Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Απόφαση-βόμβα για δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόφαση-βόμβα για δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

Μετά τα ελληνικά δικαστήρια και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) εξετάζοντας προσφυγή Ούγγρων δανειοληπτών, αποφάνθηκε ότι οι τράπεζες οφείλουν να παρέχουν επαρκή ενημέρωση περί συναλλαγματικού κινδύνου σε όσους λαμβάνουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Αφορά χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες οι οποίοι αποδέχθηκαν τους όρους της τράπεζας για τη λήψη του δανείου τους

Πρόκειται για μία απόφαση που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες και στη χώρα μας οι οποίοι έχουν υπογράψει και αποδεχθεί τους όρους της τράπεζας για τη λήψη του δανείου τους, ωστόσο αρκετοί από αυτούς δεν θα μπορούσαν να διαθέτουν τις ειδικές γνώσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η λήψη τους.

Πρόσφατα μάλιστα και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ότι οι τράπεζες είχαν υποχρέωση να διαθέτουν εξειδικευμένους συμβούλους οι οποίοι θα παρείχαν σαφή και επαρκή πληροφόρηση σε πελάτες που ήθελαν να λάβουν δάνειο σε ελβετικό  φράγκο, προκειμένου εκείνοι να αποφασίσουν στη συνέχεια με σύνεση και γνώση για τους κινδύνους που συνεπάγεται η λήψη δανείου σε ξένο νόμισμα. Η απόφαση Ειδικότερα, βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή πληροφόρηση ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τη ρήτρα περί του συναλλαγματικού κινδύνου τόσο από τυπική και γραμματική άποψη όσο και ως προς το συγκεκριμένο περιεχόμενό της. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο μέσος καταναλωτής, ο οποίος έχει τη συνήθη πληροφόρηση και είναι ευλόγως επιμελής και ενημερωμένος, πρέπει να μπορεί όχι μόνο να γνωρίζει το ενδεχόμενο υποτίμησης του εθνικού νομίσματος έναντι του ξένου νομίσματος στο οποίο έχει συνομολογηθεί το δάνειο, αλλά επίσης να αξιολογεί τις δυνητικά σημαντικές οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας ρήτρας στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Πλην αυτού, το ΔΕΕ έκρινε επίσης ότι εναπόκειται στον εθνικό δικαστή να εξετάζει αυτεπαγγέλτως, αντί του καταναλωτή υπό την ιδιότητα του ενάγοντος, τον ενδεχομένως καταχρηστικό χαρακτήρα και άλλων συμβατικών ρητρών πλην αυτών που αφορούν τον εν λόγω κίνδυνο, εφόσον έχει στη διάθεσή του στοιχεία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ