Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Αρνούνται οι συγγενείς του 65χρονου ότι εκείνος έβαλε τη φωτιά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Αρνούνται οι συγγενείς του 65χρονου ότι εκείνος έβαλε τη φωτιά

Αντίθετες με τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, με αποτέλεσμα να καταλήξει ανεξέλεγκτη στο Μάτι, είναι οι καταθέσεις των συγγενών του 65χρονου, που φέρεται να ξεκίνησε τη φωτιά.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία, που ξεπερνά τις 21.000 σελίδες, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων καταθέσεις στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ -ορισμένοι εκ των οποίων έχουν κληθεί ως ύποπτοι- αλλά και των συγγενών του άνδρα που εμφανίζεται να έβαλε φωτιά για να κάψει ξερόχορτα. Ο άνδρας που έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, δεν έχει μέχρι σήμερα καταθέσει για το συμβάν. Με βάση όμως, τα όσα αναφέρουν οι δικοί του άνθρωποι δεν αποκλείεται να αρνηθεί ότι εκείνος έκανε την αρχή.

Συγκεκριμένα, τόσο η σύζυγός του όσο και ο γιος του, οι οποίοι δεν βρίσκονταν εκείνη την ημέρα μαζί του, αρνούνται πως ο 65χρονος ξεκίνησε κάποια φωτιά, υποστηρίζοντας πως τα τελευταία χρόνια δεν έκανε κηπουρικής εργασίες ο ίδιος γιατί δεν του το επέτρεπε η ηλικία του. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, το περιβάλλον του υπόπτου επιχειρεί στις καταθέσεις του δείξει ως «αρχή του κακού» μερικά καλώδια της ΔΕΗ που βρίσκονταν πάνω από ένα κάδο απορριμμάτων.

Ωστόσο, μέσα στη δικογραφία έχουν συσχετιστεί και καταθέσεις από γείτονες του 65χρονου στο Νταού Πεντέλης, οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη από τους συγγενείς. Κατά πληροφορίες, η θέση τους συγκλίνει με τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από ξύλα και χόρτα που ενώ καίγονταν, ο αέρας παρέσυρε σωματίδια, εξαπλώνονται τις φλόγες.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Οι συγγενείς των θυμάτων παρακολουθούσαν ανήμποροι τους ανθρώπους τους να χάνονται 

Ένας κρατικός μηχανισμός απών και εκατοντάδες πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν από τη λαίλαπα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, είναι η εικόνα που δίνουν οι μάρτυρες, κυρίως συγγενείς των 99 ανθρώπων που δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Συγκλονιστικές περιγραφές για τον τρόπο που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους μπροστά στα μάτια τους, δίχως οι ίδιοι να μπορούν να τους βοηθήσουν. Οι καταθέσεις δόθηκαν κυρίως σε αστυνομικά τμήματα στο πλαίσιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Γονείς που έχασαν τα παιδιά τους μπροστά στα μάτια τους, παιδιά που έβλεπαν τους γονείς τους να καίγονται ζωντανοί ή να πνίγονται μεσοπέλαγα. Εικόνες που μόνο αποτροπιασμό και θλίψη μπορούν να προκαλέσουν.

Ανάμεσά τους η Αθηνά Μουτάφη που έχασε το γιο της και μια φίλη της, ενώ για περίπου 5 ώρες κολυμπούσαν για να σωθούν. «Μετά από δύο ώρες, η φίλη μου είπε «…να πεις στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ» και αφού με απομάκρυνε κατέληξε. Οι συνθήκες στη θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν δυσμενείς με έντονο κυματισμό και ρεύματα. Μετά από περίπου μία ώρα από το θάνατο της φίλης μου, ο γιος μου άρχισε να παραπονιέται για έντονη δυσφορία, κράμπες και ότι δεν έβλεπε, ενώ κάποιες στιγμές μου έλεγε “δεν θα αντέξω μαμά”, ενώ λίγο αργότερα κατέληξε στα χέρια μου», περιέγραψε. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, «περίπου στις 18:15 που φύγαμε από το σπίτι, η φίλη μου επικοινώνησε με το Δήμο Ραφήνας όπου κάποιος που σήκωσε το τηλέφωνο, πιθανόν υπάλληλος, της είπε: «Δεν γνωρίζουμε κάτι, εμείς μαζεύουμε και εγκαταλείπουμε».

Το «αλαλούμ» που επικρατούσε εκείνες τις ώρες, περιγράφει και η Χριστίνα Τόμσον, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΜΥΡΤΩ στη Λ. Μαραθώνος, η μητέρα της οποίας επιασε τη μάχη με τη ζωή λίγες ημέρες αργότερα: «Διώξαμε τους πελάτες προς το αεροδρόμιο… Η μητέρα μου και ο συμπέθερος έπαθαν σοβαρά εγκαύματα. Όλη την ώρα η κόρη μου καλούσε Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ. Μετά από μιάμιση ώρα ήρθε ένα πυροσβεστικό. Τους είπαν ότι δεν μπορεί να τους πάρει, ότι θα έλθει ασθενοφόρο και τους άφησε μέσα στους καπνούς. Το ΕΚΑΒ έλεγε ότι δεν μπορεί να έλθει ασθενοφόρο μόνο του παρά μόνο με τη συνοδεία πυροσβεστικού… Τελικώς μετά από μιάμιση ώρα ήρθε ασθενοφόρο, πήρε τη μητέρα μου και τον συμπέθερο και τους πήγε στο 23ο χλμ της Μαραθώνος στο Πικέρμι και τους άφησε σε ένα παγκάκι στην πλατεία Πικερμίου».

Τραγική φιγούρα και ο πυροσβέστης και κάτοικος Ματιού, Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος βοηθούσε στην κατάσβεση όταν η γυναίκα και ο γιος του, προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες. «Αμέσως ειδοποίησα τη σύζυγο να πάρει τον υιό μας και να φύγουν από το σπίτι… Σε τηλεφωνική επικοινωνία μου είπε πως είχαν φτάσει στο τέλος της Οδού Αργυράς Ακτής πλην όμως δεν μπορούσα να την ακούσω καθαρά… Πήρα το αυτοκίνητο μου και πήγα στο σημείο όπου βρήκα τη σύζυγο μου καθισμένη στην παραλία να είναι εγκαυματίας και τον γιο μου τον οποίο είχαν στα χέρια τους δυο άτομα και προσπαθούσαν να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες… Ακολούθησα τον γιο μου στο νοσοκομείο και μου είπαν ότι είχε αποβιώσει… Η σύζυγός μου νοσηλεύτηκε για 12 μέρες κι έπειτα απεβίωσε» κατέθεσε.

Συγκλονιστική και η μαρτυρία της κόρης του ιερέα Σπυρίδωνα Παπαποστόλου, που έχασε τη ζωή του στη θάλασσα.

Όπως κατέθεσε, «η μητέρα μου έπινε αρκετό νερό και έβαζε το δάχτυλο ώστε να προκαλέσει εμετό. Ο πατέρας μου προσπαθούσε και εκείνος και έφτυνε το νερό. Επινα και εγώ πολύ νερό. Ενιωσα τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν. Τα κύματα ερχόντουσαν από όλες τις κατευθύνσεις και η πορεία του καπνού άλλαζε και δεν μπορούσαμε να προσανατολιστούμε. Ο πατέρας μου έκανε έναν λευκό εμετό και έφτυσε νερό και στη συνέχεια έκανε και κίτρινο εμετό. Ύστερα από λίγο σήκωσε τα χέρια του στον ουρανό και φώναξε: «Θεέ μου, συγχώρεσέ με» και ύστερα γύρισε προς τη μητέρα μου και είπε «σας ευχαριστώ για ότι κάνατε για μένα και σε όλους…», σταμάτησε να μιλάει και άρχισε ρόγχο. Προσπαθούσα να τον σηκώσω όσο γίνεται πιο ψηλά στην επιφάνεια. Ύστερα από λίγο μου είπε η μητέρα μου πως χάσαμε τον πατέρα και γύρισα, τον είδα και του έκλεισα τα μάτια».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ