα μέλη της σπείρας.

Και οι  «πελάτες» κατηγορούμενοι

Οι 9 που συνελήφθησαν θα απολογηθούν τη Δευτέρα και τα αδικήματα που τους αποδίδονται είναι διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απάτη και  πλαστογραφία. Ωστόσο αναμένεται να διωχθούν και οι «πελάτες» οι οποίοι ανάλογα με το ποσό που «γλίτωναν» θα τους αποδοθούν τα αδικήματα της ρευματοκλοπής και της ηθικής αυτουργίας στην απάτη σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος εφόσον το ποσό είναι ανώτερο των 120.000 ευρώ.

Ο «εγκέφαλος»

Η διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης αποδίδεται σε έναν εμφανιζόμενο ως  άνεργο με γνώσεις όμως ηλεκτρολόγου ο οποίος «πείραζε» τα ρολόγια.  Από τους υπόλοιπους, κάποιοι είχαν αναλάβει να βρίσκουν τους «πελάτες» και κάποιοι λιγότεροι αφού είχαν μάθει στην πορεία τη «δουλειά» συνέδραμαν τον αρχηγό στο «πείραγμα». Η «ταρίφα», σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία ήταν 50 με 100 ευρώ στους μικρούς πελάτες ενώ στους μεγάλους, κυρίως δηλαδή τα καταστήματα, ήταν το 10% της μείωσης.

Τα «ποτά» και τα «κιλά»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των μελών του κυκλώματος, στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί. Έτσι το «πάμε για ποτό» σήμαινε ραντεβού για να γίνει η δουλειά και το «πόσα κιλά να φέρω» σήμαινε πόσες κιλοβατώρες ήθελε ο πελάτης να «σβήσει».

Ξέπλυμα μέσω δελτίων.

Τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης ξεπλένονταν μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ και μάλιστα ο ιδιοκτήτης του «συνεργαζόμενου» πρακτορείου ήταν επίσης «πελάτης» του κυκλώματος.

Πλην του φερόμενου ως αρχηγού που αρνήθηκε να δώσει προανακριτική απολογία, οι υπόλοιποι ενώπιον των αστυνομικών απέδωσαν  τις παράνομες πράξεις τους σε οικονομική δυσπραγία. Μεταξύ των 9 κατηγορουμένων συμπεριλαμβάνεται κι ένας πυροσβέστης ο οποίος σύμφωνα με τον δικηγόρο του Αλέξανδρο Αλεξιάδη (φωτογραφία) μπλέχτηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων:

«Δυστυχώς πλέον στις ημέρες μας λόγω οικονομικής ένδειας ακόμα και άνθρωποι που καθημερινά με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή μας προστατεύουν, αναγκάζονται να προβούν σε ακραίες λύσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Ο εντολέας μου ο οποίος έχει διατελέσει πυροσβέστης ακόμα και στην επίλεκτη μονάδα της Πυροσβεστικής, την  ΕΜΑΚ, έχοντας καταφέρει να βοηθήσει με τις ενέργειές του χιλιάδες συμπολίτες μας,  αναγκάστηκε να προβεί σε ενέργεια που ήδη έχει μετανοιώσει καθώς ασφυκτιά οικονομικά.

 Δεν αποδεικνύεται η οιαδήποτε σχέση του με την φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση, καθώς και η οιαδήποτε παρέμβαση από αυτόν σε ξένους μετρητές αφού ακόμα και κατά την έρευνα στην οικία του δεν βρέθηκαν εργαλεία ή άλλα αντικείμενα σχετικά με την υπόθεση.

Είναι δεδομένο ότι η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα ξεχωριστά ξεμπερδεύοντας το γνωστό “τσουβάλιασμα” των υποθέσεών όπως καταφθάνουν από τις Αστυνομικές Αρχές.»     

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ