Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Διαφωνία ΕΔΕ για την επιλογή Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα μόνο από τους εισαγγελείς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διαφωνία ΕΔΕ για την επιλογή Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα μόνο από  τους εισαγγελείς

Την αντίθεσή τους στην επιλογή Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα αποκλειστικά και μόνο από το εισαγγελικό σώμα εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Τοποθετούμενη επί του πρόσφατου νομοσχεδίου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς ψήφιση στη Βουλή σημειώνει ότι «Θα πρέπει να εξηγηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα αίτια που οδήγησαν σε μια τέτοια δυσαρμονία με τον Κανονισμό και πως θα αντιμετωπιστούν προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον».

Όπως διευκρινίζουν, ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το νέο θεσμό προβλέπει για τη θέση και δικαστές. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε αυτόν:

«Κατά παρέκκλιση από το ειδικό καθεστώς τους κατά τον παρόντα κανονισμό, οι Ευρωπαίοι (-ες) εντεταλμένοι (-ες) εισαγγελείς θα πρέπει επίσης να είναι κατά τη διάρκεια της θητείας τους μέλη της εισαγγελικής αρχής του κράτους μέλους τους, ήτοι εισαγγελείς ή μέλη του δικαστικού σώματος…».

Ωστόσο ο Έλληνας νομοθέτης περιορίζεται μόνο στον εισαγγελικό κλάδο. Καθώς στην προκειμένη περίπτωση υπερισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο θα δημιουργηθεί νομικό ζήτημα, υποστηρίζει η Ένωση, αν υποβληθεί υποψηφιότητα και από εισαγγελικό αλλά και δικαστικό λειτουργό. Νομικό ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο να επιλέξει το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο νέο θεσμό.

Αντιθέτως η Ένωση δεν διαφωνεί με την πρόβλεψη ο εντεταλμένος Ευρωπαίος εισαγγελέας, που θα ασκεί καθήκοντα στην Ελλάδα, να προέρχεται μόνο από τους εισαγγελείς. Κι αυτό γιατί όπως σημειώνεται, ως προς την συγκεκριμένη θέση, δεν υπάρχει περιορισμός από τον Κανονισμό, συνεπώς υπερισχύει το Εθνικό Δίκαιο. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου, ο Έλληνας Ευρωπαίος εισαγγελέας, θα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η οποία θα είναι πλήρως ανεξάρτητη από τα κράτη – μέλη.

Η ανάγκη για τη σύσταση του εν λόγω θεσμού, προέκυψε μετά τη διαπίστωση ότι κάθε χρόνο τα κράτη – μέλη, χάνουν τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω της διασυνοριακής απάτης την οποία τα εθνικά δικαστήρια αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να ελέγξουν. Καθώς οι υφιστάμενοι οργανισμοί της ΕΕ όπως η OLAF και η Eurojust δεν έχουν τη δυνατότητα να κινούν ποινικές έρευνες και να ασκούν διώξεις στα κράτη – μέλη, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συστήνεται για να καλύψει αυτό το κενό.

Όπως προβλέπεται θα έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνες και να ασκεί διώξεις για εγκλήματα που πλήττουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ