Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Π. Σαράκης για Novartis: Γιατί καθυστερεί την έρευνα η Εισαγγελία; (video)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Π. Σαράκης για Novartis: Γιατί καθυστερεί την έρευνα η Εισαγγελία;  (video)

Καθυστέρηση στην εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεση Novartis εκ μέρους της Ελληνικής Δικαιοσύνης και δη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, βλέπει ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, νομικός παραστάτης των 3 προστατευομένων μαρτύρων που καταθέτουν στην Αμερικανική Δικαιοσύνη και ο οποίος ήταν αυτός που εμφάνισε τους 3 μάρτυρες στο FBI και την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά έγινε Αύγουστο του 2016 (όταν εμφανίστηκαν δυο μάρτυρες)  και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2017 όταν εμφανίστηκε τρίτος μάρτυρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται και ο πιο σημαντικός.

Όμως ο δικηγόρος έδειξε ξεκάθαρη ενόχληση όταν εμφανίστηκε προ ημερών στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως υπάρχει σφοδρή ενόχληση των Αμερικανών για χειρισμούς της ελληνικής πλευράς στο θέμα και αποκαλύπτοντας πως υπήρξε  επικοινωνία της άλλης πλευράς του Ατλαντικού με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, ένα πρόσωπο δηλαδή ανώτερο ιεραρχικά από την Ελένη Τουλουπάκη που είναι εισαγγελέας κατά της διαφθοράς και υπεύθυνη για την έρευνα. Ποιος ήταν ο λόγος;

Παρακολουθείστε το βίντεο που αναρτήθηκε στο  Youtube από την εκπομπή “Πρώτη Είδηση” της 31ης Οκτωβρίου με καλεσμένους τους δικηγόρους Π. Σαράκη και Β. Χειρδάρη:

Πρόβλημα επικοινωνίας

Ο κ. Σαράκης είπε πως τίθεται θέμα προστασίας της ανωνυμίας και κατά προέκταση της προστασίας της ασφάλειας ενός προστατευομένου μάρτυρα (δημοσίου συμφέροντος  όπως λέγονται) και μάλιστα υπονόησε πως από την ελληνική πλευρά δεν γίνονται όσα πρέπει για τη ασφάλειά του. Αυτό που δεν είπε , αλλά ακούγεται από πολλές πλευρές είναι ότι προφανώς υπάρχει πρόβλημα «επικοινωνίας» μεταξύ των Αμερικάνων και των ελληνικών αρχών γιαυτό και υπήρξε η επικοινωνία με τον κ. Αγγελή. Δηλαδή ο επίσημος «αγγελιοφόρος» (ο οποίος έχει επίσημη ιδιότητα)  “δεν παρουσίασε σωστά τα δεδομένα” όσον αφορά τον μάρτυρα στην ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται η ανωνυμία του ,αντίθετα να δέχεται «ισχυρές δικαστικές πιέσεις».

Τι είπε

«Υπάρχει ένα θέμα για την ασφάλεια ενός προσώπου που έχει συνεργαστεί με τις αμερικανικές Αρχές. Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας για συγκεκριμένο πρόσωπο», είπε ο κ. Σαράκης. «Το νομικό σύστημα των αμερικανικών Αρχών είναι χτισμένο πάνω στον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αυτόν που λέμε πληροφοριοδότη, και δίνουν τις αναγκαίες εγγυήσεις για την ασφάλειά του ακριβώς για να μπορέσουν να στηρίξουν την έρευνά τους» τόνισε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος και συμπλήρωσε πως οι «εάν υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια του συγκεκριμένου προσώπου, θα αποσυρθούν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και θα υπάρξει πρόβλημα στη συνέχιση της αμερικανικής έρευνας».

«Καθυστέρηση»

Ο Παύλος Σαράκης, συνήγορος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, τόνισε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καθυστερήσει: «Τι κάνει η ελληνική εισαγγελία; Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Ακούω διάφορες διαρροές ότι ευθύνονται οι Αμερικανοί. Σας διαβεβαιώ ότι δεν ευθύνονται οι Αμερικανοί. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά πώς σκέφτονται οι αμερικανικές Αρχές και ότι έχουν μείζονα προτεραιότητα αυτή την υπόθεση…. Η εισαγγελία δεν αναζητά τεκμήρια ενοχής ή αθωότητας, αλλά αναζητά ενδείξεις για την άσκηση ποινικής διώξεως», είπε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ