Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο Ε. Βασιλάκος «εκτιμά» ότι ο Γιάννος δωροδοκήθηκε για το C4i…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Ε. Βασιλάκος «εκτιμά» ότι ο Γιάννος δωροδοκήθηκε για το C4i…

«Οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν για την σύναψη της σύμβασης C4I με την εταιρεία SAIC και την εταιρεία SIEMENS με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολιτικά πρόσωπα έχουν δωροδοκηθεί. Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο». Τάδε έφη, Ευάγγελος Βασιλάκος, πρώην γραμματέας εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 2006 και μετά.

Ο κ. Βασιλάκος προσήλθε ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, Δημήτρη Ορφανίδη και κατέθεσε αυτοβούλως για την υπόθεση της ανάθεσης του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων  C4I στην αμερικανική εταιρεία SAIC.

Η κατάθεση του κ. Βασιλάκου οδήγησε στη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του εφέτη ανακριτική, Δημήτρη Ορφανίδη, που διεξάγει την σχετική έρευνα, ο πρώην υπουργός ελέγχεται για «παθητική δωροδοκία κατά μόνος και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, από την οποία το όφελος που επεδίωξε και επέτυχε και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».

Ο κ. Βασιλάκος, ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, ωστόσο, δεν προσκόμισε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά περιγράφει την πρακτική που ακολουθείτο στις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, προκειμένου να ανατεθούν σε συγκεκριμένες εταιρίες και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου δωροδοκήθηκε, γεγονός που πιθανολογεί ότι ήταν σε γνώση του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βασιλάκος έχει καταδικαστεί σε 16 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για την σύμβαση του λεγόμενου του ηλεκτρονικού πολέμου και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ένορκη εξέταση του Ευάγγελου Βασιλάκου:

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ