Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νίκος Μανιαδάκης: Και μάρτυρας και κατηγορούμενος;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Μανιαδάκης: Και μάρτυρας και κατηγορούμενος;

Ο Νίκος Μανιαδάκης μπορεί να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση Novartis παρόλο που του ασκήθηκε δίωξη για εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis. Πώς;

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που αποκαλύπτει η Realnews, και με το οποίο απερρίφθη το αίτημά  του  να καταστεί άκυρη η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για λήψη «δώρων» από τη φαρμακοβιομηχανία για προώθηση των συμφερόντων της , οι δικαστές καταλήγουν στο ότι είναι άλλη η δικογραφία στην οποία ο ίδιος είναι κατηγορούμενος κι άλλη εκείνη που αφορά την Novartis…

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να λάβει κάποιος την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος προϋποθέτει ότι έχει προηγηθεί έρευνα που αποκλείει την εμπλοκή του στις διερευνώμενες πράξεις αλλά το βασικότερο στην προκειμένη περίπτωση, όπως λέει η πλευρά Μανιαδάκη, είναι ότι αν προκύψουν στοιχεία εναντίον του πρέπει να παύσει να διέπεται από το εν λόγω καθεστώς γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να ασκήσει και τα δικαιώματά του ως κατηγορούμενος.

Το σκεπτικό των δικαστών

Ο Νίκος Μανιαδάκης εξετάστηκε αρχικώς ως προστατευόμενος  μάρτυρας. Στο εν λόγω καθεστώς εντάχθηκε  με τη διάταξη 13/2017. Στη συνέχεια με τη διάταξη 3/18 του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς κατέστη μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.

Η προστασία (διάταξη 13/2017) ανακλήθηκε με την 6/2018 ενώ με τη διάταξη 7/2018 κατέστη κατηγορούμενος και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Με το βούλευμά τους οι δικαστές κρίνουν ότι « ο αιτών , καίτοι επικαλείται δικονομική ακυρότητα, ούτε αποδεικνύει ποια συγκεκριμένη δικονομική βλάβη υπέστη και γιατί η μη ανάκληση της υπ. Αριθμόν 3/2018 διάταξης οδήγησε σε παραβίαση των υπερασπιστικών του δικαιωμάτων και τον εμπόδισε στην απόκρουση της κατηγορίας της παθητικής δωροδοκίας.

Πέραν όμως της πλήρους αοριστίας για το αν συνέτρεχαν πράγματι οι προϋποθέσεις για να δοθεί στον Νικόλαο Μανιαδάκη η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, όπως επίσης ο αποχαρακτηρισμός αυτού από μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ή η διατήρηση της ιδιότητας αυτής, σε κάθε περίπτωση αφορούν την κύρια δικογραφία της Novartis». Δεν ασκούν δηλαδή, όπως καταλήγουν, καμία επιρροή στη δικογραφία που σχηματίστηκε με μόνο κατηγορούμενο τον Ν. Μανιαδάκη.

Από μάρτυρας… κατηγορούμενος

Στο βούλευμα αναφέρεται πως ο κατηγορούμενος πλέον για δωροδοκία εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα που του άσκησε τη δίωξη:

«Ο Μάξιμος Σαράφης (σ.σ. έτερος προστατευόμενος μάρτυρας) με τρεις καταθέσεις του στις 27-11-2018, 28-11-2018 και 12-12-2018 ισχυρίστηκε ότι  το χρονικό διάστημα που ο Ν. Μανιαδάκης διετέλεσε  Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας , την περίοδο δηλαδή 2010-2012 και  2013-2014 έλαβε σημαντικά χρηματικά ποσά προκειμένου να εξυπηρετήσει πολλαπλώς τα συμφέροντα της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis ΕΛΛΑΣ και της μητρικής φαρμακευτικής εταιρείας  Novartis, συμβουλεύοντας την εκάστοτε πολιτική ηγεσία προς την κατεύθυνση της αποφυγής μείωσης των τιμών των φαρμάκων της εταιρείας Novartis, τιμολόγησης και εισαγωγής αυτών στην αγορά με συμφέρουσες για την εταιρεία τιμές , με μεγάλου ύψους ζημία του ελληνικού δημοσίου…» Ο ίδιος βέβαια υποστηρίζει ότι κατέστη κατηγορούμενος όταν αρνήθηκε, παρόλες τις πιέσεις που του ασκήθηκαν, να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση.

Κι ότι δεν είχε πρόθεση να διαφύγει καθώς λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει για Ισπανία με την οικογένειά του είχε ενημερώσει τους εισαγγελείς πως  θα εγκατασταθεί στο εξωτερικό, διευκρινίζοντας όμως ότι θα επιστρέψει όποτε του ζητηθεί. Ισχυρίζεται δε, πως οι εισαγγελείς φρόντιζαν την διαδικασία για να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στην Ισπανία.

Όσον αφορά στην κατηγορία που του αποδίδεται επιμένει ότι  «είμαι κατηγορούμενος επειδή ένας άλλος μάρτυρας αορίστως είπε ότι πήρα 120.000 ευρώ… Δεν γνωρίζω κανέναν που έχει κάνει έκνομη πράξη, είμαι καθηγητής, τεχνοκράτης, που πήγα να βοηθήσω τη χώρα μας».

Αντίστροφη μέτρηση για τη Novartis

Την ίδια ώρα, δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κλήση υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων στην πολύκροτη υπόθεση.

Μόλις παραδοθεί στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς το πόρισμα από την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου που θα αφορά τον τρόπο που  τιμολογούνταν τα φάρμακα , και το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, όσοι φαίνεται να εμπλέκονται θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών θα είναι και πολιτικά πρόσωπα, όχι όμως και τα δέκα για τα οποία είχε αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή αφού από την έρευνα δεν προέκυψαν για όλους επιβαρυντικά στοιχεία. Καθώς δε κάποιοι από αυτούς έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, η επικρατούσα άποψη είναι πως πριν κληθούν θα πρέπει το κοινοβούλιο να αποφανθεί για την άρση ή μη της βουλευτικής τους ασυλίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ