Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σε πλήρη εξέλιξη από την ΕΛ.ΑΣ. το project “Narcos” στα Εξάρχεια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε πλήρη εξέλιξη από την ΕΛ.ΑΣ. το project “Narcos” στα Εξάρχεια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο Εξάρχεια από την Ελληνική Αστυνομία καθώς πέραν των εκκενώσεων κτιρίων ήδη  από τις αρχές Αυγούστου μέχρι πριν λίγες μέρες  έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ επιχειρήσεις δίωξης των ναρκωτικών στην πλατεία και τα πέριξ στενά.

Σκοπός του σχεδίου, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει τεθεί σε εφαρμογή, είναι αφενός να πληγούν τα κυκλώματα των –κυρίως– αλλοδαπών διακινητών ναρκωτικών και ταυτόχρονα να μονιμοποιηθεί η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή. Το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα επιχειρήσεων κρίνεται από τους επιτελείς θετικό καθώς αρκετοί κάτοικοι έχουν αντιμετωπίσει θετικά την παρουσία της αστυνομίας στην πλατεία και στην ευρύτερη περιοχή.

Συλλήψεις

Στη διάρκεια των «ειδικών δράσεων» έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες άτομα και έχουν συλληφθεί 22 για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη είσοδο στη χώρα. Σε  μια από αυτές η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων διακινητών χασίς από την Αλγερία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η επιχείρηση ήταν στοχευμένη καθώς, όπως προέκυψε, στην κατοχή και των τεσσάρων συλληφθέντων βρέθηκαν νάιλον συσκευασίες με μικροποσότητες χασίς. Οι τρεις από αυτούς δεν διέθεταν κανενός είδους νομιμοποιητικό έγγραφο.

Κατά την επιχείρηση της 18ης Αυγούστου πεταμένο στην πλατεία Εξαρχείων βρέθηκε σακίδιο πλάτης με ακόμα οκτώ συσκευασίες κάνναβης 394 γραμμαρίων. Από το σύνολο των 22 συλληφθέντων στις ειδικές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ., οι 19 είναι αλλοδαποί υπήκοοι Ιράκ, Ιράν, Λιβύης, Αλγερίας, Αφγανιστάν και Συρίας. Οι υπόλοιποι τρεις είναι Έλληνες υπήκοοι. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση Έλληνα είναι αυτή ενός 55χρονου, που συνελήφθη το πρωί της 6ης Αυγούστου.

Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν τέσσερις νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη 196 γραμμαρίων, μια συσκευασία με 25 γραμμάρια κοκαΐνης, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές αλλά και το πιστόλι ενός αστυφύλακα, που είχε κλαπεί μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα από το κέντρο της Αθήνας. Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν, είχε υποστηρίξει ότι πήρε το πιστόλι από άλλο άτομο, προκειμένου να το πουλήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από ναρκωτικά οι αστυνομικοί της Δίωξης έχουν κατάσχει λαθραία προϊόντα καπνού.

Την 7η Αυγούστου, ενδεικτικά, στη διάρκεια «ειδικής δράσης» στα Εξάρχεια και στην οδό Αντωνιάδου, δίπλα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας κατασχέθηκαν 926 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 119 συσκευασίες καπνού.

Καταλήψεις

Ένα διαφορετικό πλέγμα είναι αυτό των καταλήψεων , καθώς η τελευταία επιχείρηση στο ΒΟΞ , το οποίο θεωρείται στέκι του Ρουβίκωνα, προκάλεσε αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το ΒΟΞ ανήκει στον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και είναι κατειλημμένο από το  2012. Χαρακτηριστικό  είναι πως προ ημερών περίπου 100 άτομα έδωσαν το «παρών» σε συγκέντρωση στο κατειλημμένο κτίριο του Βοξ, με αντικείμενο τον τρόπο αντίδρασης σε μια επικείμενη δυναμική δράση της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή. «Να υψώσουμε οδόφραγμα αλληλεγγύης ενάντια στην επερχόμενη κατασταλτική εκστρατεία», έγραφε η αφίσα-κάλεσμα για τη συγκέντρωση.

Ανάμεσα στις δράσεις που αποφασίστηκαν είναι η πραγματοποίηση συγκέντρωσης στα Προπύλαια το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου με σύνθημα «αλληλεγγύη στους κατειλημμένους χώρους αγώνα, τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις».

Προφανώς βέβαια η αστυνομία τους πρόλαβε με την εισβολή στο ΒΟΞ. Συνολικά, στα Εξάρχεια υπάρχουν σήμερα 23 κτίρια υπό κατάληψη στα 12 από τα οποία διαμένουν πρόσφυγες, ενώ τα 11 έχουν καταληφθεί από ομάδες αναρχικών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ