Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Εισαγγελική έρευνα για τον ρόλο του Μαν. Πετσίτη στην καθυστέρηση είσπραξης από τη ΔΕΠΑ οφειλών εταιρίας του Λ. Λαυρεντιάδη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελική έρευνα για τον ρόλο του Μαν. Πετσίτη στην καθυστέρηση είσπραξης από τη ΔΕΠΑ οφειλών εταιρίας του Λ. Λαυρεντιάδη.

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μπαίνει ο ρόλος του Μαν. Πετσίτη, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να βρισκόταν κοντά σε κορυφαία Κυβερνητικά στελέχη και να έπαιξε ρόλο «εκπροσώπου υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» στην υπόθεση της ΔΕΠΑ και των καθυστερήσεων στην είσπραξη οφειλών εκατομμυρίων από εταιρία του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έστειλε πριν από λίγες ημέρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τα δημοσιεύματα του Τύπου για το ρόλο του Μαν. Πετσίτη με την ένδειξη «για τις δικές σας ενέργειες». Ο προϊστάμενος Ευάγγελος Ιωαννίδης αφού τα μελέτησε έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες. Παράλληλα, διαβίβασε τα ίδια δημοσιεύματα στην ανάκριση ώστε να συσχετιστούν σε δύο παρεμφερείς έρευνες.

Ειδικότερα, ενώπιον των ανακριτών αρχών βρίσκονται οι δικογραφίες που αφορούν :

  • α) Την υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για τα χρέη της ELFE (του Ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ). Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κιτσάκος, επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , ειχε διατέλεσει προηγουμένως στέλεχος του Ομίλου Λαυρεντιάδη και της ίδιας της ELFE. O ίδιος με δήλωσή του είχε πει πως ουσιαστικά οι κινήσεις στην υπόθεση ήταν σε γνώση των αρμοδίων υπουργών ενώ με δήλωσή του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» είχε υποστηρίξει ότι ο Μ. Πετσίτης πήγαινε στο γραφείο του ως απεσταλμένος της κυβέρνησης. «Απ’ ό,τι είχα ακούσει ο Μανώλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του κ. Παλαιογιάννη. Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κ.Πετσίτης «την ίδια περίοδο είχε προσληφθεί στην εταιρεία ELFE λαμβάνοντας έναν πολύ ικανοποιητικό μισθό».
  • β) Την υπόθεση που αφορά τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ. Για την εν λόγω υπόθεση ασκήθηκε δίωξη μετά από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κατά του επιχειρηματία και 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη μήνυση οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του.

Όπως σημειωνόταν, ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 8 εκατ. ευρώ καθώς η ELFE είχε πετύχει προσωρινή δικαστική προστασία. Έτσι, βάση της καταγγελίας, η λιπασματοβιομηχανία κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευση της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρεντιάδη.

Επίσης, πριν από λίγα 24ώρα ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 4 στενών συνεργατών του.

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά του κ. Λαυρεντιάδη και 4 συνεργατών του και αφορά τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη σχετικά με τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα , όπως καταγγέλλεται να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την τράπεζα ALPHA. Τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε για την υπόθεση το 2016 η Alpha Bank.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ