Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νovartis: Το «φακέλωμα» των γιατρών- Συνταγογράφησαν φάρμακα αξίας 33 εκατομμυρίων (ακόμα και) το 2016!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νovartis: Το «φακέλωμα» των γιατρών- Συνταγογράφησαν φάρμακα αξίας 33 εκατομμυρίων (ακόμα και) το 2016!

«Φάκελο» για τον κάθε γιατρό διατηρούσε η Novartis,ο οποίος περιείχε ενημερωτικό για την συμπεριφορά του προς την εταιρεία και στοιχεία για το χαρακτήρα του ή τις προσωπικές του προτιμήσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews,από την εξέταση ηλεκτρονικών αρχείων που προσκόμισε ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στις 17-1-2019 και περιλαμβάνονται στο πόρισμα της  Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, προκύπτει ότι οι γιατροί ήταν βασικό μέλημα της  φαρμακοβιομηχανίας.

Πλην των παραπάνω στοιχείων στον κάθε φάκελο  υπήρχε και  «βαθμολογία». Ανάλογα με το πόσο πρόθυμοι ήταν να συνεργαστούν με την εταιρεία «αξιολογούνταν» από Α (οι πολύ πρόθυμοι) έως Γ που ήταν οι «δύσκολοι», με παρατηρήσεις για τον κάθε ένα προκειμένου να γίνει πιο «συνεργάσιμοι».

Με αυτή την πρακτική η Novartis είχε εκτοξεύσει στα ύψη της πωλήσεις της σε σχέση με τις άλλες εταιρείες όπως προκύπτει και από το  κόστος  των συνταγογραφήσεων . Βάσει στοιχείων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα, από ένα δειγματοληπτικό έλεγχο σε 1063 φυσικά πρόσωπα, κυρίως γιατρούς, στους οποίους φαίνεται να καταλήγουν χρήματα  από τον τροφοδότη λογαριασμό της  μητρικής Novartis στην  UBS Ζυρίχης,  το αποτέλεσμα ήταν λίαν θετικό. Μόνο για το έτος 2016 οι γιατροί της «λίστας» συνταγογράφησαν φάρμακά  της αξίας  33.138.681 όταν η δεύτερη   έφτασε  μόλις στα 6.855.688.

Ενδεικτικά  στο πόρισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων:

  1. Από μία καταρχήν προσπέλαση του ψηφιακού υλικού που  έγινε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Ασφάλειας, εντοπίστηκαν αρχεία με όνομα account plan ή accounts development plan. Το καθένα εξ αυτών των αρχείων περιέχει πλήθος φύλλων εργασίας, καθένα εκ των οποίων περιλαμβάνει ένα «πλάνο ανάπτυξης πελάτη» . Σε κάθε πλάνο εμφανίζονται συμπληρωμένα κατά περίπτωση στοιχεία όπως: Συγκεκριμένο όνομα ιατρού, γεωγραφική περιοχή, συνταγογραφικές συνήθειες των ιατρών κλπ. Το πλάνο ανάπτυξης πελάτη δομείται σε ενότητες  όπως « πληροφορίες σχετικά με τον ιατρό, «βασικές πληροφορίες», ανάλυση ανταγωνισμού κλπ. Χαρακτηριστικά  αναφέρονται κρίσεις όπως : «Του αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και το στοίχημα . Είναι δεκτικός στη πίεση και εύκολα προσεγγίσιμος, «είναι αξιόπιστος στις συνεργασίες του, γενικότερα μοιράζει την συνταγογραφία του βάσει παροχών».
  2. Σε άλλο αρχείο που προσκόμισε ο εν λόγω μάρτυρας  με  όνομα «πρακτικά συνάντησης ομάδας 20-5-2011» ενδεικτικά αναφέρονται τα κάτωθι:
  • «Anticorruption –Compliance Training

Οι κανόνες ελέγχου αναμένεται να γίνουν αυστηρότεροι. Εμείς προσέχουμε τους διακανονισμούς μας και τα δώρα μας, σε ποιο μέρος μιλάμε και ποιοι ακούν.

  • Targetting

Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Όταν περαστούν οι αλλαγές στο Cosmos να γίνουν και οι διορθώσεις στο territory plan , όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των γιατρών

Αγορά και αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπολογίζουμε πως  budgetαρισμένοι γιατροί βρίσκονται στο 50% της απόδοσης των επενδύσεών μας. Πιέζουμε για να έρθουν νωρίτερα τα περιστατικά.»

Σε ένα ακόμη αρχείο,  περιέχονται μεταξύ άλλων και στήλες με τίτλους «όνομα ιατρού», «ims», «αριθμός περιστατικών Rasilez» , σχόλια σχετικά με την παρούσα κατάσταση». Ενδεικτικά αναφέρονται τα κάτωθι στην στήλη με τίτλο «σχόλια σχετικά με την παρούσα κατάσταση»: «εμπορικός γιατρός, αν δεν συνεχιστεί η επένδυση θα τα αλλάξει όλα», «Δεν θορυβήθηκε από μελέτη. Θα τα αλλάξει μόνο αν σταματήσει η  προώθηση».

Τέλος σε  στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος μάρτυρας  στην Εισαγγελία  στις 17-1-2019 βρέθηκε αρχείο «doctors payments from 1-1-2014 tills 31-12-2014», στο οποίο καταγράφεται λίστα με ονόματα ιατρών αντιστοιχισμένη με ΑΦΜ ,bank account,τράπεζα, χρηματικά ποσά, περιγραφή εντολής κλπ.

Novartis: Η «αγαπημένη» των γιατρών

Με βάσει αυτά, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς  ζήτησε από την ΤτΕ  τη διαβίβαση στοιχείων  από 1-1-2016 κι έπειτα , χρηματικών ποσών από τον  τραπεζικό λογαριασμό στην  UBS  Ζυρίχης  με  εντολέα  οποιαδήποτε εταιρεία του Ομίλου ή θυγατρική αυτής όπως ενδεικτικά  η Novartis pharma, Novartis pharma A.G.,Novartis  consumer health SA ,Novartis  europharm LTD κλπ,προς οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό διατηρεί στην Ελληνική επικράτεια οποιοδήποτε φυσικό και νομικό πρόσωπο (εισερχόμενα εμβάσματα) .

Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα διαβίβασαν  αυτά τα στοιχεία  τα οποία περιελάμβαναν  μεταφορές χρηματικών ποσών από την Ελβετική Τράπεζα UBS Ζυρίχης και εντολέα κυρίως την εταιρεία Novartis pharma A.G. Αποδέκτες των εμβασμάτων ήταν φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά ελέγχθηκαν 1039 ΑΜΚΑ φυσικών προσώπων,  ως επί τω πλείστον ιατρών  και ζητήθηκαν τα στοιχεία της ηλεκτρονικής  συνταγογράφησης φαρμάκων που έκαναν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε τα στοιχεία να περιέχουν το συνολικό κόστος των συνταγών του μήνα, το πλήθος σκευασμάτων καθώς και την ανάλυσή τους ανά φαρμακευτική εταιρεία και φάρμακο. Επίσης όσον αφορά τις εταιρείες να εμφανίζεται το πλήθος σκευασμάτων και το κόστος τους για τις 10 πρώτες εταιρείες και σε  όγκο και σε αξία.  Και νικητής φυσικά αναδείχθηκε η Novartis. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι μόνο το έτος 2016 το συνολικό κόστος των φαρμάκων της Νovartis που συνταγογράφησαν ήταν 33.138.681 ενώ της δεύτερης κατά σειρά μόλις στα 6.855.688.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ