Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πόρισμα για το Μάτι: Τραγικά λάθη με 45 συναρμόδιους (αναρμόδιους) φορείς και… 100 νεκρούς!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πόρισμα για το Μάτι: Τραγικά λάθη με 45 συναρμόδιους (αναρμόδιους) φορείς και… 100 νεκρούς!

Με νέες βιβλικές καταστροφές σαν εκείνη που βίωσε η Ανατολική Αττική τον περασμένο Ιούλιο προειδοποιεί το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης σχετικά με τις αιτίες των πυρκαγιών στην Ελλάδα, που συντάχθηκε μετά τη τραγωδία στο Μάτι υπό την επίβλεψη του διάσημου Γερμανού καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ και τη συμμετοχή Ελλήνων ειδικών.

Η επιτροπή που παρέδωσε το πόρισμά της χθες τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον Νίκο Βούτση διαπιστώνει εν ολίγοις κωμικοτραγικές υστερήσεις του όλου συστήματος, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενιαίου εθνικού σχεδίου πυροπροστασίας καθώς και του πρωτοφανούς αλαλούμ από το … μέγα πλήθος των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση.

Ενδεικτικό του χαοτικού ελλαδικού ….”μη – μοντέλου” είναι το γεγονός ότι στην πρόληψη των πυρκαγιών εμπλέκονται … 45 συναρμόδιοι φορείς (!). Κανονικό μπάχαλο δηλαδή, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κεντρικός συντονισμός όπου δεν λείπουν οι έριδες και οι… εμφύλιοι για την πρωτοκαθεδρία στις επιχειρήσεις (!). Ειδικά ανάμεσα στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.

Συνοπτικά στις πάνω από 100 σελίδες του πορίσματος, οι ειδικοί που προτείνουν την εκ βάθρων αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος συνδυαστικά με συντονισμένες δράσεις που αφορούν καθαρά στην πρόληψη. Επισημαίνουν παράλληλα τα τριτοκοσμικά φαινόμενα στον ελλαδικό χώρο δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα της Ευρώπης η οποία δεν έχει ολοκληρώσει το εθνικό της κτηματολόγιο και δεν έχει δασολόγιο (χάρτες δημοσίων και ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων).

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου με τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διαχείριση των Πυρκαγιών, προκειμένου να παραλάβει τη μελέτη τους.«Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην επιστημονική ομάδα του καθηγητή κ, Γκολντάμερ και στους Έλληνες καθηγητές και ερευνητές που εργάστηκαν μαζί του», σημείωσε μέσω Twitter.

«Οι κύριοι Ξανθόπουλος, Ευτυχίδης, Μαλλίνης, Μητσόπουλος και Δημητρακόπουλος, δούλεψαν σκληρά και αφιλοκερδώς, προκειμένου να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια να θωρακίσουμε τη χώρα από έναν κίνδυνο που με την κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο έντονος» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσίπρας Ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος επίσης, συναντήθηκε με τα μέλη της Επιτροπής προανήγγειλε ότι το πόρισμα θα μελετηθεί από τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών και στη συνέχεια τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής θα προσκληθούν σε ακροάσεις με τη συμμετοχή και άλλων αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη του νομοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ