Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αλ. Βίνικ (Mr. Bitcoin): Eίναι τελικά ο πιο εκζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλ. Βίνικ (Mr. Bitcoin): Eίναι τελικά ο πιο εκζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη;

Είναι πιθανόν ο πιο εκζητούμενος αλλοδαπός στη χώρα μας αλλά και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος και Mr. Bitcoin είναι κοντά στο να σπάσει ένα ρεκόρ. Να έχει αποφασιστεί δικαστικά η έκδοσή του σε 3 χώρες οι οποίες ερίζουν για αυτόν.

Χθες το πρωί, στον Άρειο Πάγο, ο αντεισαγγελέας Ευάγγελος Ζαχαρής, πρότεινε προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την απόρριψη της έφεσής του κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο άναψε το πράσινο φως για την έκδοσή του στη Γαλλία. Οι Γάλλοι πάντως έχουν εκδώσει εις βάρος του Βίνικ ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς του αποδίδουν ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins.  Αυτή όμως είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας ιστορίας που θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ στα χρόνια του ψυχρού πολέμου.

3 χώρες

Πόσο συνηθισμένο είναι να ερίζουν για ένα πρόσωπο 3 χώρες, μεταξύ των οποίων Αμερική και Ρωσία; Καθόλου, είναι η απάντηση, και αυτό δείχνει αν μη τι άλλο την σημαντικότητα του συγκεκριμένου προσώπου. Ο θρύλος λέει πως ο Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017 στη Χαλκιδική ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του, καθ’ υπόδειξιν Αμερικανών πρακτόρων.

Σήμερα, έχουμε φτάσει να ερίζουν για αυτόν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, ενώ εκκρεμεί δικογραφία σε βάρος του και στα χέρια των Ελλήνων οικονομικών εισαγγελέων. Ο άνθρωπος αυτός, φέρεται να είναι πίσω από τη διαχείριση των κρυπτονομισμάτων στις διεθνείς αγορές, εμφανίζεται ως υπεύθυνος για ξέπλυμα 4 δισεκ. δολαρίων, και είναι – πιθανόν- το πλέον εκζητούμενο πρόσωπο σε Ευρώπη και Αμερική. Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα σε βάρος του βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό από τις ελληνικές αρχές, με εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Η εντολή

Η παραγγελία της εισαγγελέα δόθηκε λίγες ημέρες πριν από την απόφαση για έκδοση του Βίνικ στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αφού τα πειστήρια (π.χ. κινητά, λάπτοπ κ.λπ.) φέρονται να είχαν περάσει τον Ατλαντικό, λίγο καιρό μετά τη σύλληψή του στη Χαλκιδική, με υπόδειξη Αμερικανών πρακτόρων, στον Ιούλιο του 2017. Η παραγγελία δόθηκε προκειμένου να γίνει έρευνα και να εξεταστεί αν ο «Mr. Bitcoin» κατά την παραμονή του στη Χαλκιδική, τις ημέρες πριν από τη σύλληψή του, διέπραξε αδικήματα που σχετίζονται με παράνομες συναλλαγές στο Διαδίκτυο και ενδεχομένως με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η  παραγγελία τελικά διαβιβάστηκε στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Τρεις χώρες ερίζουν για την έκδοσή του

Το πόσο σημαντικός είναι ο 39χρονος Αλεξάντερ Βίνικ, φαίνεται από το γεγονός ότι 3 χώρες ερίζουν για την έκδοσή του. Η καυτή πατάτα της απόφασης είναι στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου.

Κι αυτό γιατί ήδη, πάντως, τα ελληνικά δικαστικά συμβούλια έχουν αποφασίσει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες με βασική κατηγορία αυτή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ύψους 4 δισ. δολαρίων. Είναι η χώρα που κινήθηκε πρώτη και αυτός είναι ο λόγος που προηγείται στην έκδοση. Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε η έκδοση του 39χρονου και στη Ρωσία, αφού και ο ίδιος συναίνεσε σε αυτό. Οι ρωσικές δικαστικές αρχές αρχικά ζήτησαν τον Βίνικ για απάτη 9.800 ευρώ, αίτημα που έγινε δεκτό. Πριν από λίγους μήνες επανήλθαν και κατέθεσαν πρόσθετο αίτημα για απάτη μέσω υπολογιστή και συναλλαγές με bitcoins, το ύψος των οποίων προσδιόρισαν σε 750 εκατ. ρούβλια. Το αίτημα αυτό θεωρείται επίσης ισχυρό σε σχέση με το αμερικανικό, λόγω της κατηγορίας και του ύψους της ζημίας.

Ευρωπαϊκό ένταλμα

Στο δίλημμα του υπουργού, ο οποίος είναι αρμόδιος να αποφασίσει πού και αν θα παραδοθεί ο Αλεξάντερ Βίνικ, ήρθε και μπήκε σφήνα η Γαλλία, που τον ζήτησε για απάτη με τον ίδιο τρόπο, ύψους 130 εκατ. ευρώ, με θύματα τουλάχιστον 100 Γάλλους από έξι πόλεις. Και σ’ αυτό το αίτημα πάντως, παρά την άρνηση του 39χρονου, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε θετικά. Στην περίπτωση της Γαλλίας υπάρχει, όμως, μια διαφοροποίηση, καθώς το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, σε σχέση με το διεθνές που εκδόθηκε από ΗΠΑ και Ρωσία, αποτελεί εσωτερική ευρωπαϊκή διαδικασία, γι’ αυτό και ενδεχομένως να προηγείται και να κινείται ταχύτερα.

Κλήση ως ύποπτος

Σε όλα αυτά , προφανώς θα αποτελέσει «τροχοπέδη έκδοσης» (εν ολίγοις κέρδος χρόνου) η  επικείμενη -σύμφωνα με πληροφορίες-  κλήση του σε παροχή εξηγήσεων ως ύποπτος για τέλεση αδικήματος από τον Έλληνα εισαγγελέα. Η κίνηση της ποινικής διαδικασίας στην Ελλάδα ουσιαστικά μπλοκάρει μέχρι νεωτέρας, οποιαδήποτε έκδοση σε άλλο κράτος.

Ο Mr Bitcoin, ο οποίος εκζητείται από την Ρωσία για το αδίκημα της απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, δήλωσε ενώπιον του συμβουλίου του Αρείου Πάγου ότι επιθυμεί την έκδοσή του στην Ρωσία και πως ό,τι έχει να πει θα το αναφέρει ενώπιον της Ρωσικής δικαιοσύνης, αλλά παρενέβη η Γαλλία με το αίτημά της. Σε κάθε περίπτωση λόγο για την έκδοση έχει τελικά και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ