Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Προήχθη σε Αρεοπαγίτη η πρόεδρος της δίκης για την Χρυσή Αυγή Μαρία Λεπενιώτη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προήχθη σε Αρεοπαγίτη η πρόεδρος της δίκης για την Χρυσή Αυγή Μαρία Λεπενιώτη

Η αποκαλούμενη και «σιδηρά κυρία» της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η πρόεδρος του Δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Μαρία Λεπενιώτη, προήχθη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σε Αρεοπαγίτη.

Η διακεκριμένη πρόεδρος Εφετών, που κρατά στιβαρά τα ηνία της μιας δίκης υψηλών απαιτήσεων και έχει περάσει εδώ και 4 χρόνια από σαράντα κύματα, κρίθηκε και αξιολογήθηκε ως απολύτως επαρκής και ικανή για να προαχθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Άλλωστε δεν χρειαζόταν η παρουσία της στη δίκη- μαμούθ της Χρυσής Αυγής για να πιστοποιηθεί η υψηλή νομική κατάρτισή της αλλά και η έμφυτη ικανότητά της να διευθύνει δύσκολες υποθέσεις, αφού είχε δώσει σχετικά δείγματα και στο παρελθόν. Η ίδια η πρόεδρος του δικαστηρίου μάλιστα ήταν αυτή που με σθεναρή στάση ζήτησε από τους προϊσταμένους της την παροχή των εχεγγύων (σε τεχνικό και υπηρεσιακό επίπεδο ) ώστε να επιταχυνθεί η δικαστική διαδικασία μιας δίκης μαμούθ.

«Σκληρή και δίκαιη»

Όταν κληρώθηκε για διευθύνει τη δίκη , το μακρινό 2015 , ένας ανώτατος δικαστής έλεγε πως «αν η κληρωτίδα είχε ανθρώπινο εγκέφαλο και κριτήριο, πάλι την Λεπενιώτη θα επέλεγε για αυτή τη δίκη» συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες της δίκης, την ιδιοσυγκρασία των κατηγορουμένων και τον δυναμικό χαρακτήρα και την νομική κατάρτιση της προέδρου.  Οι χαρακτηρισμοί  «δυναμική, αποφασιστική» έως και « σκληρή» που τη συνοδεύουν , εμπεριέχει πάντα ένα αλλά το οποίο περικλείει και το βασικό προσόν ενός ικανού δικαστή: «Δίκαιη».

Αυτός ο χαρακτηρισμός συνεχίζει να τη συνοδεύει και μετά από 4 χρόνια από την έναρξη της δίκης μαμούθ και αυτό δείχνει πως η ίδια συνεχίζει να επιτελεί το καθήκον της με τον τρόπο που γνωρίζει.

Πολύγλωσση

Η πολύγλωσση δικαστίνα (μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά) και κάτοχος μεταπτυχιακού με άριστα στο Αστικό- Εργατικό-Εργατικό Δίκαιο, είναι σύζυγος του διακεκριμένου ιατροδικαστή και προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη με τον οποίο έχουν αποκτήσει δυο παιδιά. Υπήρξε και εκλεγμένο Α’ αναπληρωματικό μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών.   Υπήρξε πέραν των άλλων ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών επί 4 χρόνια και διεκπεραίωσε σημαντικές υποθέσεις όπως το αποκαλούμενο συνδικάτο του εγκλήματος, κυκλώματα εκβιαστών κλπ. Δίκασε εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις (ναρκωτικά και άλλα κακουργήματα)  και   προήδρευσε της δίκης για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα Tor-M1, με βασικό κατηγορούμενο τον κύπριο πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη.

Αντεισαγγελείς

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προήγαγε επίσης σε αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τους εισαγγελείς Εφετών, Δημ. ΑσπρογέρακαΑναστασία Δημητριάδου και Βασίλη Παπαδά, ενώ θα επανέλθει στις 31 Μαΐου για να επιλέξει και άλλους 3 αντεισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο κ. Ασπρογέρακας

Ο Δημ. Ασπρογέρακας, ένα από τα πιο «βαριά» ονόματα του εισαγγελικού κλάδου της χώρας, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος .

Ο Δημήτρης Ασπρογέρακας εισήλθε στο σώμα των εισαγγελέων το 1984 και προήχθη στον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών στις 3 Δεκεμβρίου 2014.

Το “βιογραφικό” του… πλούσιο. Χειρίστηκε, μεταξύ άλλων σοβαρών υποθέσεων, την προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές-φούσκες, ενώ έχει διατελέσει και εποπτεύων εισαγγελέας του ΣΔΟΕ. Ο κ. Ασπρογέρακας έχει διατελέσει επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας όπως και επόπτης ερευνών για την τρομοκρατία. Σκληρή ήταν η αγόρευση του εισαγγελέα και στη δίκη του «συνδικάτου του εγκλήματος» για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Στη θητεία του, στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, έχει χειριστεί υποθέσεις αναφορικά με την δράση της “Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς” και “Επαναστατικό Αγώνα”

Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2017  ομάδα αντιεξουσιαστών έκανε «παρέμβαση» έξω από το σπίτι του. Η ομάδα των αντιεξουσιαστών, που αυτοαποκαλείται «Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές», πέταξε τρικάκια και έγραψε συνθήματα σε πόρτα γκαράζ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ