Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ποια γνωστά κομματικά στελέχη εμπλέκονται στα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποια γνωστά κομματικά στελέχη εμπλέκονται στα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Γνωστά  στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ  συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των προσώπων που η Οικονονομική Εισαγγελία έκρινε ότι ευθύνονται για τα  δάνεια των δύο  κομμάτων τα οποία έπαιρναν επί σειρά ετών με «αέρα» εγγυήσεις.

Σύμφωνα με  το ρεπορτάζ της Realnews μεταξύ αυτών που τους αποδίδονται κακουργηματικές κατηγορίες είναι εκτός  από τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν τα εν λόγω «δανεικά και αγύριστα», γνωστά στελέχη των δύο κομμάτων που υπέγραφαν τις επίμαχες δανειακές συμβάσεις. Από το ΠΑΣΟΚ οι:  Ροβέρτος Σπυρόπουλος , Τηλέμαχος  Χυτήρης, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας Μακρυπίδης  και από τη Νέα Δημοκρατία οι:  Μενέλαος Δασκαλάκης και  Αθανάσιος Σκορδάς .

Τα ευρήματα

Ειδικότερα, στο  εισαγγελικό πόρισμα που  υπογράφουν οι εισαγγελείς Γιώργος Καλούδης , Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Δραγάτσης   και το οποίο έλαβε την Παρασκευή την έγκριση της αναπληρώτριας οικονομικής εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα, γίνεται αναφορά  σε 8 δανειακές συμβάσεις της ΝΔ και 7 του ΠΑΣΟΚ  με τις τράπεζες Αγροτική, Πειραιώς, Εθνική, Marfin, Εγνατία, ALPHA.

Οι εισαγγελείς εντοπίζουν   ελλιπή έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλημμέλειες  από το Υπουργείο Εσωτερικών , ευθύνες των Γενικών Διευθυντών των  άλλοτε μεγάλων κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  καθώς και παράβλεψη των κινδύνων από  διοικήσεις των τραπεζών που επί θητείας τους χορηγήθηκαν τα εν λόγω δάνεια.

Ειδικότερα όπως προέκυψε, για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων  οι τράπεζες δέχθηκαν ως εγγύηση  μελλοντική κρατική χρηματοδότηση (έως και το 2020!) , χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι το εκλογικό ποσοστό των κομμάτων μπορεί να μειωθεί στο μέλλον-όπως και έγινε- οπότε τα χρήματα που θα έμπαιναν στα κομματικά ταμεία θα ήταν σαφώς λιγότερα.

Επίσης  ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ  εμφανίζονται να προβαίνουν  στην ταυτόχρονη εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδίων ετών σε περισσότερες  από μία τράπεζες, παρά την έγγραφη κάθε φορά διαβεβαίωσή τους  ότι ούτε έχουν προβεί ούτε θα προβούν σε μία τέτοια παράλληλη εκχώρηση. Όμως  και τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ήλεγχαν αν αυτές οι διαβεβαιώσεις  ήταν αληθής. Μάλιστα , επισημαίνεται, ότι σε αρκετές περιπτώσεις  αν και οι αρμόδιες επιτροπές δανειοδοτήσεων διατύπωναν επιφυλάξεις, οι διοικήσεις  τις προσπερνούσαν…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ