Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ενώπιον της ανακρίτριας σήμερα η δεύτερη “φουρνιά” των χρυσοδάκτυλων –Στη φυλακή ο Τουρκος “υπαρχηγός” και άλλοι 3

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ενώπιον της ανακρίτριας σήμερα η δεύτερη “φουρνιά” των χρυσοδάκτυλων –Στη φυλακή ο Τουρκος “υπαρχηγός” και άλλοι 3

Συνεχίζονται σήμερα οι απολογίες των κατηγορουμένων για συμμετοχή στο αποκαλούμενο «κύκλωμα του χρυσού», οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα.

Έως τότε, συνολικά 63 άτομα θα περάσουν το κατώφλι της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθούν για τα βαρύτατα αδικήματα που τους αποδίδονται. Αστυνομικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι πέραν των περίπου 30 που έως τώρα διαφεύγουν της σύλληψης, στην πορεία θα προκύψουν κι άλλοι εμπλεκόμενοι καθώς η υπόθεση φαίνεται να έχει ακόμη «ουρά»…

Την ίδια ώρα πάντως  οι μέχρι τώρα κατηγορούμενοι, στην πλειοψηφία τους μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τελέσει καμία αξιόποινη πράξη.

Τέσσερις προφυλακίσεις μέχρι τώρα

Ο Τούρκος , συριακής καταγωγής, φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος της καταγγελλόμενης λαθρεμπορίας χρυσού, είναι ο ένας από τους τέσσσερις κατηγορούμενους οι οποίοι οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Ο Τούρκος σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του αρνήθηκε την εμπλοκή του στο κύκλωμα και ισχυρίστηκε ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηριων, στην Πατησίων, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ στο κομμάτι της εκτίμησης ρολογιών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φέρεται να  ανέφερε ότι εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, γνωστού από την τηλεόραση ενεχυροδανειστή.

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος και ξάδερφος του πρώτου. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως βρίσκεται στη χώρα μας δύο  χρόνια και ισχυρίστηκε ότι ήταν νόμιμος υπάλληλος καταστήματος  της αλυσίδας. Οι άλλοι δυο κατηγορούμενοι που οδηγήθηκαν στη φυλακή φέρονται να είχαν το ρόλο του «γυρολόγου» και του συνοδού του χρυσού από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν άλλοι 12 κατηγορούμενοι οι οποίοι εμφανίζονται από τις αρχές να είχαν περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση.

Κέρδη για την οργάνωση και απώλειες για το Κράτος 

Απο τη μια πλευρά όμως υπάρχει η άρνηση των κατηγορουμένων από την άλλη όμως υπάρχουν τα στοιχεία της ογκωδέστατης  δικογραφίας που έχει σχηματιστεί και όπως υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, δείχνουν το αντίθετο, υποστηρίζουν  αστυνομικές  πηγές. Όπως σημειώνουν, καταρχάς οι απώλειες του Κράτους από την όλη δράση του κυκλώματος ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και αυτό προκύπτει μέσα από τις καταθέσεις των ειδικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση υπολογισμού που εμπεριέχεται στην δικογραφία, η  Εγκληματική Οργάνωση Α΄ της οποία συναρχηγός θεωρείται  ο Ριχάρδος φέρεται να αποκόμισε από το λαθρεμπόριο χρυσού μόνο για την περίοδο Ιούνιο του 2018-Οβτώβριος 2018,  5.419.000 ευρώ.Αντίστοιχα, οι απώλειες του Κράτους από την έκνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχονται σε 1.300.560 ευρώ.

`Όσον αφορά στην Εγκληματική Οργάνωση Β΄ για το ίδιο διάστημα το ποσό που φέρεται να αποκόμισαν τα μέλη της φτάνει τα 2.488.965 ευρώ ενώ οι απώλειες του κράτους  υπολογίστηκαν στα 597.351 ευρώ.

Εταιρείες Ριχάρδου

Περαιτέρω , σημειώνουν  οι ίδιες πηγές, και το πώς κινούνταν οι εμπλεκόμενοι  «φωνάζει» ότι  προσπαθούσαν να κρύψουν την παράνομη δράση τους με νομιμοφανείς τρόπους. Όπως οι εταιρείες που είχε ιδρύσει ο Ριχάρδος :

  • -Εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΔΤΗΡΙΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΧΥΤΗΡΙΑ Μ.Α.Ε»  με ευρύ αντικείμενο πάνω στο χώρο του χρυσού.
  • -Εταιρεία με την επωνυμία «ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΝΕΠΑ» με αντικείμενο Υπηρεσίες ενοικίασης επαγγελματικού τουριστικού σκάφους με πλήρωμα.
  • -Εταιρεία με την επωνυμία «ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με αντικείμενο Υπηρεσίες σκαφών εκδρομών και περιηγήσεων θαλασσών.
  • -Εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με ευρύ αντικείμενο πάνω στο χώρο του χρυσού.

Η συλλογή του χρυσού και η συγκέντρωσή του για την οποία η Οργάνωση χρησιμοποιούσε τις παρακάτω οδούς:

  • Μέσω των καταστημάτων της επιχείρησης με την επωνυμία «Ενεχυροδανειστήρια Ριχάρδος»
  • Μέσω προσώπων-μελών που είχαν ειδικό ρόλο «πασπαρτού» και οι οποίοι συγκέντρωναν χρυσό για λογαριασμό της  Οργάνωσης με οποιονδήποτε τρόπο, όπως από ενέχυρα καταστήματα που λειτουργούσαν τρίτοι, από ιδιώτες κλπ και παράλληλα φρόντιζαν για την παραλαβή και περαιτέρω διαχείριση των ρολογιών που έφταναν στην Οργάνωση μέσω των επαφών και των γνώσεων που διέθεταν
  • Συγκέντρωση  από καταστήματα ενέχυρα/αγορές χρυσού τρίτων προσώπων, αλλά και λοιπά φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες, που λειτουργούσαν ως «γυρολόγοι»-μέλη της Οργάνωσης , οι οποίοι προμηθεύονταν τιμαλφή από άγνωστα στην προανάκριση πρόσωπα, μέσω των λεγόμενων «συναλλαγών του δρόμου».

Μια προφυλάκιση και δέκα ελεύθεροι

Να θυμίσουμε ότι χθες με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα είχαμε την πρώτη προφυλάκιση για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Συγκεκριμένα, προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο κατηγορούμενος ο οποίος φέρεται να είχε το ρόλο του «γυρολόγου» στο κύκλωμα καθώς-κατά την κατηγορία συγκέντρωνε τα χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα υψηλής αξίας και τα έδινε στα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος.

Συνολικά μέχρι αργά το βράδυ είχαν ολοκληρωθεί έντεκα απολογίες. Οι υπόλοιποι δέκα αφέθηκαν ελεύθεροι. Πρόκειται για υπαλλήλους καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηριων, δύο ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων και δύο επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στο χώρο του χρυσού. Όλοι οι κατηγορούμενοι κατά πληροφορίες αρνούνται τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ