Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η χρονική σύμπτωση της υπόθεσης Σημίτη και το «γράμμα» από Ελβετία- Γερμανία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η χρονική σύμπτωση της υπόθεσης Σημίτη και το «γράμμα» από Ελβετία- Γερμανία

Η χρονική συγκυρία είναι προφανής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η στόχευση της κεντροααριστεράς πολιτικά βοηθάει την κυβέρνηση. Άλλωστε μετά την κατάρρευση, πολιτικά και κοινωνικά, του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ με τις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, ήρθε η ώρα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, όπως διεγράφη τα προηγούμενα χρόνια με Siemens, Μαντέλη και εσχάτως την προφυλάκιση Παπαντωνίου. Η δέσμευση των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη όμως (της συζύγου και του αδελφού του), δυο πρώην υπουργών του και ενός μεσάζοντα όπλων, είναι προφανώς ένα βαρύ προεκλογικό χτύπημα στην καρδιά της Κεντροαριστεράς. Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων για να φτάσουμε στη δέσμευση των λογαριασμών είναι η εξής:

-7 ημέρες μετά την προφυλάκιση Παπαντωνίου…

– Λίγες μέρες πριν την –για πρώτη φορά- δια ζώσης συνάντηση Ελλήνων δικαστών με τον Μισέλ Ζοσεράν, πρώην μεγαλοστέλεχος της Γαλλικής εταιρίας Thales.

– 13 χρόνια μετά την πρώτη δημόσια αναφορά του Ζοσεράν πως «υπήρξαν χρηματισμοί σε υποθέσεις όπως οι φρεγάτες και το C4i»…

– Έναν χρόνο και κάτι μετά τον εντοπισμό εμβάσματος του αδελφού του Κώστα Σημίτη, από τις Μπαχάμες στην Αθήνα και από εκεί στη Γερμανία…

– Λίγους μήνες πριν τις ελληνικές εκλογές…

Τι έχει σημασία

Πολιτικά, η μεγάλη σημασία βέβαια βρίσκεται στις επικείμενες εκλογές. Δικαστικά βρίσκεται όμως σε τρία πράγματα:

-Στη δικογραφία για την υπόθεση του C4i που εκκρεμεί στο Εφετείο σε ειδικό ανακριτή

-Στην επικείμενη κατάθεση του Ζοσεράν (ο οποίος έχει μιλήσει γενικά για χρηματισμούς ), και για πρώτη φορά θα κληθεί να μιλήσει ειδικά και συγκεκριμένα ενώπιον Ελλήνων δικαστών και να δώσει σαφείς εξηγήσεις. Σημαντική θα είναι και η κατάθεση του υπαλλήλου της Thales στην Ελλάδα (του οποίου επίσης δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί), καθώς ο Ζοσεράν επικαλείται συζήτηση μαζί του, αφού αυτός γνώριζε την ελληνική αγορά οπλικών συστημάτων και κυρίως την πολιτική πραγματικότητα της εποχής. Βέβαια ο συγκεκριμένος κατα το παρελθόν είχε πεί (στη Real Νews) πως δεν είχε συναντήσει ποτέ τον Ζοσεράν.

-Στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν αποσταλεί σε Γερμανία και Ελβετία, για την προέλευση των χρημάτων του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, καθηγητή Σπ. Σημίτη. Ως γνωστόν ένα ποσό 800.000 ευρώ ξεκίνησε από τις Μπαχάμες, έφτασε στην Ελλάδα για 5 ημέρες και μετά πήγε στη Γερμανία. Ο καθηγητής τότε, με ανακοίνωσή του, είχε πει πως πρόκειται για προϊόν δουλειάς μιας ζωής.

Αυτό που μένει  να μαθευτεί είναι οι απαντήσεις των δικαστικών συνδρομών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ