Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Νομικό “ξέπλυμα” για το σύνθημα ΜΠΑΤΣΟΙ, ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομικό “ξέπλυμα” για το σύνθημα ΜΠΑΤΣΟΙ, ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ!

Το μακροβιότερο ίσως σύνθημα της Μεταπολίτευσης «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» που έχει ακουστεί κατά κόρον σε διαδηλώσεις, ή έχει γραφτεί σε τοίχους και κυριαρχεί σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου,  συνιστά έκφραση γνώμης και κριτικής και δεν θα πρέπει να θεωρείται απαραιτήτως προσβλητικό.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που με απόφασή του, θέτει σαφείς προϋποθέσεις για την… ενοχοποίηση του εν λόγω συνθήματος  με το οποίο ασκείται οξεία κριτική στην αστυνομική βία, προκαλώντας  πολλές αντιδράσεις   αλλά και μηνύσεις, εντός και εκτός συνόρων.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: “Σκληρό μεν αλλά όχι προσβλητικό”

Μάλιστα, το ΕΔΔΑ θεωρεί ότι η Αστυνομία θα πρέπει να μην είναι ιδιαίτερα εύθικτη σε τέτοιου είδους συνθήματα αλλά να επιδεικνύει …ανοχή στην κριτική όπως αυτή αποτυπώνεται στο επίμαχο σύνθημα. Και μόνο αν το γνωστό σύνθημα «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» ακουστεί κατά τη διάρκεια ταραχών ή  «γενικής τεταμένης κατάστασης» μπορεί να εκληφθεί ως «άμεση υποκίνηση βίας».

Η απόφαση του  ΕΔΔΑ προχωρά ακόμη ένα βήμα κρίνοντας  πως είναι δύσκολο η Αστυνομία  να χαρακτηριστεί ως μία ευάλωτη ομάδα που χρειάζεται αυξημένο επίπεδο προστασίας» και για το λόγο αυτό θα πρέπει να διακρίνει εάν οι λέξεις που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται σε βάρος της, « μπορούν να προκαλέσουν πραγματική απειλή φυσικής βίας εναντίον των αστυνομικών».

Η «μικρή» σημασία των λέξεων  

Όσο για τα δικαστήρια, η απόφαση του ΕΔΔΑ είναι ξεκάθαρη. Τα εθνικά δικαστήρια οφείλουν να μη στέκονται στη «μορφή και τη σημασία των λέξεων» αλλά να τις συνεκτιμούν με  το γενικό πλαίσιο για να αποφανθούν αν τελικά «αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Σκληρή κριτική

Αφορμή για την κρίση αυτή του ΕΔΔΑ, ήταν προσφυγή 33χρονου Ρώσου  ο οποίος το 2007, με αφορμή έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία εφημερίδας,  σχόλια με τα οποία χαρακτήριζε τους αστυνομικούς ως «πιστά σκυλιά με νοοτροπία ενός σκληρού ραβδιού στα χέρια εκείνων που έχουν την εξουσία».  Πρότεινε μάλιστα να καίγονται  σε φούρνους όπως στο Άουσβιτς για να επέλθει η κάθαρση της κοινωνίας.

“Ένα γουρούνι παραμένει γουρούνι. Ποιος γίνεται αστυνομικός ; Μόνο τα αποβράσματα και οι κακοποιοί- οι πιο χαζοί και οι λιγότερο μορφωμένοι εκπρόσωποι του ζωικού κόσμου. Θα ήταν υπέροχο αν στο κέντρο κάθε ρώσικης πόλης, στην κεντρική πλατεία…υπήρχε ένας φούρνος, όπως στο Άουσβιτς, όπου κάθε μέρα ή και ακόμα καλύτερα, δύο φορές την ημέρα (δηλαδή το μεσημέρι και τα μεσάνυχτα) θα καίγονταν οι άπιστοι αστυνομικοί. …Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα για τον καθαρισμό της κοινωνίας από την εν λόγω βρωμιά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ