Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ευρωδικαστήριο: Ορθή η επέμβαση της αστυνομίας σε εισβολή διαδηλωτών στο γραφείο του Πρύτανη Πανεπιστημίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωδικαστήριο: Ορθή η επέμβαση της αστυνομίας σε εισβολή διαδηλωτών στο γραφείο του Πρύτανη Πανεπιστημίου

Μια απόφαση η οποία -πιθανόν- καταλαμβάνει και πολλά ανάλογα περιστατικά , φραστικής βίας και καταλήψεων σε ελληνικά Πανεπιστήμια, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το ΕΔΔΑ απέρριψε την προσφυγή κατά της Γεωργίας μιας ομάδας καθηγητών οι οποίοι το 2006 ((μαζί με άλλους 400 διαδηλωτές) στο πλαίσιο διαμαρτυριών για μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, μπήκαν στο γραφείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Οι καθηγητές και οι διαδηλωτές , όπως αναφέρεται στο ιστορικό, ουσιαστικά έκαναν κατάληψη του χώρου και αρνούνταν να αποχωρήσουν.

Η απόφαση αφορά εισβολή καθηγητών και διαδηλωτών στο γραφείο του Πρύτανη Πανεπιστημίου

Τελικά επενέβη η αστυνομία η οποία χωρίς χρήση βίας και μετά από διαβουλεύσεις μιας ώρας τους απομάκρυνε από το χώρο.

 Διοικητικά πρόστιμα

Μετά τη διάλυση της διαμαρτυρίας, επιβλήθηκαν διοικητικές διώξεις και πρόστιμα (45 ευρώ στον καθένα)  στους καθηγητές. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η απομάκρυνση των προσφευγόντων από το γραφείο του Πρύτανη δεν ήταν δυσανάλογη, δεδομένου ότι η διαμαρτυρία θα μπορούσε να λάβει χώρα σε άλλη αίθουσα του πανεπιστημίου, ενώ οι αστυνομικοί δεν είχαν χρησιμοποιήσει βία για να τους απομακρύνουν.

Η επιβολή των προστίμων ήταν, σύμφωνα με το δικαστήριο, μικρού ύψους, χωρίς να λάβει χώρα καμία σύλληψη ή κράτηση. Η παρέμβαση στο δικαίωμα ειρηνικής συνάθροισης των πανεπιστημιακών καθηγητών ήταν ανάλογη υπό το πρίσμα της ελευθερίας έκφρασης και δεν διαπιστώθηκε παραβίαση της ΕΣΔΑ, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Επιμέλεια echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ