Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Βαρβάρα Φύτρου: 42 σελίδες «κατηγορώ» από τη γυναίκα που έχασε στο Μάτι σύζυγο και 2 παιδιά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βαρβάρα Φύτρου: 42 σελίδες «κατηγορώ» από τη γυναίκα που έχασε στο Μάτι σύζυγο και 2 παιδιά

Γροθιά στο στομάχι  είναι η περιγραφή έκτασης 42 σελίδων της τραγωδίας στο Μάτι, από τη Βαρβάρα Βουκάκη που έχασε σύζυγο και δυο ανήλικα παιδιά.

Ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος

Το dikastiko.gr παρουσιάζει τις 42 σελίδες της μήνυσης που υπέβαλλε η χήρα Φύτρου, δια του δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου, η οποία  εν ολίγοις υποστηρίζει πως εάν τα αρμόδια όργανα είχαν επιτελέσει το καθήκον τους ο θάνατος των μελών της οικογένειάς της αλλά και άλλων ανθρώπων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Με την μήνυσή της η κυρία Φύτρου στρέφεται κατά του σημερινού αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλειου Ματθαιόπουλου, του διοικητή υπηρεσίας εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος Γ. Πορτοζούδη, του διοικητή εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπου Συρογιάννη, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου αλλά και της  πρώην Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου.  Ο δικηγόρος της Βασ. Καπερνάρος υποστήριξε ότι με στοιχεία που προσκόμισε θα προκύψουν και νέοι κατηγορούμενοι ενώ τα υφιστάμενα πλημμελήματα θα γίνουν  κακουργήματα.

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΜΗΝΥΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Εκθέτω στην κρίση Σας τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά, σχετικά με τα, έως σήμερα, τεκταινόμενα, δια πράξεων και παραλείψεων, συγκεκριμένων υπηρεσιών και παραγόντων της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι εμπλέκονται, εκ της ιδιότητας τους, στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής την 23.7.2018 σε όλα τα στάδιά της, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατόν δύο (102) συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και ολόκληρης της οικογένειάς μου. Οι ανωτέρω εγκαλούμενοι, καθώς και όσοι συνυπεύθυνοι προκύψουν από την έρευνα σας, με οποιαδήποτε μορφής συμμετοχή, διέπραξαν τα κατωτέρω αναφερόμενα εγκλήματα εις βάρος εμού, της οικογένειάς μου και του κοινωνικού συνόλου.

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

Η  εγκαλούσα  τυγχάνω χήρα του Γρηγορίου  Φύτρου του Ανδρέα και μητέρα των Ανδρέα (11 ετών) και Ευδοκίας (13 ετών) Φύτρου, οι οποίοι υπήρξαν θύματα  των εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων των οργάνων της Πολιτείας και των προστηθέντων αυτών, ένεκα των οποίων η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε την 23η Ιουλίου 2018 στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνος Ανατολικής Αττικής, είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο εκατόν δύο (102) συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και ολόκληρης της οικογένειάς μου αλλά και την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον.

Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς φάνηκαν και αποδείχθηκαν οι εγκληματικές ευθύνες των εμπλεκόμενων οργάνων και των θεσμικών προσώπων της διοίκησης. Την ημέρα της καταστροφής βρισκόμουν στην εργασία μου, στο κέντρο της Αθήνας και επικοινωνούσα, συνεχώς, με το σύζυγο μου, ο οποίος βρισκόταν με τα τέκνα μας, στην οικία μας στο Μάτι. Από κάποιο χρονικό σημείο και έπειτα, δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους. Ο σύζυγος μου βρέθηκε απανθρακωμένος, ενώ τα παιδιά μου κατέληξαν ο μεν Ανδρέας μου πλησιέστερα στον πατέρα του εντός του «γνωστού οικοπέδου», η δε Εβίτα μου βρέθηκε μέσα στη θάλασσα, όταν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, φλεγόμενη, πήδηξε από γκρεμό πολλών μέτρων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί.

Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες, βρήκαν το θάνατο τα τρία  μέλη της οικογένειάς μου περιγράφονται σε σωρεία δημοσιευμάτων ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου και είμαι πλέον βεβαίααπό τα συγκεντρωθέντα, έως σήμερα, σημαντικότατα αποδεικτικά στοιχεία, ότι ο θάνατος τους, όπως και ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι εντεταλμένοι προς τούτο λειτουργοί του ενεργούσαν υπευθύνως, όπως ο νόμος ορίζει.

     Από την τραγική εκείνη μέρα, μέχρι και σήμερα, «βγαίνουν» στο φως της δημοσιότητας  και αποκαλύπτονται τραγικές παραλείψεις των οργάνων της Πολιτείας  και των προστηθέντων οργάνων τους, ενώ -παρά την κοινωνική κατακραυγή- ουδείς έχει αναλάβει τις ευθύνες του, ούτε έχουν αυτές καταλογισθεί εις βάρος όλων των υπευθύνων προσώπων.

ΙΙ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Α. Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΝΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

Από την επομένη της φονικής πυρκαγιάς, έως και σήμερα, έχω καταβάλει κάθε δυνατή, ανθρωπίνως, προσπάθεια ανεύρεσης στοιχείων και αποδεικτικών μέσων, προκειμένου να συνδράμω τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές στην αναζήτηση των ενόχων της καταστροφής της οικογένειάς μου. Όμως, σε κάθε μου εγχείρημα προς τον ανωτέρω σκοπό συγκεκριμένοι δημόσιοι λειτουργοί και κρατικοί υπάλληλοι, όπως κατωτέρω αναλύεται, διέπραξαν και διαπράττουν εις βάρος εμού και του κοινωνικού συνόλου ποινικώς και πειθαρχικώς κολάσιμες συμπεριφορές, αποτρέποντας, σκοπίμως και συνειδητά, τη λήψη και την προσκόμιση αυτών στις Αρχές.

Ειδικότερα,

Επειδή, κατέχω τη δικονομική θέση της υποστηρίζουσας την κατηγορία, έχουσα το βάρος απόδειξης της ενοχής, έχω ήδη υποβάλει μήνυση, κατά των: 1) Ηλία Ψινάκη, Δημάρχου Μαραθώνος, 2) Ειρήνης Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής, 3) Ιωάννη Καπάκη, πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, 4) Νικολάου Τόσκα, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμοδίου για θέματα Προστασίας του Πολίτη και νυν Βουλευτή Β’ Αθηνών, 5) Παναγιώτη Σκουρλέτη, Υπουργού Εσωτερικών, 6) Σωτήριου Τερζούδη, πρώην Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος  7) Κωνσταντίνου Τσουβάλα, πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, και  8) Κατά παντός υπευθύνου, κατ’ άρθρον 45 ΠΚ, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο προκύψει η οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή τους, αιτούμενη την ποινική δίωξη τους για τις τελεσθείσες εις βάρος της οικογενείας μου αξιόποινες πράξεις της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, της εκθέσεως αλλά και οποιασδήποτε άλλης πράξης αποκαλυφθεί, δηλώνοντας συγχρόνως, παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος των εγκαλουμένων για την υποστήριξη της κατηγορίας και για την χρηματική ικανοποίηση της ψυχική οδύνης που έχω υποστεί από τις πράξεις και παραλείψεις των καθ΄ων – εγκαλουμένων (Σχετ. 1).

Η ανωτέρω μήνυση συσχετίστηκε με αυτεπάγγελτη προκαταρτική εξέταση (ΑΒΜ: Δ2018/1287) της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, επί της οποίας εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 436/2019 διάταξη του εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, με την οποία ασκήθηκαν διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων. Η υπόθεση ανατέθηκε στον 6ο τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, διετάχθη κύρια ανάκριση και η δικογραφία εκκρεμεί ενώπιόν του, έως σήμερα, δίχως να έχω λάβει γνώση σχετικά, μετά από συνεχόμενες έγγραφες αρνήσεις του ιδίου, παρότι μέχρι σήμερα έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 μηνών.

Β. Η ΕΚΝΟΜΗ ΑΡΝΗΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ.

Παραλλήλως, ελάμβανα και λαμβάνω, συνεχώς, γνώση νέων στοιχείων από συμπολίτες μου, από τα ΜΜΕ και από προσωπική έρευνα για τη συλλογή σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων του άρθρου 178 ΚΠΔ, που αποδεικνύουν την εγκληματική συμπεριφορά των υπαιτίων.

Τέτοιων στοιχείων τη λήψη αιτήθηκα από αρμόδιους φορείς, οι οποίοι, όμως, αρνήθηκαν παρανόμως και αυθαιρέτως(σ.σ περιφέρεια Αττικής και Επιθεωρήτρια Δημόδιας Διοίκησης)  να μου τα χορηγήσουν, προσβάλλοντας κάθε έννοια δικαίου και νομιμότητας, παραβιάζοντας το καθήκον που τους έχει ορίσει η πολιτεία. Διαπράττοντας ποινικώς κολάσιμες πράξεις, επιχείρησαν, διά της αρνήσεως τους, να αποτρέψουν την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας για να καλύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες.  Οι ποινικές ευθύνες βαραίνουν τα συγκεκριμένα και κατονομαζόμενα στην παρούσα πρόσωπα, τα οποία ευθύνονται για το θάνατο της οικογένειάς μου και για την αποτροπή ή και εμπόδιση, εκ μέρους τους, ανακάλυψης της αλήθειας και τιμωρίας των υπαιτίων.

iii) ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΠΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΥ.

Την 27/9/2018 κατέθεσα αίτηση προς: 1. Αντιστράτηγο ΠΣ Βασίλειο Ματθαιόπουλο, Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, 2. Υπουργείο Εσωτερικών, οδός Σταδίου, αριθ. 27, Αθήνα,  3. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,  4. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών 5. Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.), η οποία κοινοποιήθηκε προς: 1. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου2. Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, 3. Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ Ηλία Ζαγοραίο, και 4. Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κα Μαρία Παπασπύρου,  με την οποία αιτήθηκα να απαντήσουν οι ανωτέρω, εγγράφως και αρμοδίως, στα κατωτέρω καίρια αιτήματα και να μου χορηγήσουν τα σχετικά αιτούμενα έγγραφα, ήτοι:

1) Το ελικόπτερο τύπου «ΒΚ» που κατέφθασε στο Μάτι από την Κινέττα και εκεί διαπίστωσε την έλλειψη καυσίμων επιστρέφοντας στο αεροδρόμιο Ελευσίνας, προφανώς για ανεφοδιασμό, ΓΙΑΤΙ δεν επέστρεψε για να επιχειρήσει στο ΜΑΤΙ;

1α) Να μου χορηγηθούν αντίγραφα από το σχετικό ημερολόγιο της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.) με τις σχετικές κινήσεις του εν λόγω ελικοπτέρου τύπου «ΒΚ-117».

2) Τα άλλα δύο (2) ελικόπτερα τύπου «ΒΚ» τα οποία, συντηρημένα, έτοιμα και ικανά προς επιχείρηση, ΓΙΑΤΙ έμειναν αδρανή; Γιατί παρέμεναν «καρφωμένα», συνεχώς, επί του εδάφους καθ’ όλη τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς, αφού: α) με τις ίδιες καιρικές συνθήκες επιχειρούσαν τα άλλα τρία (2 «Superpuma» και το άλλο «ΒΚ») στην Κινέτα, με το ένα εξ αυτών τύπου «ΒΚ» να πετάξει στο Μάτι αλλά να μην επιχειρήσει λόγω ελλείψεως καυσίμων; β) Αν υπήρχε έλλειψη πιλότων εκείνη τη στιγμή ΓΙΑΤΙ δεν ανακλήθηκαν στην υπηρεσία, αμέσως, με την διαπίστωση της πυρκαγιάς στη περιοχή Νταού Πεντέλης να επιχειρήσουν με τα καθηλωμένα στο έδαφος υπόλοιπα 2 τύπου «ΒΚ»; γ) Σε κάθε περίπτωση, αν οι διαθέσιμοι πιλότοι δεν επαρκούσαν, ΓΙΑΤΙ δεν επιχειρούσαν τουλάχιστον το ένα, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής (αφού απαιτείται πλήρωμα 2 ατόμων  για κάθε ελικόπτερο) όπου εβρίσκοντο ούτως ή άλλως στην Υ.Ε.Μ.Π.Σ. λόγω επιφυλακής;

2α) Να μου χορηγηθούν σχετικά έγγραφα αιτιολογούντα τους λόγους καθήλωσης ή ελλείψεως των, εν λόγω, ελικοπτέρων.

3) Να μου χορηγηθεί αντίγραφο της άδειας εισόδου της επισκέπτριας με το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά της καθώς και η ακριβής ώρα εισόδου και εξόδου του αυτοκινήτου της, διότι σκοπεύω να την προτείνω ως μάρτυρα κατά την προδικασία.

4) Να μου χορηγηθεί έγγραφο, με το οποίο θα βεβαιώνεται η ακριβής ώρα εξόδου και επιστροφής του υπηρεσιακού αυτοκινήτου από την πύλη 12 του αεροδρομίου, στο οποίο επέβαινε ο Διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων ΠΣ, μετά της συνοδηγού του.

5) Να μου χορηγηθεί το υλικό των καμερών, οι οποίες έχουν καταγράψει όλες τις κινήσεις ανθρώπων εισερχομένων και εξερχομένων, καθώς και όλων των αυτοκινήτων, τα οποία άλλωστε υπάρχουν στο τμήμα Ασφαλείας (γραφείο SDS)

6) Να μου χορηγηθούν όλα τα έγγραφα επικοινωνίας, κατά την ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018, μεταξύ του Αρχηγού του Π.Σ. κ. Βασίλειου Ματθαιόπουλου και του Διοικητού της Υ.Ε.Μ.Π.Σ., κ. Γεώργιου Πορτοζούδη για να διαπιστωθούν οι λόγοι και να αποδειχθούν τα αίτια της καθήλωσης των δύο (2) ελικοπτέρων στο «Ελ. Βενιζέλος».

7) Να μου χορηγηθεί επίσημο σχετικό έγγραφο, ότι πράγματι τα ελικόπτερα αυτά ήταν συντηρημένα και πλόιμα από την NSPA (Aeroservices SA), σε σχέση με τα υψηλότατα ετήσια κόστη συντήρησης τους.

8) Να μου χορηγηθούν αντίγραφα των επίσημων συνομιλιών, όπως καταγράφηκαν την τραγική ημέρα, μεταξύ της Πυροσβεστικής (199) και του Ε.Σ.Κ.Ε. (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων – Μικράς Ασίας 1 και Ριζαρείου, Χαλάνδρι Αττικής) μέσω ασυρμάτων και μηνυμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εντολές που δόθηκαν (σαφώς και η ακριβής ώρα που δόθηκαν οι σχετικές εντολές) και, εν τέλει, να εξακριβωθεί πως προχώρησε επιχειρησιακά το σχέδιο που οδήγησε στο να παραμείνουν ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ και απολύτως ΑΝΕΝΕΡΓΑ τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία έπρεπε να συμβάλλουν στην κατάσβεση της θανατηφόρας πυρκαγιάς.

Σε απάντηση της ανωτέρω αίτησής μου, την 17.10.2018 απεστάλη μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email του συνηγόρου μου, η από 15.10.2018 υπ’ αριθμ. πρωτ. 58022Φ.190.1 απάντηση της νομικής υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος με θέμα «Αιτήματα ιδιωτών-παροχή στοιχείων» (Σχετ. 5). Στην εν λόγω απάντηση, ο διευθυντής της νομικής υπηρεσίας μου γνωστοποίησε, ότι δεν δύναται να μου χορηγήσει απαντήσεις στα εν λόγω αιτήματά μου. Ακολούθως, μου απάντησε, ότι πρέπει να αναζητηθούν τα έγγραφα που αιτήθηκα, «σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από την αρμόδια εισαγγελική αρχή»

Δηλαδή, η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία δια του υπευθύνου προϊσταμένου της, Βασιλείου Ματθαιόπουλου, αρνήθηκε, εντελώς παρανόμως, να μου χορηγήσει έγγραφα, αποδεικτικά των εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων των εμπλεκόμενων προσώπων. Πολλώ, δε μάλλον αρνήθηκε να χορηγήσει έγγραφα αποδεικτικά των ποινικών ευθυνών υπαλλήλων του ΠΣ, επιχειρώντας την παροχή πλήρους προστασίας και ασυλίας σε αυτούς. Η έγγραφη άρνηση του Βασίλειου Ματθαιόπουλου στη χορήγηση των αιτουμένων εγγράφων μου υποδηλώνει και αποδεικνύει την ενοχή του και την όλως έκνομη συμπεριφορά του, η οποία εξευτελίζει το θεσμό, το αξίωμα του και τη δικαιοσύνη. Θα πρέπει ιδιαιτέρως να τονισθεί εδώ, ότι ούτε η κ. Ξένη Δημητρίου, ως Εισαγγελέας ΑΠ, ούτε η Μαρία Παπασπύρου, ως Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, ένεκα των ιδιοτήτων τους, ιδίως δε η πρώτη ως υπεύθυνη για την τήρηση της νομιμότητας, μολονότι είχαν λάβει γνώση από την κοινοποίηση μου παρενέβησαν στον  Βασίλειο Ματθαιόπουλο για τη χορήγηση των εγγράφων, ως υποχρεούντο.  

  1. v)ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ

Την 18.10.2018 κατέθεσα ενώπιον του κ. Εισαγγελέως ακροάσεων αίτηση χορήγησης εισαγγελικής παραγγελίας, προκειμένου να διαταχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διοίκησης να μου χορηγήσουν αντίγραφα των ανωτέρω εγγράφων και γραπτώς απαντήσεις επί των ερωτημάτων μου. Ο κ. Εισαγγελέας έκανε δεκτή την αίτησή μου και διέταξε, τον Αντιστράτηγο και Αρχηγό του Π.Σ., Βασίλειο Ματθαιόπουλο να μου χορηγήσει τα αιτούμενα έγγραφα (Σχετ. 6).

Όμως, αν και κοινοποιήθηκε νόμιμα η ανωτέρω εισαγγελική παραγγελία, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος διά του Αρχηγού, Βασίλειο ΜατθαιόπουλουΑΡΝΗΘΗΚΕ να συμμορφωθεί προς αυτήν, διαπράττοντας, ταυτόχρονα, ποινικώς κολάσιμη πράξη!

Εντούτοις, εντελώς παράνομα, αντί της χορηγήσεως των εγγράφων, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, Βασίλειος Ματθαιόπουλος, απέστειλε στον πληρεξούσιο δικηγόρο μου την από 6.11.2018 απάντηση, σύμφωνα με την οποία η Υπηρεσία του αρνείται την χορήγηση τους, ένεκα του ότι αποτελούν μέρος ποινικής δικογραφίας, η οποία βρισκόταν, τότε, στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης (Σχετ. 7).

Η απάντηση του εγκαλουμένου Βασίλειου Ματθαιόπουλου, πέραν του ότι παραβιάζει, δολίως, την εισαγγελική παραγγελία, είναι ολοσχερώς ψευδής και νομικώς αβάσιμη. Αποτελεί, τουλάχιστον, ντροπή για το θεσμό του Αρχηγού του Π.Σ. η απάντηση αυτή, η οποία εκ της παρανομίας της εκθέτει το σύνολο των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος και των πολιτικών προϊσταμένων  του.

Είναι προφανές, ότι ο Αρχηγός του ΠΣ λειτούργησε κατόπιν εντολών ή ο ίδιος στην προσπάθειά του να συσκοτίσει την υπόθεση αποκάλυψης των κακουργηματικών πράξεων και των υποκειμένων της, μετήλθε ψευδέστατης δήλωσης, την οποία αποτύπωσε, υπό τη μορφή της ψευδούς βεβαιώσεως (α. 242 ΠΚ), αφού ο ίδιος, ως εγκαλούμενος Αρχηγός του ΠΣ, γνώριζε και γνωρίζει ότι αυτά, τα οποία δηλώνει εγγράφως, ουδέποτε παρασχέθηκαν και ουδέποτε εισκομίσθησαν στη δικογραφία. Το γεγονός αυτό γνώριζαν και γνωρίζουν, τουλάχιστον, ο εισαγγελέας κ. Φιστόπουλος και ο ανακριτής κ. Μαρνέρης, αλλά και ο ελληνικός λαός, δια του συνηγόρου μου κ. Καπερνάρου, ο οποίος το γνωστοποίησε ως γεγονός και ουδείς έως σήμερα τόλμησε να το διαψεύσει.  

Εξάλλου, για έναν λόγο περισσότερο γνώριζε και απέκρυπτε και την άδικη πράξη της αρνήσεως του, αφού δεν είναι ούτε ο ίδιος ούτε η Υπηρεσία του, τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα για να κρίνουν ποια έγγραφα χορηγούνται και πότε, όταν είχε προηγηθεί εισαγγελική διάταξη, η οποία ΔΙΕΤΑΖΕ τη χορήγησή τους. Ο εγκαλούμενος Βασίλειος Ματθαιόπουλος όχι μόνον αρνήθηκε να μου χορηγήσει τα έγγραφα, αλλά αρνήθηκε να συμμορφωθεί στη διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών!!

Επιπλέον, από ένα άλλο πρόσθετο λόγο αποδεικνύεται, ότι ο τότε Υπαρχηγός του ΠΣ, Βασίλειος Ματθαιόπουλος και εγκαλούμενος γνώριζε, όπως και όλοι οι συμπαριστάμενοι στο Κέντρο Επιχειρήσεων ΕΣΚΕ (ο υπουργός Νικόλαος Τόσκας, ο Γεν. Γραμμ. Πολ. Προστα. Ιωάννης Καπάκης, ο Αρχηγός ΠΣ, Τερζούδης, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αναγνωστάκης, ο Δ/ντης του ΕΣΚΕ Φωστιέρης, ο Δ/ντης του 199 Χρήστος Γκολφίνος) εξαρχής, την έναρξη της πυρκαγιάς από την Πεντέλη και καθ’ όλη την πορεία της μέχρι το Μάτι.

Τούτο αποδεικνύεται από την από 9.8.2018 ένορκη κατάθεση του Χρήστου Λάμπρη, Αρχιπύραρχου ΠΣ και ο οποίος ενεργούσε την ημέρα εκείνη ως εναέριος συντονιστής και ο οποίος ενώπιον του Αντιεισαγγελέως Εφετών κ. Ηλία Ζαγοραίου και της Αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Βαρβάρας Γνεσούλη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι: «Ερ: όταν σας ειδοποίησαν ήσασταν πάνω στο ελικόπτερο; ΑΠ: Μετά από μία ώρα πτήση, στην περιοχή της Κινέττας και στο Καλαμάκι με το συντονιστικό ελικόπτερο της Π.Υ. πήρα εντολή από τον Υπαρχηγό επιχειρήσεως Βασίλειο Ματθαιόπουλο στις 16:59 να μεταβώ με το ελικόπτερο στην περιοχή της Πεντέλης, όπου υπήρχε μια ανεξέλεγκτη φωτιά. Πήραμε πορεία κατευθείαν προς εκεί. Ερ: τι ώρα φτάσατε; Απ: περίπου 17:15- 17:20. Ερ: Πού φτάνετε, πάνω από πού πετάτε; Απ: σε ένα μεγάλος ύψος ίσως και 2.000 πόδια και βλέπαμε όλη τη φωτιά και την περιοχή, είχαμε ορατότητα ως τη θάλασσα».

Εν συνεχεία, καταθέτει αποκρινόμενος σε ερωτήσεις, οι οποίες ερωταποκρίσεις παρατίθενται αυτολεξεί: «Ερ.: Υπήρχε εκείνη τη στιγμή δυνατότητα επικοινωνίας σας με το ΕΣΚΕ; Απ: Με το ΕΣΚΕ δεν επικοινώνησα απ’ ευθείας με τον ασύρματο, πήρα όμως τον κ. Ματθαιόπουλο, γύρω στις 17:20 και τον ενημέρωσα ότι η φωτιά είχε κατεύθυνση προς Βουτζά. Ερ: Για την ένταση ενημερώσατε; Απ: Δεν το θυμάμαι. Σίγουρα θυμάμαι έδωσα την κατεύθυνση της φωτιάς και τη δυσκολία της. ήταν μία πολύ δύσκολη φωτιά». Εν συνεχεία καταθέτει ότι: «Με πήρε τηλέφωνο ο διοικητής του ΣΕΚΥΠΣ κ. Γκολφίνος περί τις 17:30 και τον ενημέρωσα σχετικά».

Τέλος, ο ίδιος εναέριος συντονιστής καταθέτει ότι: «Ερ: εσείς πετάτε εκεί και βλέπετε πριν φθάσει στο Λύρειο; Αν η οικογένειά σας κατοικούσε στο Μάτι τι θα λέγατε στην οικογένεια σας; Απ: Να έχουν το νου τους και θα τους έλεγα να πάνε στη θάλασσα».

Στην ακροτελεύτια ερώτηση-απάντηση του εν λόγω μάρτυρος Λάμπρη, καταγράφεται η στυγερότητα της τραγικής πραγματικότητας των διαλυμένων κρατικών υπηρεσιών και της απόλυτης αδιαφορίας και αποδοχής του επερχόμενου θανατηφόρου αποτελέσματος, για 102 ταυτοποιημένα θύματα, εκ μέρους των εγκληματιών, ανάλογα με την ιδιότητα τους. Συγκεκριμένα: «Ερ: Η φωτιά έχει περάσει (ενν. τη Λεωφόρο Μαραθώνος) για πρώτη φορά στις 18:25. Εδώ υπάρχει ήδη συνωστισμός. Ο κόσμος δεν ξέρει που να πάει. Το λιμάνι της Ραφήνας ξεφορτώνει οχήματα μέχρι 19:30 και κανένας δεν έχει ενημερώσει ότι η περιοχή καίγεται. Ο λιμενάρχης Ραφήνας το αντιλαμβάνεται μόνος του και αναλαμβάνει να δράσει. Ποιος θα συντονίσει όλους αυτούς τους φορείς; Υπάρχει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Εκεί ήταν παρόντες οι πάντες. Τους συντίνσαν; Ή έκανε ο καθένας ότι ήθελε και ότι του έλεγε το φιλότιμό του να προσφέρει; Σας συντόνισε κάποιος; Απ: όσον αφορά την πυροσβεστική έγιναν προσπάθειες συντονισμού, όσον αφορά τους εμπλεκόμενους φορείς δεν ξέρω αν συντονίστηκαν».

Στο ίδιο κλίμα και ο έτερος εναέριος συντονιστής, ο οποίος συνεπέβαινε στο ίδιο ελικόπτερο με τον Λάμπρη, ο επιπυραγός Ευστράτιος Αναστασόπουλος καταθέτει ενώπιον των ίδιων Εισαγγελέων την 10.8.2018 τα εξής, μεταξύ περισσότερων σημαντικών: «Περίπου στις 17:00 ήρθε σε επικοινωνία ο κ. Λάμπρης με τον Υπαρχηγό κ. Ματθαιόπουλο για να δώσει αναφορά και εκείνη τη στιγμή παίρνουμε την πληροφορία «φύγετε από εκεί γιατί η φωτιά είναι στο Νταού Πεντέλης». Εκεί ο άνεμος ήταν δυτικός και μας έσπρωχνε. Φτάσαμε γρήγορα περί τις 17:15 με 17:20 πάνω από το Νταου… στην πυρκαγιά πετάξαμε περίπου 15’ με 20’ όχι παραπάνω γιατί έπρεπε να γυρίσουμε για ανεφοδιασμό καυσίμων.. εκεί τράβηξα και μία φωτογραφία της πυρκαγιάς την οποία και σας καταθέτω. Ερ: δώσατε εικόνα του μετώπου της πυρκαγιάς της πορείας και της έντασης στο ΕΣΚΕ; Απ: έδωσε ο κ. Λάμπρης… εμείς τη δώσαμε την εικόνα, ότι η φωτιά είναι σε εξέλιξη, κινείται προς τον Βουτζά… ο κ. Λάμπρης ενημέρωσε τον Ματθαιόπουλο για την κατεύθυνση, την εικόνα που παρουσίαζε η φωτιά εκείνη τη στιγμή… θυμάμαι ότι η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς το Βουτζά και είναι πριν το Λύρειο ίδρυμα. Ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη, κατευθείαν προς το Ν. Βουτζά. Περί 17:20».

Ο εγκαλούμενος Βασίλειος Ματθαιόπουλος διέπραξε, εις βάρος της οικογένειάς μου, τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, διά παραλείψεως, το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται στο άρθρο 299 ΠΚ, της κακουργηματικής εκθέσεως, το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται στο άρθρο 306 ΠΚ και της παραβίασης δικαστικής απόφασης, το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται στο άρθρο 169α ΠΚ.

Γ) ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΤΟΥ Π.Σ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ.

Από την ημεροχρονολογία του φρικτού θανάτου της οικογένειάς μου, έως και σήμερα, συλλέγω στοιχεία, αφού συνεχώς, επωνύμως και ανωνύμως, λαμβάνω πληροφορίες και αποδεικτικό υλικό, σύμφωνα με τα οποία, ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος , την ημέρα κατά την οποία καταστρεφόταν η Ανατολική Αττική, απανθρακώνονταν άνθρωποι και έχασα όλη μου την οικογένεια, στην Πύλη 12 του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» δέχθηκε επίσκεψη από νέα κυρία, της οποίας η είσοδος επετράπη σχετικώς με άδεια εισόδου, την οποία ξενάγησε στα σταθμευμένα ελικόπτερα της Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα υπηρεσιακά έγγραφα που σκοπίμως αποφεύγουν να προσκομίσουν στη δικογραφία είναι μεταξύ άλλων και το έγγραφο «ΑΔΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ» απευθυνόμενο . Η συγκεκριμένη άδεια εισόδου αφορά την επισκέπτρια, με ονοματεπώνυμο Δ. Α και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός της είναι ΖΥ.. – 19… Όλα τα στοιχεία, τα οποία έως σήμερα αποκρύπτουν έχουν ως εκ του νόμου και των κανονισμών εις χείρας του η ΥΕΜΠΣ, η SDS, η Ασφάλεια του Αεροδρομίου κ.α.

Εν συνεχεία, με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο εξήλθε της Πύλης 12 και συνόδευσε τη νεαρά κυρία σε άγνωστη κατεύθυνση. Δηλαδή, τη χρονική στιγμή, κατά την οποία δεκάδες συνανθρώπων μας χάνονταν στις φλόγες και πνίγονταν από τους καπνούς ο διοικητής Πύραρχος , εγκατέλειψε τη θέση ευθύνης που του έχει αναθέσει η Πολιτεία, υποχρεούμενος, ένεκα τούτου να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους, οι οποίοι τον οδήγησαν στην απόφαση του, ήτοι να εγκαταλείψει τη θέση του και να αφήσει αδιοίκητη της Υπηρεσία του και αδρανείς τις υποχρεώσεις του. Οφείλει να απαντήσει με ποιο νόμιμο δικαίωμα εγκατέλειψε την Υπηρεσία εκείνες τις κρίσιμες ώρες και τις δραματικές στιγμές που καιγόντουσαν συνάνθρωποι μας. Οφείλει να απαντήσει ποιος ενέκρινε την εγκατάλειψη της θέσεως του και υπό ποία ιδιότητα. Οφείλει να απαντήσει ποιος ήταν ο αντικαταστάτης του τι προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσει ο νόμος. Οφείλει να απαντήσει ποιες αρμοδιότητες ανέθεσε στους εναπομείναντες συνάδελφους του στην ΥΕΜΠΣ κατά τη διάρκεια της απουσίας του. Οφείλει να απαντήσει για την ώρα επιστροφής του με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και να εξηγήσει, αν η απομάκρυνσή του από την υπηρεσία του, εκείνη τη χρονική στιγμή, οφειλόταν σε υπηρεσιακό λόγο ή προσωπικό. Τέλος και σημαντικότερα, οφείλει να κατονομάσει ποιοι γνώριζαν την εγκατάλειψη της θέσεως του, από τους συμμετέχοντες στο ΕΣΚΕ εκείνες τις κρίσιμες ώρες και ποιος τον είχε αντικαταστήσει, αναλαμβάνοντας αυτός, το έργο του, ως συντονιστή ελικοπτέρων, σύμφωνα με το α. 17 ΦΕΚ Β 975/2006.

Είναι προφανές, ότι ο Διευθυντής Ασφαλείας του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Γεώργιος Μπέλιος μπορεί να δώσει πληροφορίες και να εισφέρει ισχυρό αποδεικτικό υλικό προς επίρρωση και επιβεβαίωση των ανωτέρω, ήδη τεκμηριωμένων και αναλυτικώς ιστορούμενων πραγματικών περιστατικών, εισκομίζοντας σχετικά έγγραφα και κυρίως το περιεχόμενο του οπτικοακουστικού υλικού της πύλης 12 του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Ειδικώς ο Γεώργιος Μπέλιος, γνώριζε τα στοιχεία της επισκέπτριας, την ώρα εισόδου και εξόδου, διότι, εκ των αρμοδιοτήτων του, λαμβάνει γνώση όλων των εγγράφων που αφορούν εισόδους και εξόδους επισκεπτών, ως Διευθυντής Ασφαλείας του Αεροδρομίου. Έως σήμερα, ΟΥΔΕΙΣ από τους αρμοδίους φορείς έχει καλέσει τον εν λόγω Διευθυντή Ασφαλείας του Αεροδρομίου Αθηνών, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα για να καταθέσει και να αποκαλύψει τα σημαντικά αυτά στοιχεία που οδηγούν στη διακρίβωση της αλήθειας, την οποία κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν.

Ακόμη, ο αντιπύραρχος Π.Σ. Γεώργιος Αντωνακόπουλος του Βασιλείου υπηρετούσε την 23.7.2018 ως αξιωματικός επιχειρήσεων στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων, όντας σε επιφυλακή. Όμως, αντί να επιχειρήσουν από κοινού με τον Διοικητή Εναερίων Μέσων, να απογειώσουν έστω ένα από τα δύο ελικόπτερα τύπου ΒΚ-117, τα οποία γνώριζαν, αμφότεροι, ότι ήταν ικανά προς επιχείρηση, προκειμένου να σώσουν έστω και μία ζωή, εκτελώντας στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις τους, αρνήθηκαν να το κάνουν, αλλά προτίμησαν ο ένας να παραμείνει σε … επιφυλακή και ο έτερος να εξέλθει της μονάδος του και να φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση, όπως ανωτέρω αναφέρθηκε. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός ΠΣ, οφείλει να προσέλθει, προκειμένου να παράσχει επαρκή στοιχεία και να εισφέρει ορισμένα στοιχεία απόδειξης σχετικά με τις ανωτέρω έκνομες ενέργειες.

Η οικογένειά μου, ίσως να ζούσε σήμερα, εάν ο εγκαλούμενος εκτελούσε το έργο, το οποίο ήταν υποχρεωμένος να επιτελέσει. Τα ελικόπτερα της ΥΕΜΠΣ θα είχαν απογειωθεί εάν ο εγκαλούμενος δεν έκανε ξεναγήσεις σε τρίτα πρόσωπα, αδιαφορώντας για τον επερχόμενο θάνατο, που όλοι (και ο ίδιος) είχαν προβλέψει και γνώριζαν ότι θα ερχόταν και το αποδέχθηκαν. Πάντως, βέβαιον είναι, ότι ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται στην υπηρεσία του και όχι ασφαλώς να εγκαταλείψει τη θέση του, αφήνοντας αδιοίκητη αυτήν και καθηλωμένα τα εναέρια μέσα με τα οποία θα μπορούσε να σώσει ζωές.

Άπαντα τα ανωτέρω αποδεικνύονται δια μαρτύρων και πολλώ δε μάλλον από την ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού από τις κάμερες της Πύλης 12 του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, οι οποίες καταγράφουν όλες τις κινήσεις ανθρώπων και οχημάτων και τα οποία, σύμφωνα με τον Αρχηγό ΠΣ, Βασίλειο Ματθαιόπουλο, είναι «μέρος της δικογραφίας», ψευδόμενος ωστόσο, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε εισφέρθηκαν. Το υλικό αυτό έως σήμερα δεν έχει ζητηθεί από αρμόδια όργανα. Προς τούτο, υποχρεούνται οι Αρχές να καλέσουν τον Γεώργιο Μπελιό, προκειμένου να καταθέσει και να προσκομίσει τα συγκεκριμένα έγγραφα, καθώς και όσα άλλα αποδεικνύουν τη συναίνεση και την αποδοχή εκ μέρους των αρμοδίων-υπευθύνων κρατικών οργάνων προς τον επερχόμενο θάνατο των 102 συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και της οικογενείας μου.

Έως σήμερα, δεν έχουν αποτελέσει τμήμα καμίας ποινικής  δικογραφίας οι άδειες εισόδου της Πύλης 12 (ΥΕΜΠΣ) του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τις ημερομηνίες 22,23κ24.7.2018, παρ’ όλες τις συνεχείς σχετικές αιτήσεις μου.

  1. Την23.4.2019 ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος-τέως Υπαρχηγός ΠΣ και νομικός απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία κατήγγειλε προσπάθεια απόκρυψης σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ακόμα και από τους εισαγγελείς (Σχετ. 8).

Δέον αναφερθεί, ότι ο ανωτέρω τεχνικός σύμβουλος δεν διορίστηκε από εμέ. Οι καταγγελίες μου περί εγκληματικών παραλείψεων, κωλυσιεργίας, αδιαφορίας και ενδεχόμενου δόλου ανθρωποκτονίας, διαπιστώθηκαν και από έτερο πρόσωπο, μη συνδεόμενο μαζί μου, αλλά ταυτοχρόνως, ειδήμονα στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Επομένως, είναι σαφές ότι κάποιος δεν έκανε σωστά την δουλειά του. Είναι βέβαιον ότι έχουν ευθύνες όσοι ανωτέρω περιγράφονται για το θάνατο της οικογένειάς μου.

 Αποδεικνύεται έτσι, ότι οι καταγγελίες μου περί εγκληματικών παραλείψεων, αδιαφορίας και ενδεχόμενου δόλου ανθρωποκτονίας, διαπιστώθηκαν και από ειδικό πυροσβέστη πραγματογνώμονα, ειδήμονα στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Επομένως, και από αυτό προκύπτει ότι οι εγκαλούμενοι έχουν αντίστοιχες για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους ευθύνες, όπως ανωτέρω περιγράφονται και στις οποίες οφείλεται η βιολογική καταστροφή της οικογένειάς μου.

  1. Σύμφωνα με δημοσίευμα, στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» του δημοσιογράφου Γιάννη Αντύπα (φύλλο 31 της 28.7.2019), στην έκθεση του πραγματογνώμονα Δημήτριου Λιότσιου αναφέρεται ότι, σύμφωνα με έγγραφα του Υπουργείου Εθνικής Άμυναςυπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα, κατά την διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής την 23.7.2019, αλλά αυτά ΔΕΝ κινητοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «…όπως προκύπτει και από τα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας , υπήρχαν διαθέσιμα μέσα, αλλά κανείς δεν ζήτησε την κινητοποίησή τους… δεν σηκώθηκαν ούτε τα drones».  
  2. Στη σελίδα 56 του φύλλου της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της Κυριακής 6.10.2019 σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Αντύπας, αναφέρεται το εξής: «…από νωρίς το βράδυ εκείνης της ημέρας ήταν σαφές σε εκατοντάδες από τους εμπλεκόμενους, στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ., της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΚΑΒ, του Λιμενικού Σώματος κ.ο.κ, ότι υπήρχαν δεκάδες νεκροί και εγκαυματίες. Θυμίζουμε ότι από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του 199 που δημοσίευσε το «ΘΕΜΑ» τον περασμένο Ιανουάριο ο πρώτος νεκρός είχε δηλωθεί στις 19:51 με την εντολή να ενημερωθεί και το γραφείο της Πυροσβεστικής.Μείζονος σημασίας όμως και ποινικού ενδιαφέροντος αποτελεί η καταγεγραμμένη κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο «199 ΣΕΚΥΠΣ» στις 18:36 με αναφορά σε δύο νεκρούς». Η κλήση αυτή έλαβε χώρα 06 λεπτά αφ’ ότου είχε αποχωρήσει ο διοικητής της ΥΕΜΠΣ, εγκαλούμενος Γεώργιος Πορτοζούδης από την υπηρεσία, της οποίας προίστατο, εγκαταλείποντας αυτήν και την υποχρέωση του, συνοδεύοντας την επισκέπτρια του με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο (ώρα εξόδου από την πύλη 18:30). Περαιτέρω, συνεχίζει στην ίδια σελίδα «18:57:49 Αξιωματικός που βρίσκεται στη διασταύρωση της Μαραθώνος με τη Ραφήνα καλεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και ζητά να μιλήσει στον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος… πάρε με στο κινητό..». Η εφημερίδα διερωτάται: «Γιατί ο υπαρχηγός(εννοεί τον εγκαλούμενο Βασίλειο Ματθαιόπουλο) ζήτησε να μιλήσουν στο κινητό; Μήπως επειδή γνώριζε ότι στον ασύρματο άκουγαν όλοι και στο τηλεφωνικό κέντρο λειτουργούσε καταγραφικό;»
  3. Σύμφωνα με το δημοσιευμένο στο φύλλο 3 της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 23.7.2019 άρθρο του καθηγητού φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνου Συνολάκη τεράστια ευθύνη για την καταστροφική πυρκαιά στο Μάτι Αττικής φέρουν οι εμπλεκόμενοι κρατικοί λειτουργοί, ο κρατικός μηχανισμός και οι υπάλληλοί του. Συγκεκριμένα, η λεπτομερής έρευνα της ομάδας μου, κοινή με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που διήρκεσε πέντε μήνες, στοιχεία που δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, μεταξύ περισσοτέρων σημαντικών αναφέρει: «…Το 92% των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές δεν είχε καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς όσο διαρκούσε και δήλωσε ότι την αντιλήφθηκε μόνο του ή από γείτονες. Το 85% των επιζώντων απομακρύνθηκε από μόνο του, ενώ το 15% έμεινε στο σπίτι του. Το 20% αυτών που απομακρύνθηκαν διέφυγε με τα πόδια, το 70% με αυτοκίνητο. Το περίπου 50% διέφυγε προς την παραλία, το 50% προς Νέα Μάκρη και Ραφήνα. Κανείς από τους περίπου 1.200 ερωτηθέντες από ένα πληθυσμό περίπου 3.500 που υπολογίζεται ότι ήταν σε Μάτι/Νέο Βουτζά εκείνη την ημέρα δεν δήλωσε ότι είχε κάποια πληροφόρηση, πριν από το συμβάν,για φυσικές καταστροφές ή επικείμενους κινδύνους στην περιοχή. Τέλος, μεταξύ άλλων σημαντικών για την ανάκριση στοιχείων, ο καθηγητής Συνολάκης και η ομάδα του καταλήγουν με την εξής αναφορά: «Η μοναδική μελέτη που υπολόγισε τους χρόνους εκκένωσης σε συνάρτηση με τη διάδοση του μετώπου της πυρκαγιάς δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, μέχρι σήμερα. Ο ελάχιστος χρόνος για να γίνει απομάκρυνση του πληθυσμού πεζή είναι από 57 έως 85 λεπτά» (Σχετ. 9).

Δ) ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Την 1.4.2019 κατέθεσα ενώπιον της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας (Υ.Ε.Μ.Ε.Α.) αίτηση, η οποία κοινοποιήθηκε ενώπιον του ανακριτή, κ. Μαρνέρη, σύμφωνα με την οποία αιτήθηκα να ενημερωθώ εγγράφως για τα εξής: «1. κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής την 23.7.2018 συνέδραμαν στην κατάσβεση ή στη διάσωση ανθρώπων τα ελικόπτερα της υπηρεσίας σας; 2. Σε θετική απάντηση, πόσα ελικόπτερα εκλήθησαν να συνδράμουν στην ευρύτερη επιχείρηση και το έπραξαν;  3. υπήρξε συνεργασία των εναερίων μέσω της υπηρεσίας σας με τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας;  4. Ποιος υπηρετούσε εκείνη την ημέρα ως προϊστάμενος των εναερίων μέσων της υπηρεσίας σας και ποιόν τελούσε αξιωματικός υπηρεσίας; Ενημέρωσε ιεραρχικά τους προϊσταμένους του για άδεια δράσης της υπηρεσίας του;».

Στην ανωτέρω αίτηση μου επισήμανα, ότι οι απαντήσεις στα ανωτέρω αιτήματα θα συνδράμουν το έργο του κ. Ανακριτή προκειμένου να αποδειχθεί η αλήθεια και το πώς ακριβώς συνέβησαν τα γεγονότα. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούσα, ότι αν δεν γίνει δεκτή η παρούσα αίτηση μου, δεν θα συγκεντρωθεί το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό, επί τη βάσει του οποίου θα διασαφηνιστούν όσο το δυνατό πληρέστερα τα σχετικά πραγματικά περιστατικά, έτσι ώστε να προκύψει βέβαιη πεποίθηση στηριγμένη σε βάσιμες αποδείξεις. Ωστόσο, οι προσπάθειες μου αυτές απέτυχαν παταγωδώς, αφού ουδεμία απάντηση έλαβα από την ΥΕΜΕΑ.

Εξάλλου, ο εγκαλούμενος Χαράλαμπος Συρογιάννης διοικητής Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας, οφείλει να απολογηθεί, πέραν από το ότι απαξίωσε προσβλητικά για το πρόσωπό μου να απαντήσει στα νόμιμα δικαιώματά μου και για τους λόγους, για τους οποίους ΟΥΔΕΠΟΤΕ απογειώθηκαν να επιχειρήσουν τα 5 ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ με τηλεβόα, προκειμένου να δράσουν και να προβούν σε κάθε δυνατή προσπάθεια διάσωσης των κατοίκων. Οφείλει να απολογηθεί γιατί δεν προέβη στις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες, προκειμένου να διασώσει τα θύματα της πυρκαγιάς. Οφείλει να απολογηθεί σχετικά με τη μη εφαρμογή εκ μέρους του, των εκ του νόμου, αρμοδιοτήτων του. Οφείλει να απολογηθεί σχετικά με τη μη εφαρμογή, εκ μέρους του, του νόμου σχετικά με την έγκυρη ενημέρωση των κατοίκων και την απομάκρυνσή τους με καταφυγή προς τη θάλασσα, όπως βεβαιώνεται με τη μοναδική, έως σήμερα, δημοσιευμένη έρευνα του καθηγητού φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνου Συνολάκη (23.7.2019, εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ») αναφορικά με την τεράστια ευθύνη των κρατικών λειτουργών στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Ειδικότερα, αναφέρει δε, ότι ο ελάχιστος χρόνος απομάκρυνσης του πληθυσμού πεζή είναι από 57-85 λεπτά (Σχετ. 9).

Επομένως, εάν είχαν απογειωθεί τα 5 ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ με τηλεβόα, σήμερα η οικογένειά μου θα ήταν ζωντανή. Η εγκληματική αυτή (και αυτή) παράλειψη του διοικητή των Εναερίων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την καταστροφή της οικογένειάς μου. Γνώριζε ο ανωτέρω διοικητής, ότι η μη απογείωση των ελικοπτέρων θα οδηγούσε στο θάνατο των συνανθρώπων μας. Παρ’ όλα αυτά παρέλειψε να δράσει αποδεχόμενος και αυτός και οι λοιποί συνυπεύθυνοι, ως αρμόδιοι, και συνυπαίτιοι τον επερχόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή του θανάτου των μελών της οικογένειάς μου, όπως και των υπολοίπων θυμάτων των εγκληματικών παραλείψεών τους.

ΙΙΙ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ένα και πλέον έτος μετά την καταστροφή της οικογένειάς μου, μετά την κατάθεση μηνύσεως εκ μέρους μου, μετά την κατάθεση των πολλαπλών αιτήσεών και μετά τις αιτήσεις χορήγησης αντιγράφων της ποινικής δικογραφίας, στερούμαι του βασικού δικαιώματός μου περί προσβάσεως, ως προβλέπει ο ΚΠΔ, στα έγγραφα της ποινικής δικογραφίας. Στερούμαι, εξαιτίας των εγκληματικών πράξεων (ως περιγράφηκαν ανωτέρω αναλυτικά) των αναφερομένων οργάνων της δημόσιας διοίκησης, της χορήγησης των αιτουμένων στοιχείων απόδειξης των, εις βάρος τους, κατηγοριών. Άπαντα τα ανωτέρω στοιχεία απόδειξης θα είχαν γίνει μέρος της ποινικής δικογραφίας και θα είχαν επιβοηθήσει το έργο των εισαγγελέων και του ανακριτή, εάν είχαν γίνει δεκτές οι αιτήσεις μου.

Αξιότιμε κ. Εισαγγελεύ,

Οι εγκληματικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων της Δημόσιας Διοίκησης και των υπηρεσιών του κράτους μπορούν επιπροσθέτως, των ανωτέρω αναφερομένων πραγματικών περιστατικών, να αποδειχθούν και από τη συγκριτική ανάλυση της πυρκαγιάς στην Κινέττα Αττικής, κατά την ίδια ημεροχρονολογία και ώρα, ήτοι την 23.7.2018, κάτω υπό τις ίδιες καιρικές συνθήκες, τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας και, κυρίως τα ίδια μέσα πυρόσβεσης, πρόληψης και ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μεγάλη φωτιά της Κινέττας υπήρξαν ΜΟΝΟΝ υλικές ζημίες και δεν χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Προφανώς, εκεί λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός και σώθηκαν οι ανθρώπινες ζωές. Στην πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, την 23.7.2018 συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα της δημόσιας διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού με πράξεις και παραλείψεις τους ευθύνονται για το θάνατο της οικογένειάς μου και των υπολοίπων 99 συνανθρώπων μας.

Άλλωστε, το αρχηγείο του ΠΣ και ο αρχηγός του ΠΣ,  δια της προστατευτικής ή ανοχικής ή καλυπτικής συμπεριφοράς προς τον διοικητή της Υ.Ε.Μ.Π.Σ και της επισκέπτριάς του, ουσιαστικά εκθέτει την υπηρεσία τους και τους εαυτούς τους, αφού η ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά του διοικητή της Υ.Ε.Μ.Π.Σ, τους καθιστά αυτομάτως, συνεργούς ή και συναυτουργούς.

Προδήλως καταδεικνύεται από τα ανωτέρω, ότι παρά τη σωρεία των περιγραφομένων αιτήσεών μου προς τους άνω αναφερόμενους φορείς και τη σωρεία των δημοσιευμάτων, ουδείς εξ αυτών έχει θέσει υπ’ όψιν μου ή και υπ’ όψιν του κ. Ανακριτή, που του έχει ανατεθεί το έργο της ολοκλήρωσης της ανάκρισης της συγκεκριμένης υπόθεσης, οποιοδήποτε στοιχείο.

Είναι βέβαιον ότι τα, ως άνω, αναφερόμενα προκαλούν βαθειά θλίψη, οργή και ντροπή για τη συμπεριφορά των εμπλεκομένων προσώπων, τα περισσότερα εκ των οποίων, κατέχουν θεσμικό ρόλο και ασκούν δημόσια λειτουργήματα ή κατέχουν νευραλγικές θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Όλες οι αιτήσεις μου είναι νόμιμες και συνοδεύονται από δημόσια έγγραφα εκ των οποίων προκύπτει, με ασφάλεια, η ουσιαστική βασιμότητα των καταγγελλομένων μου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

(και για όσους άλλους επιφυλάσσομαι να προσθέσω,)

ΕΓΚΑΛΩ

Ενώπιόν Σας τους ανωτέρω εγκαλούμενους καθώς και όσους τους συνέδραμαν με οποιοδήποτε τρόπο, διότι διέπραξαν εις βάρος εμού, της οικογένειάς μου και του κοινωνικού συνόλου τα ανωτέρω περιγραφόμενα ποινικά εγκλήματα διά πράξεων και παραλείψεων.

ΔΗΛΩΝΩ

Παράσταση πολιτικής αγωγής για την υποστήριξη της κατηγορίας.

ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

  1. Μενέλαο Ανδρεσάκη, επιπύραρχο ΥΕΜΠΣ, εναέριο συντονιστή,
  2. Γεώργιο Αντωνακόπουλο, αντιπύραρχο, αξιωματικό επιχειρήσεων
  3. Γεώργιο Μπέλιο, Διευθυντή Ασφαλείας διεθνούς αερολιμένος Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»,
  4. Νικόλαο Νταλιαμπέ, πυρονόμο
  5. Βασίλειο Βοριά, επιπύραρχο ΥΕΜΠΣ, κάτοικο ως της υπηρεσίας του,
  6. Κωνσταντίνο Συνολάκη, καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών,
  7. Δημήτριο Λιότσιο, αξιωματικό ΠΣ, πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών,
  8. Γεώργιο Αντωνακόπουλο του Βασιλείου, αντιπύραρχο Π.Σ.,
  9. Χρήστο Δροσόπουλο, πυρονόμο»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ