Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Χρ. Καραβέλας: 10 χρόνια καταζητούμενος για τα «μαύρα» της SIEMENS

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρ. Καραβέλας: 10 χρόνια καταζητούμενος για τα «μαύρα» της SIEMENS

Άφαντος  παραμένει εδώ και   10 χρόνια, από όταν δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Ζαγοριανού που διενεργούσε την κύρια ανάκριση για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, ο Χρήστος Καραβέλας.

Η θέση του στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται πλέον η υπόθεση, παραμένει κενή και ουδείς μπορεί να πει, έστω με μία σχετική βεβαιότητα, που βρίσκεται. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά. Το μόνο που θεωρείται σίγουρο ωστόσο είναι ότι άφησε   ίχνη  στην Ουρουγουάη καθώς στις 22 Μαΐου του 2009 ο τότε πρόεδρος της χώρας ειδοποίησε την ελληνική πρεσβεία στο Μοντεβιδέο για την εισροή κεφαλαίων του κ. Καραβέλα.

«Δεν ξέρουμε ούτε αν ζει» δηλώνει η οικογένειά του

Ο άλλοτε  οικονομικός διευθυντής του τομέα επικοινωνιών της Siemens Hellas προσπάθησε να «ξεπλύνει» στη λατινοαμερικάνικη χώρα περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δολάρια τα οποία έκτοτε παραμένουν δεσμευμένα εκεί.  Προηγουμένως  είχε αγοράσει  ακίνητο στην κοσμική Punta del Este, κίνηση που από πολλούς θεωρήθηκε ως προπαρασκευαστική  της φυγής του.

Εκτός από την εν λόγω αγορά, ο Καραβέλας  κατάφερε εγκαίρως να «προστατεύσει» και τα χρήματα που διέθετε στη χώρα μας λίγο πριν του τα δεσμεύσουν  οι ελληνικές  αρχές.

Από όσα κατέθεσε στη δίκη, που βρίσκεται σε εξέλιξη,  τραπεζική  υπάλληλος η οποία  διαχειριζόταν τους λογαριασμούς του, προκύπτει ότι ο φυγόδικος πρέπει να είχε τρομερό «ένστικτο» ή κατά άλλους, πιο καχύποπτους, πολύ καλή ενημέρωση, αφού το 2008  κατάφερε να «εξαφανίσει»  7.000.000 ευρώ που διατηρούσε  σε υποκατάστημα της HSBC στην Ελλάδα, μόλις ο εισαγγελέας ενημέρωσε ότι προτίθεται να δεσμεύσει τους λογαριασμούς του.

Ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το συνολικό ποσό που αποκόμισε από τη Siemens, όσα χρόνια ήταν ενεργό στέλεχος της κι έχοντας ως «αρμοδιότητα» να μοιράζει τα «δώρα» στους κατάλληλους ανθρώπους προκειμένου η γερμανική εταιρεία να υπογράφει τις συμβάσεις που ήθελε, ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ. Αν αυτό αληθεύει, σίγουρα πρόκειται για ένα ποσό που του επιτρέπει να ζει μια άνετη ζωή, όπου κι αν βρίσκεται. Και να μην αφήνει ίχνη αφού έως σήμερα όσες προσπάθειες έγιναν από τις αρχές της χώρας μας για να τον εντοπίσουν απέτυχαν.

Χαρακτηριστική είναι η επιχείρηση που οργανώθηκε, όπως λέγεται, το περασμένο καλοκαίρι λόγω του γάμου  της κόρης του  στην Αντίπαρο. Μήνες πριν  πληροφοριοδότες των υπηρεσιών ασφαλείας έλεγαν ότι ο Καραβέλας εμφανιζόταν που και που  στο νησί, χρησιμοποιώντας πλεούμενα διαφόρων τύπων. Καθώς τότε οι πληροφορίες εντάθηκαν, και λόγω του επικείμενου γάμου,  άνδρες της ΕΥΠ και της αστυνομίας έφθασαν  στο νησί μαζί με εισαγγελέα. Ωστόσο  γρήγορα έγιναν αντιληπτοί, αφού κάποιοι από αυτούς έκαναν γνωστή την ιδιότητά τους όταν ερχόταν η ώρα να πληρώσουν σε μαγαζιά και εστιατόρια ενώ αρκετοί  καλεσμένοι του γάμου έμαθαν από τους καταστηματάρχες του νησιού την παρουσία τους. Στο τέλος μάλιστα οι οικοδεσπότες τους κάλεσαν  και στο γαμήλιο γλέντι…Μετά το φιάσκο οι δύο υπηρεσίες έριξαν η μία το «μπαλάκι» στην άλλη  για το ποιος ευθύνεται που αποκαλύφθηκε η επιχείρηση.

Γεγονός ωστόσο είναι ότι για άλλη μία φορά οι αρχές αν και θεώρησαν  ότι βρίσκονται κοντά στη σύλληψή του, απέτυχαν, όπως είχε γίνει στο παρελθόν όταν άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι είναι ή στην  Αθήνα, ή στην Κρήτη ή στη βίλα του στην Αντίπαρο.

Ο άνθρωπος “φάντασμα”

Κι ενώ ο ίδιος παραμένει ως σήμερα ένα «φάντασμα», η μόνη που συνεχίζει  να πληρώνει τα «σπασμένα» του συζύγου της είναι η Μάρθα Καραβέλα  η οποία  πηγαίνει ανελλιπώς στο δικαστήριο από όταν ξεκίνησε η δίκη. Κατηγορείται για συνέργεια στο ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος  της  Siemens  που έκανε ο Καραβέλας. Η ίδια αρνείται πως γνώριζε οτιδήποτε από όσα του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι πολύ πριν το 1998 που σύμφωνα με το κατηγορητήριο άρχισαν να πέφτουν «βροχή» οι μίζες προκειμένου η Siemens  να υπογράψει τη σύμβαση 8002 για τα ψηφιακά του ΟΤΕ, τα χρήματα που είχαν μαζέψει από την εργασία τους, εκείνος ως υψηλόβαθμος στέλεχος της ελληνικής Siemens κι εκείνη ως γιατρός, ήταν αρκετά.

Η απορία όλων πάντως είναι αν ο καταζητούμενος  που έχει αφήσει πίσω του όχι μόνο τη σύζυγό του αλλά και 4 παιδιά ,  έχει δώσει έστω σε αυτούς σημεία ζωής. Η απάντηση σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της οικογένειας είναι πως  εδώ και 10 χρόνια  αγνοείται η τύχη του. «Δεν ξέρουν καν αν ζει», λένε οι ίδιες πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι παρόλα τα εκατομμύρια που φαίνεται να διακινήθηκαν από τους  λογαριασμούς του, η σύζυγός του, λόγω και του ότι έχουν δεσμευτεί όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία, ζει σήμερα από τη σύνταξή της, και τα παιδιά του δουλεύουν για να βγάλουν τον «επιούσιο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ