Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Δίωξη κατά στελεχών της Novartis και στελέχους του υπουργείου Υγείας από την Ελένη Τουλουπάκη  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίωξη κατά στελεχών της Novartis και στελέχους του υπουργείου Υγείας από την Ελένη Τουλουπάκη  

Κακούργημα για την τιμή ενός φαρμάκου το 2008, ασκήθηκε από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μια ημέρα πριν δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για την τέλεση αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση Novartis, o πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός έχει ήδη δώσει απαντήσεις μιλώντας για σκευωρία και σκευωρούς, έχει μηνύσει τόσο τους προστατευόμενους μάρτυρες όσο και άλλους που αναφέρονται σε αυτόν και αναμένεται να υποβάλει αναλυτικό υπόμνημα με τις -ήδη διατυπωμένες δημόσια- θέσεις του. Στις 3 Ιουνίου πρόκειται να δώσει εξηγήσεις και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Η δίωξη

Η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε από την κα Τουλουπάκη, αφορά μια περίπτωση υπερτιμολόγησης φαρμάκου το 2008, η οποία φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο και αφορά:

-Ένα στέλεχος της διεύθυνσης τιμών φαρμάκου του υπουργείου Υγείας για ψεύδη βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου

-Δυο πρώην κορυφαία στελέχη της NOVARTIS που διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην παραπάνω πράξη.

Η δίωξη αφορά στην τιμή του φαρμάκου Eucreas για τον ζαχαρώδη διαβήτη. Το 2008 ο κατηγορούμενος φέρεται να βεβαίωσε ψευδώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν ακριβότερο κατά περίπου 14 ευρώ σε σχέση με την πραγματική του τιμή. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, ήταν να προκληθεί μεγάλη ζημιά σε βάρος του δημοσίου. H δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ