Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Μαυρίκος: Η ιλλιγιώδης αναρρίχηση, ο χαμός μιας οικογένειας και τα σενάρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Μαυρίκος: Η ιλλιγιώδης αναρρίχηση, ο χαμός μιας οικογένειας και τα σενάρια

Οι τραγωδίες της οικογένειας Μαυρίκου συνοδεύτηκαν από μεγάλη δημοσιότητα.  Η αρχή έγινε τον Ιούνιο του 2016, όταν η πολυτελής πόρσε καγιέν τυλίχτηκε στις φλόγες στην Αττική οδό, απανθρακώνοντας τον οδηγό της Παναγιώτη Μαυρίκο. Το τραγικό περιστατικό καταγράφτηκε από τις κάμερες της Αττικής οδού αλλά και από τα κινητά περαστικών οδηγών οι οποίοι μέχρι εκείνη την ώρα αγνοούσαν ποιανού το θάνατο κατέγραφαν. Φωτογραφίες και βίντεο πλημμύρισαν το διαδίκτυο με αντίστοιχες λεζάντες…

Τρία χρόνια μετά, και συγκεκριμένα χθες απελπισμένη από τα χτυπήματα της μοίρας η 75χρονη μητέρα του Σοφία, βούτηξε με το αυτοκίνητο της στο λιμάνι της Δραπετσώνας, παίρνοντας μαζί της στο βυθό τον δεύτερο γιό της Θόδωρο και το σκύλο τους!

Το λιμενικό τμήμα Κερατσινίου εξέδωσε ανακοίνωση και η είδηση με ταχύτητα φωτός μεταδόθηκε από όλα τα ΜΜΕ της χώρας. Το αυτοκίνητο ανασύρθηκε με γερανό από βάθος 32 μέτρων της θαλάσσιας περιοχής του Νέου Μώλου Δραπετσὠνας του λιμένα Κερατσινίου, ενώ η μητέρα και ο αδερφός του Παναγιώτη Μαυρίκου απεγκλωβίστηκαν από άνδρες της μονάδας υποβρυχίων αποστολών  του Λιμενικού Σώματος και στο Τζάνειο Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι σωροί τους, διαπιστώθηκε και τυπικά ο θάνατος τους.

Η αναρρίχηση Μαυρίκου 

Μοιραία η δημοσιότητα στράφηκε ακόμα μία φορά στο παρελθόν του εδώ και τρία χρόνια νεκρού Παναγιώτη Μαυρίκου, όπου τα δημοσιεύματα αναμόχλευσαν την αναρρίχηση του στον εκδοτικό χώρο, τις δικαστικές περιπέτειες του, το τρόπο που πέθανε και την παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί γύρω από αυτόν ακόμα και όταν τα επίσημα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων που είχαν κάνει φύλο και φτερό το μοιραίο τζιπ κατέληγαν ότι η φωτιά ξέσπασε λόγω διαρροής λαδιού και καυσίμων από την οποία προκλήθηκε μηχανική βλάβη.

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Μαυρίκος ;  Οι εχθροί του έθεταν ερωτήματα πως από ένας απλός υπάλληλος της ΔΕΗ κατέληξε να γίνει δημοσιογράφος και εκδότης, σε τι του χρησίμευσαν οι γνωριμίες του με πολιτικά πρόσωπα, πως έφτασε να κατηγορηθεί ότι “εκβίαζε” και πως “ξέπλενε χρήμα για λογαριασμό άλλων” και πως εξασφάλιζε κρατικές διαφημίσεις στα μικρά κυκλοφορίας φύλλα του;

Γεγονός αποτελεί ότι ο εκδότης έφτασε ένα βήμα πριν την φυλακή όταν συνελήφθη κατά το κατηγορητήριο ότι εκβίαζε πολιτικούς αντιπάλους και διοικητές ΔΕΚΟ για να λαμβάνει μεγάλα χρηματικά ποσά από διαφημίσεις προκειμένου να διατηρεί τα έντυπά του. Είχε καταφέρει να κατοχυρώσει ιστορικούς τίτλους εφημερίδων, όπως η «Ακρόπολη», «24Ωρες», «Μεσημβρινή» και «Επικαιρότητα», οι οποίες είχαν ελάχιστη κυκλοφορία. Διετέλεσε διευθυντής του ψυχιατρικού νοσοκομείου ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 είχε ιδρύσει τον πολιτικό φορέα «ΔΕΞΙΑ».

Συγκατηγορούμενοι του στην υπόθεση ακόμα δύο δημοσιογράφοι, ενώ ο Μαυρίκος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 50.000 ευρώ, ενώ ένας εκ των υπολοίπων κατηγορουμένων τότε προφυλακίστηκε. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες της Αμαλίας Κάντζου, υπεύθυνης του γραφείου Τύπου της ΕΥΔΑΠ, και με ηχογραφημένες συνομιλίες από τον υπερκοριό της ΕΥΠ.

Το θάνατο του συνόδευαν πολλά ερωτηματικά αλλά και η μητέρα του Σοφία Μαυρίκου που χθες βούτηξε στη θάλασσα είχε αφήσει αιχμές για δολοφονία του γιου της.  «Σκοτώσανε το παιδί μου. Το σκοτώσανε το παιδί μου. Αύριο θα έβγαζε πολλά στη φόρα για πολλούς και το σκοτώσανε. Και δεν είχε κάνει τίποτα όταν τον πήγανε στη ΓΑΔΑ».

Η σύλληψη τότε του Μαυρίκου ήταν επεισοδιακή καθώς η αστυνομία εντόπισε το σπίτι του και κατευθύνθηκε προς τα εκεί για να τον συλλάβει, ωστόσο εκείνος επιχείρησε να διαφύγει από τούνελ που διαθέτει το σπίτι του και η αστυνομία τον κυνήγησε και συνελήφθη λίγο πιο μακριά.

Στο υπόμνημά του προς τον ανακριτή, ο Π. Μαυρίκος είχε δηλώσει άγνοια για τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως βρέθηκε στο «στόχαστρο» πολιτικών επιδιώξεων εξαιτίας της αδέσμευτης δημοσιογραφικής του πένας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία διαφημιστικής καταχώρησης. Είμαι θύμα πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων εξαιτίας της αδέσμευτης δημοσιογραφικής μου πένας. Η δικογραφία είναι αποτέλεσμα κατασκευής με σκοπό την ηθική και σωματική εξόντωσή μου και την απαξίωση του δημοσιογραφικού και επαγγελματικού μου προφίλ».

Όπως διατεινόταν ο Π. Μαυρίκος, το όνομά του και η εφημερίδα μου χρησιμοποιήθηκαν από τον συγκατηγορούμενο του στις συνομιλίες του με την Κάντζου, “σαφώς εν αγνοία μου, είτε για να δείξει τις δυνατότητες επιρροής, που στην πραγματικότητα στερείται, και να εντυπωσιάσει, είτε επειδή σκόπιμα χρησιμοποιήθηκε από τη στενή φίλη του Κάντζου». Μάλιστα ο Π. Μαυρίκος υποστήριξε ότι μέσα από τις συνομιλίες προέκυπτε στενή φιλική σχέση του συγκατηγορουμένου του με την καταγγέλλουσα, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο εκβίασης σε βάρος της, αφού το κλίμα είναι πάντοτε εύθυμο και χαλαρό.

Μάλιστα είχε ακόμα υποστηρίξει ότι η εφημερίδα του «Ακρόπολη», στήριζε για πολλά χρόνια τον δεξιό χώρο και ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να υποστηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλο σημείο του υπομνήματός του ανέφερε: «Λόγω των θεμάτων που καλύπτω και των προτάσεών μου, που είναι προσωπικές απόψεις και όχι κατευθυνόμενες από συμφέροντα, έχω αναπόφευκτα δημιουργήσει πολλούς αντιπάλους και ανταγωνιστές που κρυφά και φανερά έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να με βλάψουν».

Νεκρός πλέον ο Παναγιώτης Μαυρίκος όταν ξέσπασε η πολυδαίδαλη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis όπου ο δημοσιογράφος φέρεται από έγγραφα του FBI “να είχε εμπλακεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο ίδιος έβαλε διαφημιστικό χώρο σε ιστοσελίδες για τη Novartis”. Εν κατακλείδι ο νεκρός δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ