Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομος ο έλεγχος διαβατηρίων επιβατών λεωφορείων που επιβάλλει η Γερμανία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομος ο έλεγχος διαβατηρίων επιβατών λεωφορείων που επιβάλλει η Γερμανία

Εκτός Ευρωπαϊκών κανόνων και νομοθεσίας, δηλαδή παράνομο, έκρινε το Δικαστήριο της ΕΕ, τον υποχρεωτικό έλεγχο διαβατηρίων των επιβατών λεωφορείων που επιβάλλει η Γερμανία στις επιχειρήσεις μεταφοράς πριν την είσοδο στη γερμανική επικράτεια.

Το δικαστήριο  ξεκαθαρίζει ότι «ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν δεν επιτρέπει στη Γερμανία να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις μεταφορών με λεωφορεία που εκμεταλλεύονται διασυνοριακές γραμμές να ελέγχουν το διαβατήριο και τον τίτλο διαμονής των επιβατών πριν από την είσοδο στη γερμανική επικράτεια».

Σημειώνει μάλιστα ότι «τέτοιο έλεγχοι έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους συνοριακούς ελέγχους και, επομένως, απαγορεύονται».

Μετά από ερώτημα που απηύθυνε το Bundesverwaltungsgericht (Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο, της Γερμανίας), μετά από προσφυγή των εν λόγω εταιριών, το ΔΕΕ διαπιστώνει ότι ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν  (όπως ίσχυε το 2014 ) δεν επιτρέπει  να επιβάλλεται στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν ταξίδια με λεωφορεία προς τη Γερμανία η επίδικη υποχρέωση διενέργειας ελέγχου ούτε να εκδίδονται αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύεται, επ’ απειλή χρηματικής ποινής, στις επιχειρήσεις που παρέβησαν την υποχρέωση αυτή να πραγματοποιούν οιαδήποτε νέα μεταφορά υπό τις ίδιες συνθήκες.

«Οι επίμαχοι έλεγχοι, δεδομένου ότι διενεργούνται κατά τον χρόνο που οι επιβάτες επιβιβάζονται στο λεωφορείο στην αρχή του διασυνοριακού ταξιδιού, συνιστούν ελέγχους στο εσωτερικό της επικράτειας του οικείου κράτους μέλους και απαγορεύονται όταν έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους συνοριακούς ελέγχους», αναφέρει. Κατά το Δικαστήριο, οι επίμαχοι έλεγχοι έχουν τέτοιο αποτέλεσμα και, συνεπώς, απαγορεύονται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ