Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ανατροπή στο Brexit; Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέει πως η Βρετανία έχει δικαίωμα να το ακυρώσει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανατροπή στο Brexit; Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέει πως η Βρετανία έχει δικαίωμα να το  ακυρώσει

Μια απόφαση η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το Brexit εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτή η Βρετανία δικαιούται να ακυρώσει μονομερώς το αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς δεν χρειάζεται να λάβει την έγκριση των υπόλοιπων 27 κρατών – μελών. Η απόφαση αυτή πιθανότατα να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα στο Λονδίνο.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να μεταβληθούν οι όροι ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε σχετική πρότασή του, την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέφερε ότι η Βρετανία έχει δικαίωμα μονομερώς να ακυρώσει το αίτημά της για να εγκαταλείψει η χώρα την ΕΕ.

«Ο Γενικός εισαγγελέας Κάμπος Σάντσεθ- Μπορντόνα προτείνει στο Δικαστήριο να αποφασίσει ότι το Άρθρο 50 επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση του αιτήματος για την πρόθεση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται σε ανακοίνωση του ανωτάτου ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Το θέμα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από πολιτικούς της Σκωτίας που αντιτίθενται στο Brexit. Θεωρούν ότι εάν το ευρωδικαστήριο στηρίξει το αίτημά τους, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, έτσι ώστε να κρίνουν ξανά οι πολίτες την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ