Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Το σκάνδαλο Novartis σε αριθμούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το σκάνδαλο Novartis σε αριθμούς

Μία ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης Novartis , πέραν των όσων εξετάζονται από τη δικαιοσύνη και τη βουλή, είναι το πώς αποτυπώνεται με αριθμούς. Τα πρόσωπα, οι ανοιχτές έρευνες, οι κατηγορίες, τα ποσά.

Η εικόνα λοιπόν έχει ως εξής: · 2 πρώην πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί περιλαμβάνονταν στην δικογραφία · 3 προστατευμένοι μάρτυρες, δύο εκ των οποίων έκαναν αναφορές χρηματισμού σε πολιτικά πρόσωπα · 17 μάρτυρες κατέθεσαν χωρίς να κάνουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα · 7 πολιτικά πρόσωπα μπήκαν στο αρχείο · 2 ερευνώνται ακόμη (Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος)

· 1 πολιτικό πρόσωπο υπό καθεστώς ποινικής δίωξης (Ανδρέας Λοβέρδος) · 15 στελέχη της μητρικής εταιρίας και της Novartis Ελλάδος έχουν κληθεί για ανωμοτί εξηγήσεις · 6 μη πολιτικά πρόσωπα διώκονται μέχρι ώρας για κακουργηματικές κατηγορίες · 3 εισαγγελείς διενεργούν την προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 · 1 εισαγγελέας παραιτήθηκε (σ.σ Ελένη Ράικου) · 2 εποπτεύοντες εισαγγελείς παραιτήθηκαν ( ο κ. Δ. Παπαιωάννου για προσωπικούς λόγους, ενώ ο Γ. Αγγελής καταγγέλλοντας παρεμβάσεις) · 2 ανακριτές χειρίζονται την κύρια ανάκριση · 3 παράλληλες έρευνες κινούνται γύρω από την κύρια δικογραφία (μία για τους χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, μία για τις καταγγελίες των τελευταίων σε βάρος του Γ. Αγγελή, και μία σε βάρος του Γ. Στουρνάρα και Ν. Μανιαδάκη) · 1 προανακριτική επιτροπή · 2007-2015 το χρονικό διάστημα της έρευνας για τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα · 77 λεπτά διάρκεια είχε το ντοκιμαντέρ του ελβετικού καναλιού για το σκάνδαλο Novartis · 2,5 εκ. ευρώ υποστηρίζει ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι έδωσε σε μίζες σε γιατρούς στην Ελλάδα για να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis · 30 χιλιάδες έλληνες γιατροί χωρισμένοι σε κατηγορίες με διάφορα κριτήρια βρίσκονται σε βάση δεδομένων της Novartis σύμφωνα με μάρτυρα που ομολόγησε ότι χρημάτιζε γιατρούς για να επιλέγουν φάρμακα της Novartis. · 3.000 σελίδες το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για 4 φάρμακα της Novartis · 12 δισ. δολάρια τα καθαρά έσοδα της Novartis το 2018 · 130 χιλιάδες υπάλληλους απασχολεί η Novartis · 3,34 δισ. δολάρια τα έσοδα της Novartis το 2018 από το πιο εμπορικό της φάρμακο το Gilenya που αφορά ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. · 817 εκ. ασθενείς πήραν φάρμακα της Novartis το 2018 · 700 εκ. δολάρια έχει βάλει στην άκρη η Novartis για να διακανονίσει με το αμερικανικό δημόσιο τις κατηγορίες που υπάρχουν στις ΗΠΑ για παράνομες τακτικές. Η εταιρεία έχει ήδη έρθει σε αρχική συμφωνία για διακανονισμό ύψους 390 εκ. δολαρίων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ