Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη την τελευταία τετραετία υπήρξαν συστηματικές και οργανωμένες»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη την τελευταία τετραετία υπήρξαν συστηματικές και οργανωμένες»

Για την επιλογή της να ζητήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών που την τίμησαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές αλλά και την Δικαιοσύνη, μιλά στο dikastiko.gr, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και διακεκριμένη δικηγόρος, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Όπως επισημαίνει «σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό σοκ για να ορθοποδήσει, με προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως από τον ευρωπαϊκό χώρο, οι υποψήφιοι επενδυτές αποκομίζουν για τη χώρα μας μία εικόνα θεσμικής εκτροπής».

Χαρακτηρίζει «κακοστημένη σκευωρία» την υπόθεση Novartis και υπενθυμίζει πως «η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς τη λειτουργία της δημοκρατίας, καθώς μόνο το 28% των πολιτών εμφανίζεται ευχαριστημένο από τη λειτουργία των εγχώριων θεσμών».

Ολόκληρη η συνέντευξη της κας Βόζεμπεργκ, έχει ως εξής:

  • Γιατί επιλέγετε να δοκιμάσετε εκ νέου την τύχη σας στην Ευρωβουλή και όχι στο Εθνικό Κοινοβούλιο;

Μετά από τριάντα χρόνια μάχιμης δικηγορίας, στις ευρωεκλογές του 2014, που έγιναν για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους και εκλέχθηκα ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Εδώ και πέντε χρόνια εργάζομαι σκληρά, ώστε ο απολογισμός της δουλειάς μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι θετικός για τη χώρα μου και για τη μεγάλη φιλελεύθερη  παράταξη της ΝΔ. 

Επιθυμία μου είναι να συνεχίσω το έργο μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπηρετώντας την πατρίδα μου από τη θέση ευθύνης στην οποία βρίσκομαι σήμερα, για να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια να βρεθεί η Ελλάδα και πάλι στη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο.

  • Πως βλέπουν οι Ευρωπαίοι την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας; Υπάρχουν φωνές που θεωρούν πως επιχειρούνται πολιτικές παρεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις;  

Οι παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της δικαστικής κατά την τελευταία τετραετία υπήρξαν συστηματικές και οργανωμένες, πλήττοντας καίρια τη λειτουργία των θεσμών και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. 

Οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων αναγκάστηκαν κατ’ επανάληψη να καταγγείλουν δημοσίως μέσω οργισμένων ανακοινώσεών τους, σωρεία παρεμβάσεων στο έργο τους, αλλά και επιθέσεων από την πλευρά κυβερνητικών στελεχών.

Τα κυβερνητικά στελέχη, που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν άλλη γλώσσα στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό, ξεχνούν ότι όλα τα παραπάνω μεταφράζονται αυτομάτως και γίνονται γνωστά στην Ευρώπη, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εντύπωση που σχηματίζουν οι ευρωπαίοι για το επίπεδο απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό σοκ για να ορθοποδήσει, με προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως από τον ευρωπαϊκό χώρο, οι υποψήφιοι επενδυτές αποκομίζουν για τη χώρα μας μία εικόνα θεσμικής εκτροπής.

Περαιτέρω, η αρνητική εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη για την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται και από το ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με το οποίο το 50% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς τη λειτουργία της δημοκρατίας, καθώς μόνο το 28% των πολιτών εμφανίζεται ευχαριστημένο από τη λειτουργία των εγχώριων θεσμών.

  • Ως νομικός πως κρίνετε καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της χώρας μας για καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης;

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, που ενίοτε αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας, αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές θεσμικές δυσλειτουργίες του ελληνικού κράτους.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 1.068 αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το δικαστικό έτος 2017, οι 37 αποφάσεις αφορούσαν την Ελλάδα, μόνο μία εξ αυτών ήταν αθωωτική για τη χώρα μας και στη μεγάλη τους πλειονότητα αφορούσαν ζητήματα καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης.

Το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση μεταξύ των 47 Κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά τις εις βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις, μετά τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, από τις οποίες μόνο η τελευταία ανήκει στην ΕΕ.

Επίσης σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων στον τομέα της δικαιοσύνης, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2018, η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους χρόνους διεκπεραίωσης υποθέσεων στην ΕΕ.

Το παράδοξο είναι ότι οι ανωτέρω αρνητικές επιδόσεις καταγράφονται την ώρα που η χώρα μας δαπανά χρήματα άνω του μέσου όρου της ΕΕ για τη δικαιοσύνη, ενώ διαθέτει μεσαίο προς υψηλό αριθμό δικαστών και υψηλό αριθμό δικηγόρων ανά κάτοικο.

Με αυτά τα δεδομένα αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση να θέσει ως βασική της προτεραιότητα την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, την επιτάχυνση της απονομής του έργου της και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της.

  • Η υπόθεση Novartis θεωρείτε πως είναι σκάνδαλο ή πολιτική σκευωρία;

Η υπόθεση NOVARTIS είναι μία κακοστημένη σκευωρία, που επιχειρεί να λασπώσει δέκα κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Η υπόθεση κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αφού δεν βρέθηκαν στοιχεία, ενώ άνοιξαν λογαριασμοί χωρίς να προκύψει διαδρομή χρήματος, όμως την άφηναν να σέρνεται για να έχουν σε ομηρεία τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έφθασαν στο σημείο, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, να εντάξουν στο καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ακόμη και πρόσωπο, για το οποίο η Εισαγγελία όφειλε να γνωρίζει και φαίνεται πως γνώριζε, ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση! 

Όμως πέραν αυτού, οι καταθέσεις των μαρτύρων από την πρώτη στιγμή ήταν εντελώς αδύναμες να στηρίξουν μια τόσο σοβαρή κατηγορία, γιατί κανένας δεν κατέθετε από κτήματα γνώσης του, αντιθέτως οι μάρτυρες έλεγαν στις καταθέσεις τους μόνο «νομίζω», «υποθέτω» και «εκτιμώ».

  • Πως σχολιάζετε τις ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος στις δυο εθνικές τραγωδίες, στο Μάτι και την Μάνδρα;

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος, επειδή δεν ήταν δυνατή η απόδειξη της ύπαρξης δόλου.

Όμως εύλογα θα περίμενε κανείς ότι μετά τη Μάνδρα και το Μάτι, ο νομοθέτης θα μεριμνούσε για την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης όσων με πράξεις ή παραλείψεις τους ευθύνονται για τέτοιας έκτασης πολύνεκρες τραγωδίες.

Αντί αυτού, με έκπληξη διαπίστωσα ότι στο πλαίσιο των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Ποινικοί Κώδικα, προβλέπεται η μείωση στο μισό των ποινών για τις περιπτώσεις πολλαπλών ανθρωποκτονιών από αμέλεια, μία διάταξη που δύναται να χαρακτηριστεί έως και «φωτογραφική» για την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Δούρου.  

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ