Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Μετέφερε θησαυρό από αρχαία αντικείμενα αμύθητης αξίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μετέφερε θησαυρό από αρχαία αντικείμενα αμύθητης αξίας

Έναν ολόκληρο θησαυρό από αρχαία αντικείμενα αμύθητης αξίας μετέφερε με το αυτοκίνητό του ένας 46χρονος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο Γύθειο Λακωνίας από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα του δράστη, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το πλήθος αρχαιοτήτων που ήταν τοποθετημένο μέσα σε τρεις ταξιδιωτικές συσκευές και προοριζόταν για πώληση έναντι 600.000 ευρώ!

Το παράνομο φορτίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων τμήμα μαρμάρινης στήλης που φέρει επιγραφή «ΦΙΛΙΠΠΕ ΦΙΛΟΚΡΑΤ…» (η δεύτερη λέξη δεν σώζεται ολόκληρη), στην οποία διασώζονται δύο κάτω άκρα, καθώς και το κάτω τμήμα ενδύματος γυναικείας πιθανότατα μορφής, 46 ατρακτόσχημα μυροδοχεία,14 λύχνους από γκρίζο και ερυθρωπό πηλό, επτά χρυσά φυλλόσχημα κοσμήματα, τρεις χρυσές δανάκες με απεικόνιση περιστεριού και πολλά άλλα.

Τα κατασχεθέντα ευρήματα επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αποτελούν κτερίσματα προερχόμενα από λαθρανασκαφή αρχαίου σημαντικού νεκροταφείου ελληνιστικών χρόνων. Σε βάρος του 46χρονου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γυθείου, ο οποίος τον παρέπεμψε στην κ. Ανακρίτρια Γυθείου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ