Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ναρκωτικά: Η μεγαλύτερη “δεξαμενή” μαύρου χρήματος στην Ευρώπη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ναρκωτικά: Η μεγαλύτερη “δεξαμενή” μαύρου χρήματος στην Ευρώπη

ΟΙ τζίροι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από το εμπόριο  ναρκωτικών προκαλούν ίλιγγο και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, συντηρούντα αδίστακτα κυκλώματα που σπέρνουν το θάνατο κυρίως σε νέους ανθρώπους  και ταυτόχρονα αποτελούν  τεράστια πηγή  ροής μαύρου χρήματος.

Η διακίνηση ναρκωτικών, όπως έχει διαπιστωθεί είναι η μεγαλύτερη «δεξαμενή»  βρώμικου χρήματος   στην Ευρώπη και για το λόγο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον το 1/3 των εγκληματικών οργανώσεων εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία τους. Τα κέρδη από το εμπόριο  ναρκωτικών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  ξεπερνούν  κάθε χρόνο, τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Ελλάδα 450 εκατ. ευρώ εισπράξεις!

Στη χώρα μας που δυστυχώς αποτελεί «πόλο έλξης» των κυκλωμάτων του θανάτου , οι εισπράξεις μόνο από τις ποσότητες των ναρκωτικών που έχουν κατασχεθεί , μέσα σε μία μόνο τριετία, υπολογίζονται γύρω στα  450 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης Έκθεση Εκτίμησης Κινδύνου για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, που εκπονήθηκε στην Ελλάδα σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/849,  τα εκτιμώμενα «έσοδα»  των κατασχεμένων ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας θα απέφεραν κέρδη ύψους:

  • 188.000.000€ το 2014
  • 62.000.000€  το 2015 και
  • 200.000.000€ το 2016

Με την ηρωίνη να κυριαρχεί  στην ελληνική αγορά, κατέχοντας ποσοστό 83%, την κοκαίνη να ακολουθεί με ποσοστό  75% και την  κάνναβη να έρχεται τρίτη  με 35% στις προτιμήσεις  των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που δρουν στη χώρα μας , το εμπόριο των ναρκωτικών αποτελεί μία από τις πιο επικερδείς παράνομες δραστηριότητες.

Έλληνες και Αλβανοί οι αρχηγοί των κυκλωμάτων

Παρά την εξάρθρωση  188 εγκληματικών οργανώσεων στις οποίες μετείχαν κυρίως Έλληνες και Αλβανοί, ακολουθούμενοι από  Βούλγαρους και Νιγηριανούς,  η διακίνηση ναρκωτικών μαστίζει τη χώρα μας  η οποία άλλωστε  βρίσκεται  σε στρατηγικό σημείο, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.

 Και συγκεκριμένα, πάνω σε έναν από τους βασικότερους «δρόμους» μεταφοράς των ναρκωτικών,  τον «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν, Μυανμάρ, Λάος) με τις αντίστοιχες της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι οποίες καταναλώνουν τις παραγόμενες ναρκωτικές ουσίες. Επίσης, η Ελλάδα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό μεταφοράς κάνναβης και ηρωίνης  από Αλβανία και Τουρκία,  αντίστοιχα, καθώς και σημαντικών φορτίων κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Real estate, τζόγος και επιχειρήσεις ψυχαγωγίας “ξεπλένουν” το μαύρο χρήμα

Οι εισπράξεις πάντως από το εμπόριο ναρκωτικών  σχεδόν πάντα είναι σε μετρητά και αλλάζουν εύκολα χέρια, γεγονός  που δυσχεραίνει τον εντοπισμό των εγκληματικών εσόδων από τις διωκτικές αρχές. Για να χαθούν  στη συνέχεια τα ίχνη του μαύρου χρήματος, τα κυκλώματα προχωρούν στη  νομιμοποίηση των εσόδων αυτών άλλοτε μεταφέροντας τα σε υπεράκτιες εταιρείες και άλλοτε επενδύοντας σε ακίνητα.

Η αγορά ακινήτων ή αγαθών μεγάλης αξίας, η χρήση κερδισμένων δελτίων στοιχηματισμού και άλλες νομότυπες κινήσεις π.χ. Σε επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας είναι συνήθως οι τρόποι που επιλέγονται για να εξαφανιστεί κάθε ένδειξη της παράνομη δράσης.

Κάποιες φορές ωστόσο  ως μέσα για τη νομιμοποίηση του βρώμικου χρήματος  χρησιμοποιούνται τα εμβάσματα  ή η ανταλλαγή συναλλάγματος.

Το εμπόριο ναρκωτικών πάντως «φιγουράρει» πρώτο στη λίστα των  αδικημάτων που  συνδέονται αναπόσπαστα με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.  Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες  φαίνεται πως «ακμάζει» κατά σειρά σε:

  1. Εμπόριο ναρκωτικών
  2. Φορολογικές απάτες
  3. Οικονομικά εγκλήματα
  4. Εμπορία και παράνομη διακίνηση  ανθρώπων
  5. Κλοπές και
  6. Λαθρεμπόριο

Τα αδικήματα αυτά που συχνά υποθάλπουν και άλλες μορφές εγκληματικότητας, συνιστούν σε κάθε περίπτωση υψηλό κίνδυνο για την εθνική οικονομία η οποία δοκιμάζεται σκληρά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να γιατρέψει άμεσα τις «πληγές» της  που την οδήγησαν εδώ…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ