Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη στη Μύκονο μετά από 34 χρόνια ο αεροπειρατής της TWA του 1985! (video)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνελήφθη στη Μύκονο μετά από 34 χρόνια ο αεροπειρατής της TWA του 1985! (video)

Ο διαβόητος δράστης της αεροπειρατείας της πτήσης της TWA από Αθήνα προς Ρώμη του 1985, η οποία είχε ως συνέπεια να σκοτωθεί ένας αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού και να οδηγηθούν στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, συνελήφθη… στη Μύκονο μετά από 34 χρόνια!

Πρόκειται για έναν 65χρονο Λιβανέζο, η σύλληψη του οποίου έγινε στο λιμάνι της Μυκόνου, μετά από εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιούν οι αστυνομικοί για «ύποπτους» επισκέπτες στο νησί των ανέμων.

Ο καταζητούμενος αεροπειρατής, επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που είχε περάσει από Ρόδο και Σαντορίνη και η Μύκονος ήταν ο τελευταίος σταθμός, προτού επιστρέψει στην Τουρκία.

Οι διεθνείς διωκτικές αρχές τον κυνηγούσαν εδώ και 34 ολόκληρα χρόνια, για συμμετοχή στη Χεζμπολάχ και σε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της TWA, όπου δολοφονήθηκε ο Ρόμπερτ Στέθεμ, ένας νεαρός αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού, ο οποίος επιχείρησε να αντισταθεί στους τρομοκράτες, και τον οποίο, αφού πρώτα πυροβόλησαν, κατόπιν πέταξαν το πτώμα του στην πίστα του αεροδρομίου της Βυρηττού!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω πτήση, ένας εκ των επιβατών ήταν και ο Ντέμης Ρούσσος, ο οποίος βίωσε από πρώτο χέρι το όλο αγωνιώδες συμβάν.

Κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου, το σύστημα σήμανε συναγερμό και, μόλις διαπιστώθηκε ότι ο 65χρονος Λιβανέζος ήταν στην «κόκκινη λίστα» της Interpol, οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Εφετών Σύρου, όπου από εκεί διατάχθηκε η προφυλάκιση του στον Κορυδαλλό.

Το χρονικό της αεροπειρατείας

Η πτήση 847 της TWA απογειώθηκε από την Αθήνα, με προορισμό την Ρώμη στις 14 Ιουνίου του 1985. Λίγο μετά την απογείωση, δύο αεροπειρατές με καταγωγή από το Λίβανο, κρατώντας όπλο και χειροβομβίδες, απαίτησαν την απελευθέρωση 700 μουσουλμάνων από τις Ισραηλινές αρχές.

Ο πιλότοι του αεροπλάνου αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία προς τη Μέση Ανατολή και να προσγειωθούν στη Βηρυτό. Εκεί, οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν 19 επιβάτες, με αντάλλαγμα τον ανεφοδιασμό του σκάφους.

Στη συνέχεια, το αεροσκάφος πήγε στο Αλγέρι, όπου εκεί αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 20 επιβάτες, ενώ το ίδιο βράδυ επέστρεψε στη Βηρυτό. Οι αεροπειρατές χτυπούσαν όλους τους στρατιώτες επιβάτες, αλλά στη Βηρυτό διάλεξαν έναν Αμερικανό, τον Ρόμπερτ Στέθεμ, τον χτύπησαν, τον πυροβόλησαν και τον πέταξαν έξω από το αεροπλάνο.

Το αεροσκάφος παρέμεινε στη Βηρυτό μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπου μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι όμηροι. Τότε, αυτή η αεροπειρατεία, που έληξε με έναν νεκρό, είχε «χρεωθεί» στην οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ