Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Γιάννος Παπαντωνίου: O “πρίγκιπας του ΠΑΣΟΚ” είναι… γυμνός! (ή μήπως δεν είναι ακόμα;)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννος Παπαντωνίου: O “πρίγκιπας του ΠΑΣΟΚ” είναι… γυμνός! (ή μήπως δεν είναι ακόμα;)

Την εποχή της παντοδυναμίας του τον χαρακτήριζαν «ο πρίγκιπας του ΠΑΣΟΚ»… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε μία συνέντευξή του στο περιοδικό STATUS γύρω στο 2000 είχε δηλώσει ότι πλήρωνε 500 ευρώ το μήνα μόνο για να αγοράζει τις κάλτσες του! Βέβαια τότε η δήλωση αυτή δεν είχε ενοχλήσει κανέναν διότι ζούσαμε την εποχή του «λεφτά υπάρχουν»…

Ο λόγος για τον Γιάννο Παπαντωνίου ο οποίος ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου πήρε το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού…

Ο Γιάννος με την μητέρα του Ευαγγελία (1968)

“Η μητέρα μου είναι ένα υπόδειγμα ζωής βασισμένης σε αξίες και αρχές”

Ζωή σαν παραμύθι

Μία ζωή σαν παραμύθι που ξεκίνησε στο Παρίσι στις 27 Ιουλίου 1949. Γιος του δικηγόρου Παναγιώτη Πανόπουλου και της Ευαγγελίας Παπαντωνίου. Οι γονείς του -πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή- δεν παντρεύτηκαν ποτέ και έτσι ο Γιάννος κράτησε το επίθετο της μητέρας του, καθώς μεγάλωσε μαζί της. Ο Γιάννος κατάγεται από αστική οικογένεια με παράδοση στους αγώνες για δημοκρατία τη δεκαετία του ’60. Αναφέρεται με θαυμασμό στη μητέρα του Ευαγγελία  Παπαντωνίου η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια στο Δημόσιο το 1964 με απόφαση του Γεωργίου Παπανδρέου. «Η μητέρα μου είναι ένα υπόδειγμα ζωής βασισμένης σε αξίες και αρχές. Η επιρροή της στην διαμόρφωση της δικής μου προσωπικότητας ήταν καθοριστική» έγραφε λίγα χρόνια μετά στο βιβλίο του.

Παραλαμβάνοντας Αριστείο από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Πλυτά (1967) και φοιτητής στην Αμερική (1970)

Από το Παρίσι στο Ουισκόνσιν

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ αλλά σπούδασε επίσης και ιστορία στην Σορβόννη. Ακολούθησε το διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες στο Κέμπριτζ που (σε συνδυασμό με το λαμπερό χαμόγελο, την τέλεια οδοντοστοιχία και τον κοσµοπολίτικο αέρα που διέθετε σε υπερθετικό βαθμό) του άνοιξε τους ορίζοντες στο εξωτερικό με συνέδρια, διαλέξεις και µαθήµατα σε ξένα πανεπιστήμια. Τα τελευταία διδακτικά του «ίχνη» τα άφησε στο Πακιστάν, όπου εργαζόταν ως καθηγητής Οικονοµικών σε τοπικό πανεπιστήμιο.

Με κάθε ευκαιρία ενεργοποιούσε και το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, του οποίου είναι πρόεδρος. Μέσω αυτού διοργάνωνε συνέδρια, στα οποία προσκαλούσε καθηγητές από το εξωτερικό και σημαντικές προσωπικότητες. Ο ίδιος έχει αναπτύξει κατ’ επανάληψη στα συνέδρια αυτά τις απόψεις του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες συνολικά στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Η δεύτερη σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου σε ευτυχισμένες στιγμές

Ο έρωτας, οι γάμοι και το διαζύγιο που δεν εκδικάστηκε ποτέ

Ο φέρελπις Γιάννος στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 γνωρίζει την Λία Καρτάλη και μετά από έναν κεραυνοβόλο έρωτα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανεβαίνουν τα σκαλιά της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παρίσι στις 26 Μαΐου του 1972.

Η Λία κατέθεσε αγωγή διαζυγίου… δεν εκδικάστηκε όμως ποτέ, καθώς λίγο καιρό μετά έχασε της ζωή της

Η Μαρία-Αμαλία Γ. Καρτάλη με καταγωγή από τον Βόλο ήταν κόρη του μεγάλου πολιτικού Γεωργίου Καρτάλη και της Εριφύλης Καρτάλη, με δυναμική παρουσία στα πολιτικά σαλόνια της εποχής. Η Λία θα του δώσει στην πραγματικότητα το διαβατήριο για την πολιτική του καριέρα. Έμειναν μαζί πολλά χρόνια, έχοντας αποκτήσει ένα γιο και μια κόρη. Κάποια στιγμή, όμως, τα πράγματα άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά. Η Λία κατέθεσε αγωγή διαζυγίου, η οποία ωστόσο δεν εκδικάστηκε ποτέ, καθώς λίγο καιρό μετά έχασε της ζωή της… Λίγα χρόνια μετά έρχεται στη ζωή του η γραμματέας του, Σταυρούλα (ή Ρούλα) Κουράκου την οποία ερωτεύεται και παντρεύεται.

Παπανδρέου, Παπούλιας, Παπαντωνίου (1989)

Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γιάννος Παπαντωνίου (1994)

Από την “αγκαλιά” του ΚΚΕ στην “αγκαλιά” του Αντρέα

Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ζει στην «αγκαλιά» του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού. Όμως ένα τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου (ο οποίος είχε εντυπωσιασθεί από ένα άρθρο του για τη σχέση της Ελλάδας με την ΕΟΚ) το 1980 έρχεται να του αλλάξει τη ζωή και την πολιτική του σταδιοδρομία.

Κορυφαία του στιγμή η υπογραφή του για την ένταξη στην ΟΝΕ

Η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ανοίγει το πλούσιο κεφάλαιο της πολιτικής του δράσης με κορυφαία (σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα) την υπογραφή που έβαλε ως Υπουργός (αλλά και ως εκφραστής της Ελληνικής Οικονομικής πολιτικής) για την ένταξη της χώρας στον ΟΝΕ…

Το 1981 εκλέγεται ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και από το 1989 είναι αναπόσπαστο μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και «χαιδεμένο παιδί» προέδρων, πρωθυπουργών και ξένων ηγετών!

Στιγμές παντοδυναμίας και βίοι παράλληλοι… (Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου)

Βουλευτής Α΄ Αθηνών ανελλιπώς από το 1989 έως και 2004. Στις 15 Νοεμβρίου 1988 αντικατέστησε τον παραιτηθέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Λάζαρη ενώ διετέλεσε «τσάρος» της Οικονομίας από το 1994 υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001 όπου και μετακόμισε στο (αμαρτωλό) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – για να διαδεχθεί τον Άκη Τσοχατζόπουλο – έως το Μάρτιο του 2004. (Αυτή θεωρείται η «αμαρτωλή περίοδος» κατά την οποία κατηγορείται ότι έλαβε παράνομα «δώρο» ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων).

Ο συνομιλητής που έλειπε από το «λαϊκό» ΠΑΣΟΚ

Το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics and Political Science.

Οι ξένοι ηγέτες βρίσκουν στο πρόσωπό του τον συνομιλητή που έλειπε από το «λαϊκό» ΠΑΣΟΚ

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι πολυγραφότατος και άριστος χειριστής της Ελληνικής γλώσσας κάτι που αποτυπώνεται στις δημόσιες ομιλίες του στα άρθρα του αλλά και στα βιβλία που έχει γράψει. Η άπταιστη χρήση τόσο των γαλλικών όσο και των αγγλικών του ανοίγουν τις πόρτες των μεγαλυτέρων πανεπιστημίων στον κόσμο, ενώ οι ξένοι ηγέτες βρίσκουν στον πρόσωπο του Γιάννου Παπαντωνίου τον συνομιλητή που έλειπε από το «λαϊκό» ΠΑΣΟΚ και την μεταπολιτευτική Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2010 του απονέμεται το Davignon Fellowship από το ευρωπαϊκό think-tank Friends of Europe, για την δημοσίευσή του: “The Lessons of the Eurozone’s Crisis that Should Shape the EU’s G20 Stance”.

Το GB Corner και οι Φιλιππινέζες

Το GB Corner στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας, το 9+9 πίσω από το Καλλιμάρμαρο και το «μαγέρικο» της οδού Πινδάρου «Γεροφοίνικας» ήταν τα αγαπημένα στέκια συναντήσεων του «πρίγκιπα» τα οποία επέλεγε τις καθημερινές διότι απέφευγε να βγαίνει έξω τα Σαββατοκύριακα αφούι επέλεγε το εξοχικό «παλάτι-ησυχαστήριο» της Σύρου όπου καλούσε προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Ανδρέας Παπανδρέου, Κάρολος Παπούλιας, Γιάννος Παπαντωνίου, στο Οβάλ γραφείο καλεσμένοι του Μπιλ Κλίντον (1994)

Η πάντα εξαιρετικά προσεγμένη του εικόνα, η άνεσή του να κινείται με πολιτικούς και επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας, η άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας και το απόμακρο αλαζονικό του ύφος (σύμφωνα με τους εχθρούς του) βοήθησε να δημιουργηθεί η αίσθηση του καλοζωισμένου μεγαλοαστού.

Έτσι κανείς δεν ξαφνιάστηκε όταν δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό STATUS ότι πληρώνει 500 ευρώ το μήνα για να αγοράσει κάλτσες ή ότι δεν του αρέσει να βγαίνει το Σαββατοκύριακο διότι το Σάββατο είναι η μέρα που έχουν ρεπό οι Φιλιππινέζες!

Η θερμαινόμενη πισίνα και η έπαυλη στη Σύρο

Τα πρώτα «σύννεφα» όμως (τόσο εντός ΠΑΣΟΚ όσο και εκτός) εμφανίστηκαν το 1998 όταν τα πρωτοσέλιδα της εποχής έκαναν λόγο για το παλάτι της Κάτω Κηφισιάς. Το ζευγάρι Παπαντωνίου – Κουράκου είχε αποκτήσει ένα οικόπεδο 450 περίπου τ.μ στην Κάτω Κηφισιά, έναντι 40.000.000 δραχμών τότε, στο οποίο χτίστηκε μία πολυτελέστατη τριώροφη μεζονέτα με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, κάτι που εκείνη την εποχή διέθεταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη και η οικογένεια Λαβίδα (της βιομηχανίας φαρμάκων). Και πριν κοπάσει ο θόρυβος για το «παλάτι» της Κάτω Κηφισιάς με τον Γιάννο Παπαντωνίου να είναι πλέον το «αφεντικό» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μερικές ακόμα αγορές έρχονται και τον βάζουν πάλι στα πρωτοσέλιδα των (αντιπολιτευτικών) εφημερίδων:

Η έπαυλη του ζεύγους Παπαντωνίου στα Τρία Λαγγόνια της Σύρου

Η ακίνητη περιουσία του μεγαλώνει με τα τρία διαμερίσματα -που λίγο ως πολύ ήταν γνωστά- της οδού Αμερικής, στο Κολωνάκι (στο ένα από αυτά, πολυτελέστατης κατασκευής και υψηλής αισθητικής, ο Γιάννος είχε στήσει τα τελευταία χρόνια το επιτελείο του), όμως η φωτιά άναψε όταν το 2002 αγοράζει στη Σύρο (στα Τρία Λαγγόνια) 5 στρέμματα και ένα κτίσμα στα μπετά στο όνομα της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου. Να πούμε εδώ ότι το οικόπεδο ήταν σχεδόν «μεσοτοιχία» με ιδιοκτησία του έτερου «τσάρου» του κυρίου Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρώην υπουργός το 2006 ολοκλήρωσε το ημιτελές κτίσμα φτιάχνοντας μια πανέμορφη διώροφη βίλα 224 τ.μ., η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις είχε αξία 4 εκατομμυρίων ευρώ. Εκείνη την εποχή είχαν γραφεί σχόλια ότι σχεδίαζε να φτιάξει και ιδιωτικό λιμάνι κάτω από την διώροφη βίλα, κάτι που δεν υλοποιήθηκε μετά από την επίμονη και σφοδρή αντίθεση των συμβούλων του…

Η “γνωριμία” με την δικαιοσύνη

Το πολιτικό σκηνικό είχε αλλάξει άρδην, το ΠΑΣΟΚ είχε αποδεκατιστεί και μαζί με όλα αυτά, η εποχή που ο πρώην πανίσχυρος Υπουργός έκανε τις βόλτες του στην Κηφισιά για δείπνα σε ακριβά εστιατόρια και περνούσε τα καλοκαίρια του στη Σύρο µε τη συντροφιά φίλων του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή είχε περάσει ανεπιστρεπτί.

Η business woman Stavroula Kourakou της λίστας Λαγκάρντ με το 1,3 εκατ €

Τον Οκτώβριο του 2012 θα «γνωριστεί» με τη δικαιοσύνη. Και αυτό διότι στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζεται λογαριασμός ύψους 1.300.000 ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC στο όνομα της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου. Έτσι -λίγο μετά- και για την κατηγορία της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες» καταδικάζεται πρωτόδικα σε χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών, με το κόστος της εξαγοράς να είναι 10 ευρώ η μέρα (σύνολο 14.600 ευρώ).

Με τον πρόεδρο Ολάντ (2009)

Το Νοέμβριο του 2015, σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο), το πρόστιμο μειώθηκε από 100 σε 20.000 ευρώ, ενώ η εξαγορά της ποινής παρέμεινε 14.600 ευρώ. Για την ιστορία να πούμε ότι το πρόστιμο και η εξαγοράσιμη ποινή επικυρώθηκαν και από τον Άρειο Πάγο, αλλά η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα, καθώς ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου επιμένει πως το ποσό έχει δηλωθεί και εισαχθεί στην Ελλάδα με απόλυτη διαφάνεια με βάση τις διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη και ότι η όλη υπόθεση στερείται σοβαρότητας.

Έχοντας στις αποσκευές του μία καταδίκη, εκατοντάδες πρωτοσέλιδα και απανωτούς ελέγχους για τα εξοπλιστικά αφήνει πίσω του την έπαυλη της Κάτω Κηφισιάς, βάζει προς πώληση το εξοχικό της Σύρου και το 2017 μετακομίζει στην Ελβετία σε µία από τις πιο όµορφες περιοχές της Γενεύης, στο καντόνι Champel μαζί με τον γιο του Ιάσονα που επίσης σπουδάζει στην συγκεκριμένη πόλη. Δεν ήταν λίγες οι κακές γλώσσες που συμπέραναν ότι μετακόμισε στην συγκεκριμένη χώρα για να είναι κοντά στους τραπεζικούς του λογαριασμούς…

Δεν τους έπεισε…

Το προτελευταίο κομμάτι της ιστορίας είναι λίγο πολύ γνωστό! Ο «πρίγκιπας του ΠΑΣΟΚ» με τον χαρισματικό λόγο, την αλαζονική κορμοστασιά την άριστη παιδεία και τους ισχυρούς φίλους δεν κατάφερε σε 16 ώρες να πείσει τους… ανακριτές του, ότι τον «κυνήγησε το δόγμα Πολάκη» και ότι δεν έχει καμία σχέση με τα 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων που έκαναν «βόλτες μεταξύ 32 λογαριασμών για να καταλήξουν σε κάποιον (ίσως;) δικό του… Ούτε η γραμματέας που έγινε κυρία Υπουργού η Σταυρούλα Κουράκου, δεν μπόρεσε να πείσει τους δικούς της… ανακριτές ότι ήταν απλά συνδικαιούχος σε κάποιους λογαριασμούς και τίποτα παραπάνω!

Και οι δύο από σήμερα βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού Θεός ξέρει για πόσο διάστημα! Όσο για το ποιος είναι αθώος, ποιος ένοχος και ποιος θα ακολουθήσει τα «βήματα» των δύο πανίσχυρων Υπουργών, μάλλον ούτε ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα μπορέσει να απαντήσει με σιγουριά!

Ευχαριστούμε το athamastos.blogspot.com για κάποιες από τις φωτογραφίες

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ