Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

«Παραβίαση μυστικών πολιτείας», ψάχνει ο εισαγγελέας για τα μυστικά κονδύλια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Παραβίαση μυστικών πολιτείας», ψάχνει ο εισαγγελέας για τα μυστικά κονδύλια

Αδίκημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με την ασφάλεια της χώρας και την δημοσιοποίηση μυστικών της, αφορά η έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγ. Ιωαννίδης .

Ουσιαστικά το αδίκημα, η ενδεχόμενη διάπραξη του οποίου ερευνάται στην υπόθεση των δημοσιευμάτων των μυστικών κονδυλίων, ανήκει στο πλέγμα των διατάξεων που αφορούν την εθνική ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Το συγκεκριμένο αδίκημα περιγράφεται στο άρθρο 146  του Ποινικού Κωδικα:

  1. «Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».

Η παραγγελία

Η παραγγελία του εισαγγελέα αφορά την καταγγελόμενη διαρροή πληροφοριών σχετικά με την διάθεση ποσών από τα λεγόμενα “μυστικά κονδύλια” του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Ιωαννίδης διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας η οποία ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια με σκοπό να εξακριβωθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως το κακούργημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, που αφορούν την διαρροή των πληροφοριών .

Αντιδράσεις

Αφορμή για την εντολή του Εισαγγελέα στάθηκε δημοσιοποίηση σε ηλεκτρονικό μέσο στοιχείων που φέρονται να προέρχονται από υλικό που εστάλη στην Βουλή σχετικά με την διάθεση απόρρητων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την δημοσιοποίηση των επίμαχων στοιχείων καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τόσο το γραφείο του Πρωθυπουργού , που αναφέρεται σε “δήθεν πληροφορίες” και τονίζει πως η διαρροή “θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα” όσο και ο πρόεδρος της Βουλής που κάνει λόγο για “δήθεν απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ