Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Μάτι και οι συγγενείς των θυμάτων στον… Εισαγγελέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Μάτι και οι συγγενείς των θυμάτων στον… Εισαγγελέα

Για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο κατά συρροή στοχοποιούν ποινικά (και) την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου , οι συγγενείς 8 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Υπό ποινικό έλεγχο τίθενται επίσης ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Ιω. Καπάνης, ο Δημάρχος Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, ο Δημάρχος  Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, οι αρμόδιοι τoυ πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ και κάθε υπεύθυνος του λιμενικού σώματος στην περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Οι 16 συγγενείς των θυμάτων ζητούν να διωχθούν ποινικά οι μηνυόμενοι για τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Μάλιστα ο δικηγόρος των 16 συγγενών Αντ. Φούσας δήλωσε πως  «είναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τί τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκίνητου της πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».

Πάνω από 65 σελίδες

Στην -άνω των 65 σελίδων- μήνυση του κάνουν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη που οδήγησε στην απανθράκωση των συγγενών τους ενώ χαρακτηρίζουν ανεύθυνο και επιπόλαιο τον ισχυρισμό της γγ πολιτικής προστασίας  ότι ήταν καταστροφή μικρής έκτασης όταν μέχρι σήμερα υπάρχουν 98 νεκρούς και τόσο μεγάλες σε έκταση δασικές καταστροφές και καταστροφές περιουσιών: «Η γγ πολιτικής προστασίας  και η  περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν κι υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» αναφέρεται στην 65 σελίδων μήνυση.

Νέα μήνυση από τις οικογένειες 8 θυμάτων για έκθεση σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος

Το τραγικότερο όλων είναι σύμφωνα με τους μηνυτές, πως ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν όταν στις 16:30 που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της.

Τραγωδία

Οι συγγενείς των θυμάτων περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες κάτω από τια οποίες χάθηκαν οι άνθρωποί τους, όπως αυτή μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από τη φωτιά. «Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο, πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Τι αναφέρει η μήνυση:

«Δυστυχώς οι άνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο από την Περιφέρεια και τους Δήμους όσο και απο την Πυροσβεστική και τη Αστυνομία, αλλά και τους απλούς, κατά το νόμο αρμοδίους και υπευθύνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία.  Δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατείες και τα οικόπεδα από τα ξερά χόρτα και κλαριά, δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) όπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων κι γεγονότων όπως και για πυρκαγιά.  Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Αττικής, οτι την επόμενη μέρα υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν συνεκλήθησαν όπως προβλέπει ο νόμος την προηγούμενη μέρα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς απο τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ