Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Αποζημίωση για απασχόληση εκτός έδρας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποζημίωση για απασχόληση εκτός έδρας

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.21091/2990/1946, στο εκτός έδρας αποστελλόμενο προσκαίρως για εργασία υπαλληλικό και εργατοτεχνικό προσωπικό όλων γενικά των επιχειρήσεων και εργασιών καταβάλλεται και πρόσθετη αποζημίωση για κάθε εκτός έδρας διανυκτέρευση, η οποία ισούται με το κάθε φορά νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του νομίμου μηνιαίου μισθού.

Από την Κ.Υ.Α. αυτή προκύπτει ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση αποζημιώσεως για απασχόληση του μισθωτού εκτός έδρας είναι η αποστολή του από τον τόπο που συμφωνήθηκε για τη μόνιμη παροχή της εργασίας του σε άλλον τόπο για πρόσκαιρη απασχόλησή του σε αυτόν και η διανυκτέρευσή του στον νέο τόπο εργασίας.

 Ως έδρα της επαγγελματικής κατοικίας του μισθωτού νοείται ο τόπος στον οποίο κατά τρόπο μόνιμο και συνήθη παρέχει τις υπηρεσίες του, ασχέτως αν αυτός συμπίπτει με την έδρα της επιχειρήσεως.

 Στην έννοια του μισθού περιλαμβάνονται οι βασικές αποδοχές και τα νόμιμα επιδόματα, δηλαδή αυτά που καταβάλλονται στον μισθωτό βάσει των οικείων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων (Αρείου Πάγου  183/2019, Επιθεώρησις Εργατικού Δικαίου, τόμος 2019, σελ. 617).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ