Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Ζημιανίτης: Ο Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Ζημιανίτης: Ο Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας

Ο Δημήτρης Ζημιανίτης είναι τελικά ο Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας, θέση στην οποία προκρίθηκε μετά από ένα ζοφερό παρασκήνιο και προσκόμματα που έμπαιναν από ελληνικής πλευράς προκειμένου να επιλεγεί άλλος υποψήφιος.

Στην επιλογή του Δημήτρη Ζημιανίτη ως Ευρωπαίου εισαγγελέα κατέληξε με απόφασή της η 12μελής ανεξάρτητη επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεύτερο στη σειρά κατάταξης υποψηφίων τον εισαγγελέα και πρώην προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο και τρίτο το συνάδελφο τους Λάμπρο Πατσαβέλα.

Η επιλογή του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα, έγινε μετά από αξιολόγηση των τυπικών προσόντων που απαιτούσε ο Κανονισμός 2017/1939 για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, από το 15μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης που επέλεξε τους τρεις υποψηφίους αντεισαγγελείς εφετών, και στη συνέχεια, από 12μελή ανεξάρτητη ad hoc συσταθείσα από ανώτατους δικαστές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Επιτροπή, η οποία εξέτασε με συνέντευξη τους υποψηφίους βαθμολογώντας τους.

Πρόκειται για εξαιρετικά απαιτητική συνέντευξη στην αγγλική γλώσσα όπου οι Ευρωπαίοι ανώτατοι δικαστές και νομικοί βαθμολόγησαν πρώτο στη σειρά κατάταξης τον Δημήτρη Ζημιανίτη, δεύτερο τον Ηλία Ζαγοραίο και τρίτο τον Λάμπρο Πατσαβέλα.

Παραμένει το τελικό στάδιο της επιλογής για τους υποψήφιους που είναι η έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης, της επιλογής των υποψηφίων που έκανε η ανεξάρτητη επιτροπή.

Who is Who

Δημήτρης Ζημιανίτης

Ο Έλληνας Ευρωπαίος εισαγγελέας Δημήτρης Ζημιανίτης, έχει σπουδάσει νομικά στο ΕΚΠΑ και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο στο ΕΚΠΑ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εισήχθη στο δικαστικό Σώμα το 1999. Έκτοτε υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (1999-2015) και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών (2015 έως σήμερα). Υπηρέτησε με απόσπαση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Σύμβουλος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (2002-2008) και ως μέλος της 5μελούς Ανεξάρτητης Επιβλέπουσας Επιτροπής της Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της Απάτης κατά των Οικονομικών Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OLAF) (2012-2017).

Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (2012-2014), Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (2014-2016) και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας (2012-2015). Είναι διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (2016-2019). Έχει, σε επιστημονικό επίπεδο, ασχοληθεί με ζητήματα ευρωπαϊκού ποινικού δικαίου, έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια, έχει εκδώσει βιβλία, καθώς και μεγάλο αριθμό συναφών άρθρων και δημοσιεύσεων.

Ηλίας Ζαγοραίος

Ο Ηλίας Ζαγοραίος αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών και αφού εργάστηκε σε γνωστό δικηγορικό γραφείο πέρασε με εξετάσεις στη Εθνική Σχολή Δικαστών από την οποία αποφοίτησε έκτος. Μιλάει άριστα αγγλικά και γαλλικά και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Ποινικό και στο ποινικό οικονομικό δίκαιο . Προήχθη σε αντεισαγγελέας ερετών το 2017 και υπηρετεί στο εφετείο Αθηνών. Έχει υπηρετήσει ως εισαγγελίας Πρωτοδικών στην Κρήτη και στην Άμφισσα.

Εκλεγμένος από τους συναδέλφους του προϊστάμενος στην εισαγγελία Πρωτ/κων Αθηνών για δύο συνεχόμενες διετείς θητείες με 61 ψήφους την πρώτη και 81 τη δεύτερη, από 2014 έως το 2018. Υπηρέτησε σε όλα τα πόστα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (Γνωμοδοτήσεις, εκτελέσεις, ποινική δίωξη , προσδιορισμό, εισαγγελία ανηλίκων,trafficking κλπ) .Διαθέτει μεγάλη πείρα στη σωφρονιστική πολιτική καθώς υπήρξε επόπτης διαφόρων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας επί σειρά ετών. Συμμετείχε σε πληθώρα νομοπαρασκευαστικών επιτροπών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εργάστηκε για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών κανονισμών στην εσωτερική έννομη τάξη.

Εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ σε θέματα τρομοκρατίας, όπου και έκανε παρουσιάσεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια και στο FBI. Πρωτοπαρουσίασε τη θέση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Συμμετείχε σε σειρά επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπήρξε ομιλητής σε πληθώρα επιστημονικών ημερίδων ενώ ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών οργάνωσε ημερίδα κατά της διαφθοράς και άνοιξε τις πύλες της Εισαγγελίας σε δράσεις όπως εκθέσεις ζωγραφικής των κρατουμένων στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα, συναυλίες κ.α.

Οι γνωστότερες υποθέσεις που χειρίστηκε προσωπικά και απασχόλησαν τη δημοσιότητα ήταν η αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε ίδρυμα παιδικής προστασίας στο Πειραιά και η απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους στην πυρκαγιά οτο Μάτι ενώ ήταν ο ίδιος που έδωσε και παραγγελία για την αναζήτηση ευθυνών στην πλημμύρα της Μάνδρας .

Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα δεν προτάθηκε από την απελθούσα ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έβαλε μόνος του υποψηφιότητα και τελικώς υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου έλαβε σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες 48 και 50 ψήφους αντίστοιχα έναντι 4 που μειοψήφησαν.

Λάμπρος Πατσαβέλας

Ο αντεισαγγελέας εφετών Λάμπρος Πατσαβέλας έχει και αυτός με τη σειρά του ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς υπηρέτησε για 8 χρόνια στη Eurojust και ομιλεί απταίστως την Αγγλική γλώσσα. Η πρώτη θητεία του στη Eurojust ξεκίνησε το 2004 και το 2011 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου του την ανανέωσε για δύο ακόμη χρόνια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ