Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Με τις απολογίες των 9 κατηγορουμένων για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που στοίχισε τις ζωές 25 ανθρώπων, ξεκινά η ποινική αποτίμηση της υπόθεσης . Η έρευνα συνέπεσε μάλιστα με τη στιγμή που ακόμα μια καταστροφή χτύπησε τη χωρά και συγκεκριμένα τη Χαλκιδική.

Σε βάρος των κατηγορουμένων για την Μάνδρα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για πλημμελήματα (π.χ ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, πλημμύρας από αμέλεια , παράβασης καθήκοντος κλπ κατά περίπτωση) όμως η υπόθεση έχει ανατεθεί στην 7η τακτική ανακρίτρια λόγω της σοβαρότητάς της.

Υπενθυμίζεται ότι στην εισαγγελική διάταξη που ακολούθησε την προκαταρκτική εξέταση, γίνεται ανάλυση των ελλείψεων γύρω από την αντιπλημμυρική προστασία και τα έργα ορεινής υδρονομίας στην περιοχή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως στο όρος Πατέρα θα έπρεπε να υπήρχαν συγκεκριμένα έργα. Παράλληλα, καταγράφθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά και ζητήματα στην αστυνόμευση – συντήρηση ρεμάτων στην περιοχή και στη διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων.

Οι απολογίες

Ήδη έχουν απολογηθεί οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας και Ελευσίνας, Ιωάννα Κριεκούκη και Γιώργος Τσουκαλάς, ο δασάρχης Αιγάλεω, ο διευθυντής δασών και υπάλληλοι του δασαρχείου. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να περάσει το ανακριτικό κατώφλι και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Μέσω της συνηγόρους του, Βάσως Πανταζή, ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, αναφέρει σχετικά: «Χθες Παρασκευή, κλήθηκα να απολογηθώ ως πολιτικός προϊστάμενος της ΥΔΟΜ Ελευσίνας για το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τον Νοέμβριο του 2017 το γειτονικό μας Δήμο Μάνδρας και κόστισε τη ζωή συνανθρώπων μας. Με την απολογία μου, εκφράζοντας τη λύπη μου για τις ζωές που χάθηκαν και την συμπαράσταση μου στις οικογένειες που πενθούν, προσπάθησα να βοηθήσω την Δικαιοσύνη να εκδώσει μια πρώτη δίκαιη Δικαιοδοτική κρίση, εξηγώντας, ότι ως Δήμαρχος Ελευσίνας δεν είχα καμία απολύτως αρμοδιότητα επί θεμάτων που αφορούν τα γεωγραφικά και διοικητικά όρια έτερου Δήμου.

Η σύμφωνη γνώμη της 7ης  Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως Γνωμοδοτήσεων να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία μου, χωρίς την επιβολή περιοριστικών  όρων, δικαιώνει την προσπάθεια μου να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην δύσκολη αυτή υπόθεση».

Ο Γ. Τσουκαλάς κατηγορείται για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της πλημμύρας από αμέλεια και της παράβασης καθήκοντος, ενώ μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, σε αντίθεση με άλλους συγκατηγορούμενούς στους οποίους έχουν επιβληθεί χρηματικές εγγυήσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ