Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ. Παπαθεοδώρου στο dikastiko.gr: «Θα αναζητηθούν ευθύνες για τις μεθόδους παρακράτους που χρησιμοποιήθηκαν για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θ. Παπαθεοδώρου στο dikastiko.gr: «Θα αναζητηθούν ευθύνες για τις μεθόδους παρακράτους που χρησιμοποιήθηκαν για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης»

Μεθόδους παρακράτους με στόχευση την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης αλλά και την ύπαρξη «παραδικαστικού κυκλώματος» υπο την καθοδήγηση υπουργών και «υπηρεσιών» του Μαξίμου, καταγγέλλει ο βουλευτής και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο καθηγητής Παπαθεοδώρου, μιλώντας στο dikastiko.gr τονίζει πως όλα αυτά θα διερευνηθούν και να αναζητηθούν ευθύνες για τη «χειραγώγηση των δικαστικών ερευνών με πολιτική στόχευση».

Αναγνωρίζει πως και κατά το παρελθόν υπήρξαν λάθος πολιτικές επιλογές για τη Δικαιοσύνη όμως όπως λέει «σήμερα δεν μιλάμε για λάθη, αλλά για συγκροτημένο σχέδιο χειραγώγησης και υπονόμευσης της Δικαιοσύνης».

Παρότι θεωρεί πως η Novartis είναι ένα «σκάνδαλο επιρροής στην αγορά φαρμάκου», θεωρεί πως είναι στο πολιτικό της σκέλος, «μία σκευωρία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους». Γι’ αυτό όπως αναφέρει «ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να κλείσει την υπόθεση στην Προανακριτική για να την εκμεταλλευτεί πολιτικά, ρίχνοντας λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους, χωρίς στοιχεία και με σαθρές και καθοδηγούμενες  ενδείξεις».

Όσον αφορά στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, μιλά για «νέους, κρυμμένους – Καμμένους»  που αναπληρώνουν τα κενά και τις απουσίες για να ψηφιστεί. Όσον αφορά στην προσπάθεια εμβολισμού της κεντροαριστεράς απαντά πως «ο κ. Τσίπρας παραμένει αυτό που ήταν: πολιτικά τυχοδιώκτης με πρακτικές «πονηρού πολιτευτή»>

  • Η υπόθεση Novartisτελικά είναι σκάνδαλο ή πολιτική σκευωρία;

Από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει στη Βουλή ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα σκάνδαλο που αφορά την αθέμιτη και παράνομη επιρροή στην αγορά του φαρμάκου και για το οποίο σκάνδαλο η Δικαιοσύνη διερευνά τις ευθύνες γιατρών, στελεχών φαρμακευτικών εταιριών και υπηρεσιακών παραγόντων. Ταυτόχρονα η ίδια υπόθεση όπως εισήχθη στη Βουλή με τις κατασκευασμένες καταθέσεις των δήθεν ανώνυμων και προστατευόμενων μαρτύρων εναντίον των πολιτικών προσώπων είναι  μία σκευωρία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Από τη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή έχει ήδη καταπέσει η κατάθεση Μανιαδάκη, ο οποίος έχει καταγγείλει δημοσίως πιέσεις από δικαστικούς λειτουργούς για να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και έχει ήδη  ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του. Στην υπόθεση της κατασκευής κατηγοριών εναντίον των πολιτικών προσώπων, η σκευωρία αποδείχθηκε όταν η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής απέρριψε το αίτημα μου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας να κληθούν στην Επιτροπή οι μάρτυρες για ακρόαση. Δεν θέλησαν να καταθέσουν μάρτυρες στην Επιτροπή για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να κλείσει την υπόθεση στην Προανακριτική για να την εκμεταλλευτεί πολιτικά, ρίχνοντας λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους, χωρίς στοιχεία και με σαθρές και καθοδηγούμενες  ενδείξεις.  Αυτή είναι η ουσία της σκευωρίας που δεν έχει καμία σχέση με την υποχρέωση της Δικαιοσύνης να ρίξει άπλετο φως στο σκάνδαλοNovartis για να λάμψει η αλήθεια.

  • Η μετατροπή προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο και η παραίτηση του εισαγγελέα Αγγελή, ποια αίσθηση προκαλούν στον κόσμο σχετικά με την Δικαιοσύνη; 

Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ακριβώς αυτό που έχουμε καταγγείλει από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής: Ότι δηλαδή από τέτοιες μεθοδεύσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς επιχειρείται η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και των δικαστικής έρευνας από πολιτικά κέντρα και κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε η υπόθεση Novartis να πάρει συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Αποδεικνύεται επίσης η ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, το οποίο θυμίζω ότι το έχουν καταγγείλει δημόσια δικαστικοί λειτουργοί αναφερόμενοι σε πιέσεις κυβερνητικών και πολιτικών παραγόντων. Πρόκειται για μεθόδους παρακράτους, τις οποίες οφείλει η Δικαιοσύνη, ανεπηρέαστη και ανεξάρτητη να τις διερευνήσει και να αποδώσει τις ευθύνες. Αυτή η νοσηρή κατάσταση έχει ως κέντρο καθοδήγησης Υπουργούς της Κυβέρνησης, αλλά και τις «υπηρεσίες» του μεγάρου Μαξίμου, όπως πλέον έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από δικαστικούς και πολιτικούς παράγοντες.

Αυτός είναι ο ορισμός των μεθόδων παρακράτους και πρέπει στο μέλλον να αναζητηθούν  οι ευθύνες για την υπονόμευση του θεσμού της Δικαιοσύνης και τη χειραγώγηση των δικαστικών ερευνών με πολιτική στόχευση.

  • Θεωρείτε πως εργαλειοποιείται η Δικαιοσύνη; Έως και ο Πάνος Καμμένος πρόσφατα μίλησε για «παρεμβάσεις κυριών συμβουλών του πρωθυπουργού σε δικαστές».

Προφανώς, αυτή είναι η στόχευση του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης. Η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης και η δυνατότητα επιρροής  της Κυβέρνησης  επί των θεσμών διαμορφώνει συνθήκες απόλυτης επικράτησης της κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο το φάσμα των οργάνων της κρατικής εξουσίας, γεγονός που επιτρέπει την ανεμπόδιστη άσκησή της και την αναπαραγωγή των πολιτικών προταγμάτων της, μέσω της ενσωμάτωσης των άλλων εξουσιών.

Αν θεωρήσουμε δε ότι λόγω έστω και αυτής της επίπλαστης πλειοψηφίας που διαθέτει σήμερα η Κυβέρνηση στη Βουλή διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό η ύπαρξη συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας,  απομένουν μόνο η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές εκτός κύκλου άμεσης κυβερνητικής επιρροής.

Η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης είναι μέρους του ευρύτερου σχεδίου της Κυβέρνησης για τη διείσδυση στη λειτουργία των θεσμών και στην επιβολή καθεστωτικών πρακτικών. Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο εντάσσονται οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης, οι οποίες θέτουν ένα μείζον ζήτημα ομαλής λειτουργίας των θεσμών, αλλά και της ποιότητας της Δημοκρατίας. Στην ουσία, από το 2015 εξελίσσεται ένα σχέδιο σε πολλές πράξεις, το οποίο αποσκοπεί στη χειραγώγηση των δικαστών και καθοδήγησης του έργου της Δικαιοσύνης, ώστε να εξυπηρετούνται ενέργειες και παραλείψεις του Κυβερνητικού επιτελείου.

  • Δεν έχουν γίνει διαχρονικά (και από το ΠΑΣΟΚ) προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης;

Ποτέ στη μεταπολιτευτική ιστορία η Δικαιοσύνη δεν υπέστη τέτοια βάρβαρη επίθεση και συστηματική υπονόμευση, όσο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως και στο παρελθόν υπήρξαν λάθη και κακές πολιτικές επιλογές, ωστόσο σήμερα δεν μιλάμε για λάθη, αλλά για συγκροτημένο σχέδιο χειραγώγησης και υπονόμευσης της Δικαιοσύνης.

Μία απλή ανάγνωση των ανακοινώσεων των Δικαστικών Ενώσεων για την κατάσταση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, και των καταγγελιών τους στα Ευρωπαϊκά όργανα επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μου, πολλώ δε μάλλον όταν οι ίδιοι οι έλληνες Δικαστικοί λειτουργοί συγκρίνουν την υπονόμευση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας με πρακτικές καθεστώτων Τουρκίας και  Ουγγαρίας. 

  • Το ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν, εξαιτίας συμπεριφορών στελεχών σας έχει χαρακτηριστεί ως «φυτώριο διαφθοράς». Τι διδάσκουν στο ΚΙΝΑΛ αυτές οι συμπεριφορές;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει κάνει την αυτοκάθαρσή του, έχει το ίδιο ψηφίσει και εφαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχει αποδώσει όσους εμπλέκονταν σε σκοτεινές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Οι ελάχιστοι επίορκοι από τις χιλιάδες στελεχών που υπηρέτησαν με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια τις πολιτικές των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ  αποτάχθηκαν από το χώρο και δεν βρίσκονται σε δικές μας κομματικές και κυβερνητικές θέσεις.

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τη θωράκιση και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή για την προστασία της ποιότητας της Δημοκρατίας. Κανένα μάθημα, επομένως, δεν μπορεί να δώσει η καταρρέουσα εν μέσω σκανδάλων Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Η συμφωνία των Πρεσπών έφερε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και είδαμε «μεταγραφές» βουλευτών καθώς και διάλυση κομμάτων.  Αυτή η εικόνα του Κοινοβουλίου πως θεωρείτε ότι εκλαμβάνεται από τον κόσμο;

Η «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν ψηφίσθηκε σε πολιτικό κενό. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: μια βιαστική και «μυστική» διπλωματική διαδρομή ερήμην του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, μια  «στημένη» ενδοκυβερνητική κρίση, μια παρακμιακή αναζήτηση διπλών και εναλλασσόμενων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, πολλά ευκαιριακά «ρεπό» που αναπληρώνουν τα κενά και τις απουσίες των νέων «κρυμμένων- Καμμένων».

Κανένα Μπιγκ Μπανκ, δεν προκλήθηκε από το διεμβολισμό των κομμάτων της συγκυρίας (ΑΝΕΛ, Ποτάμι), παρά μόνο  η προσφορά για πολιτική αξιοποίηση από βουλευτές που την τελευταία στιγμή θέλησαν να πιστέψουν τις υποσχέσεις που δίνει ο κ. Τσίπρας από την πολιτική παρακμή της Κυβέρνησης μειοψηφίας της οποίας ηγείται. Πρόκειται για  το σχέδιο διάσωσης του ίδιου του κ. Τσίπρα, με ευκαιριακές πλειοψηφίες αδέσποτων βουλευτών που ευτελίζουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

Και κάπου εκεί ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε το προοδευτικό μέτωπο για να το ταυτίσει με την υπερψήφιση της Συμφωνίας. Το ψάρεμα στα θολά νερά της πολιτικής ιδιοτέλειας είναι δοκιμασμένη συνταγή από το ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν είναι επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα. Στην πραγματικότητα κανένα τέτοιο μέτωπο δεν υπάρχει. Μια Κυβέρνηση μειοψηφίας περνάει στη ρεταλοποίηση της πολιτικής ζωής  για να περάσει κάποιους μήνες ακόμα στην εξουσία, με τη χώρα να σέρνεται πραγματικά και με την οικονομία σε κώμα.

  • Θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να δημιουργήσει ένα ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ;

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού δεν μπορεί να προκληθεί από τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ με τις μεθοδεύσεις που περιέγραψα παραπάνω. Η λαϊκιστική δήθεν αριστερά του  ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική της αρπαχτής που υιοθετεί δεν έχει καμία σχέση αξιακή και πολιτική, με το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, την Κεντροαριστερά και τη Δημοκρατική παράταξη ευρύτερα.

Η υποτιθέμενη στροφή του κ. Τσίπρα δεν είναι τίποτα άλλο από άλλη μία απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού, μία κυνική μεταμφίεση από πολιτικό υπολογισμό και μικροκομματική ιδιοτέλεια η οποία πλέον δεν ξεγελάει κανένα. Ο κ. Τσίπρας παραμένει αυτό που ήταν: πολιτικά τυχοδιώκτης με πρακτικές «πονηρού πολιτευτή»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ