Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο άτυχος έρωτας της Ζωζώς που την οδήγησε στα δικαστήρια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο άτυχος έρωτας της Ζωζώς που την οδήγησε στα δικαστήρια.

Μάγεψε τους άντρες που υποκλίνονταν στη γοητεία της και χαρακτηρίστηκε ως η «βασίλισσα της νύχτας». Έζησε το θαυμασμό και τη λατρεία των αντρών, απολαμβάνοντας το μύθο που είχε δημιουργήσει το όνομά της.

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη κράτησε για χρόνια τα «σκήπτρα» της νυχτερινής Αθήνας και γεύτηκε όλα όσα μπορούσε να της προσφέρει η λαμπερή καριέρα της ως ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια. Κυρίως όμως ερωτεύτηκε και την ερωτεύτηκαν.

Έρωτας στα χρόνια της… υπεξαίρεσης

Ένας έρωτας όμως έμελλε να την φέρει στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της εποχής ως πρωταγωνίστρια, αυτή τη φορά, σε υπόθεση κατάχρησης εκατομμυρίων δραχμών από την Πειραϊκή Πατραϊκή, για την οποία θεωρήθηκε υπεύθυνος ο τότε αγαπημένος της, ο λογιστής της επιχείρησης Ευθ. Παπαναστασίου.

«Έπεσα θύμα ενός άτυχου έρωτα. Πίστεψα σε έναν ωραίο μορφωμένο άνδρα με προσωπικότητα και τον αγάπησα. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως ο άνδρας αυτός είναι καταχραστής», είχε πει η Ζωζώ Σαπουνζάκη για τον άνθρωπο που «έκλεψε» την καρδιά της και την οδήγησε για πρώτη και τελευταία φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατ’ εξακολούθηση και ψευδορκία.

Μαζί με τον αδελφό της, η εντυπωσιακή σόουγούμαν βρέθηκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για τα πανάκριβα δώρα που της πρόσφερε ο Ευθ. Παπαναστασίου, τα οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, «αποδέχτηκε» ενώ ήταν μέρος των 13.716.650 δραχμών το οποίο είχε υπεξαιρεθεί από την Πειραϊκή Πατραϊκή, κατά το διάστημα 1964-1967.

Το παραπεμπτικό βούλευμα ανέφερε μάλιστα πως ο Ευθ. Παπαναστασίου «αν και εργαζόταν ως απλός υπάλληλος με συνήθεις αποδοχές δαπανούσε αλόγιστα υπέρογκα ποσά», κυρίως προς την κατηγορούμενη η οποία «επωφελούμενη της επιπόλαιας ιδιοσυγκρασίας του αλλά και της ερωτικής του προσηλώσεως προέβη στην συστηματική οικονομική του αφαίμαξη».

Η ερωτική «πολιορκία» και τα σχέδια γάμου

Η ιστορία, όμως μέσα από τα μάτια της Ζωζώς Σαπουντζάκη ήταν διαφορετική. Ο Ευθ. Παπαναστασίου, άρχισε να την πολιορκεί, αμέσως μόλις την είδε να χορεύει πάνω στην πίστα. Θαμπωμένος από τον αισθησιασμό της, την επισκέφτηκε στα καμαρίνια όπου της πρόσφερε 9 τριαντάφυλλα, λέγοντας της: « Το δέκατο είσαι εσύ».

Αυτή ήταν αρχή. Ο Παπαναστασίου αν και παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών δεν άργησε να τη ζητήσει σε γάμο και η Ζωζώ Σαπουντζάκη, δέχτηκε, ξεκινώντας τις κοινές εμφανίσεις τους στον ιππόδρομο.

«Τον άνδρα αυτόν τον αγάπησα είχε τεράστια μόρφωση. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες, ήταν ωραίος, πολύ κοινωνικός και ευχάριστος. Καμάρωνα όταν έβγαινα μαζί του και ώρες ολόκληρες τον άφηνα να μου μιλάει. Κάναμε σχέδια να παντρευτούμε. Ούτε μια φορά δεν μου είπε ότι ήταν παντρεμένος και μάλιστα με παιδιά. Όταν συζητούσαμε για γάμο μου έλεγε πως η μητέρα του ήταν αυστηρών αρχών και έπρεπε να περιμένουμε λιγάκι. Μου είχε πει ότι είχε μετοχές στον ιππόδρομο. Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ακόμη πως αυτός ο άνθρωπος είναι καταχραστής», είχε πει η Ζωζώ Σαπουντζάκη.

«Δε βρέθηκε κανείς να μου… φάει τα λεφτά μου»

Αρνούμενη κατηγορηματικά η καλλιτέχνης όσα της αποδίδονταν, υποστηρίζοντας πως η ίδια έβγαζε πολλά χρήματα ως πρώτο όνομα της νύχτας και σε καμία περίπτωση δεν εκμεταλλεύτηκε τον σύντροφο της.

«Δεν καταχράστηκε για εμένα. Δουλεύω σκληρά από 10 χρονών και έχω αποκτήσει πολλά χρήματα. Ότι έχω, τα έχω αγοράσει με δικά μου χρήματα βγαλμένα με κόπο και ιδρώτα. Πληρωνόμουν πάντα πολύ καλά. Και είμαι η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνης που πήρε ημερομίσθιο 1.000 δρχ. Μέχρι σήμερα δεν έχω δώσει δικαίωμα σε κανέναν να με σχολιάσει. Ζω αξιοπρεπώς, δεν παίζω χαρτιά, δεν πάω στον ιππόδρομο, δεν κάνω σπατάλες, δεν κουτσομπολεύω κανέναν και δεν βρέθηκε κανείς “να μου τα φάει”. Δούλεψα και δουλεύω σκληρά είμαι βεντέτα. Με ιδρώτα και αίμα βγάζω τα λεφτά μου», είχε πει η Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Τα «τυπικά» συμβόλαια των καλλιτεχνών

Μετά τη δίωξη σε βάρος της, η Ζωζώ Σαπουντζάκη είχε εξηγήσει, σε συνέντευξή της για ποιο λόγο, δεν αποτυπώνονταν τα καλά αυτά μεροκάματα, που ανέφερε, στις φορολογικές της δηλώσεις.

«Και ποιος δηλώνει σήμερα στην εφορία το πραγματικό του εισόδημα; Ρωτήστε την Βουγιουκλάκη, τη Χρονοπούλου, τον Οικονομίδη και δείτε. Ποτέ δεν δήλωσαν ότι εισέπραξαν. Το επάγγελμα του καλλιτέχνη είναι ελεύθερο. Εμείς οι καλλιτέχνες κάνουμε τυπικά συμβόλαια. Αυτά όλα θα τα πω στο δικαστήριο γιατί πρέπει να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια μου. Δεν έχουν να κάνουν με κανένα κοριτσάκι αλλά με τη Ζωζώ τη Σαπουντζάκη», είχε πει, με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε τη δημοφιλή ηθοποιό σε 5 μήνες φυλάκιση κρίνοντας την ένοχη μόνο για το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο αδερφός της απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες. Όσο για τα κοσμήματα, συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίου δραχμών, η Ζωζώ Σαπουντζάκη τα είχε επιστρέψει στον πρώην σύντροφό της, μετά τον χωρισμό τους.

«Μου έκανε κακό αυτός ο έρωτας»

Για πολλά χρόνια η Ζωζώ Σαπουντζάκη δεν ήθελε να αναφέρεται στην υπόθεση αυτή. «Τώρα γελάω γιατί μου φαίνεται αστείο. Αλλά ήταν μια μεγάλη περιπέτεια για μένα… Τότε έβαζα τα συνολάκια μου τα πανάκριβα και πήγαινα στο δικαστήριο σαν να είχα πρεμιέρα. (…) Τον άνθρωπο αυτό, τον Θύμιο, τον είχα ερωτευθεί από την πρώτη στιγμή. Και πάρα πολύ μάλιστα. Έκλαψα, στερήθηκα τη ζωή μου για τρία χρόνια για εκείνον… Ήταν ένας έρωτας της ζωής μου. Αλλά μου έκανε κακό. Μου έκανε κακό σαν άνθρωπο», είπε, μετά από χρόνια σε συνέντευξή της.

Η βίλα στην Κινέττα

Εκείνο όμως που, όπως φαίνεται στοίχισε εξίσου πολύ στη δημοφιλή πρωταγωνίστρια, ήταν ότι, κατά τη διάρκεια της δικαστικής αυτής περιπέτειας, κινδύνεψε να χάσει τη βίλα στην Κινέττα. Ένα σπίτι που, όπως είχε τονίσει στο δικαστήριο, φτιάχτηκε με δικά της χρήματα, ισχυρισμό τον οποίο στήριξαν και γνωστοί καλλιτέχνες. Δεν ήταν το «χριστουγεννιάτικο δώρου του Ευθ. Παπαναστασίου, όπως ανέφερε η μηνυτήρια αναφορά της Πειραϊκής Πατραϊκής, τόνιζε η Ζωζώ Σαπουντζάκη, πετυχαίνοντας τελικά τότε να σώσει το σπίτι στην Κινέττα.

Δεν κατάφερε όμως το ίδιο και στην καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού στην Κινέττα η οποία μετέτρεψε σε στάχτες το σπίτι αυτό που λάτρευε η Ζωζώ Σαπουντζάκη και ήταν πια όλη της η ζωή. Μαζί μ’ αυτό, όπως δήλωσε η ίδια, χάθηκαν οι φωτογραφίες της, όλα τα δώρα και οι αναμνήσεις της. Όλα έγιναν στάχτη…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ