Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΕΔΔA: Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη μεταχείριση ανήλικων προσφύγων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΔΔA: Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη μεταχείριση ανήλικων προσφύγων

Την καταδίκη της Ελλάδας αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης ανήλικων προσφύγων σε αστυνομικά τμήματα της χώρας, όπως αναφέρει το euronews.com.

Η απόφαση αφορά σε εννέα ανήλικους, ασυνόδευτους πρόσφυγες, οι οποίοι κρατήθηκαν σε διάφορα τμήματα της Ελλάδος για περιόδους από 21 μέχρι και 33 ημερών και σύμφωνα με αυτήν, οι ανήλικοι κρατήθηκαν υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, ενώ δεν τους παρασχέθηκε καν το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο.

Στην συνέχεια οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας των διαβατών και από εκεί σε ειδικές δομές για ανήλικους.

Με την σημερινή του απόφαση το δικαστήριο καταδικάζει ομόφωνα την Ελλάδα για:

  • Παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που απαγορεύει την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, για τις συνθήκες κράτησης των εναγόντων σε αστυνομικά τμήματα. Δεν υπήρξε καταδίκη σχετικά με την καταγγελία που αφορούσε στις συνθήκες διαβίωσης στα Διαβατά.
  • Παραβίαση του άρθρου 13 σχετικά με το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής ενώπιον εθνικής αρχής, σε σχέση με τις παραβιάσεις του άρθρου 3, καθώς δεν τους παρασχέθηκε πρόσβαση σε δικηγόρο
  • Παραβίαση των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 5, που αφορούν στο δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και την ασφάλεια, σε ό,τι αφορά στις συνθήκες κράτησης των εναγόντων σε αστυνομικά τμήματα.

Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο έκρινε, κατ’αρχάς, ότι οι συνθήκες κράτησης των προσφύγων σε διάφορα αστυνομικά τμήματα αποτελούν “εξευτελιστική αντιμετώπιση”, εξηγώντας παράλληλα ότι η κράτησή τους σε αυτά τους έκανε να αισθάνονται απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, με δυνητικά αρνητικές συνέπειες για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης, ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζουν το άρθρο 3, ενώ στέκεται και στην αδυναμία των προσφύγων να εξασκήσουν το δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή.

Δεύτερον, το Δικαστήριο έκρινε ότι η κράτηση των εναγόντων σε συνοριακά φυλάκια και αστυνομικά τμήματα, μπορεί να θεωρηθεί στέρηση ελευθερίας, η οποία είναι παράνομη με βάση την πρώτη παράγραφο του πέμπτου άρθρου της Σύμβασης. το Δικαστήριο σημειώνει επίσης ότι οι πρόσφυγες πέρασαν πολλές εβδομάδες κρατούμενοι σε αστυνομικά τμήματα πριν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προτείνει την μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι ανήλικοι δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα προκειμένου να διακοπεί η κράτησή τους σε αστυνομικά τμήματα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε κατάλληλους χώρους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ