Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τζέιμς «Γουάιτι» Μπούλτζερ: Η άγρια δολοφονία στις φυλακές και ο ρόλος του Έλληνα Φώτιου «Φρέντι» Γκίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τζέιμς «Γουάιτι» Μπούλτζερ: Η άγρια δολοφονία στις φυλακές και ο ρόλος του Έλληνα Φώτιου «Φρέντι» Γκίας

Γεννημένος το 1929 ο Τζέιμς Γουάιτι Μπούλτζερ ήταν ένας διαβόητος γκάνγκστερ της Βοστόνης που δρούσε (μαζί με τη συμμορία Γουίντερ Χιλ) για περισσότερα από 20 χρόνια στην ιρλανδέζικη συνοικία Σάουθ Μπόστον.

Στο «βιογραφικό» του είχε τοκογλυφία, εκβιασμοί, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, δολοφονίες. Και όλα με την σιωπηρή έγκριση του FBI που «έκανε τα στραβά μάτια» μια και λειτουργούσε για αρκετά χρόνια σαν πληροφοριοδότης τους .

Πληροφοριοδότης του FBI και διαβόητος γκάνγκστερ

Από το 1956 μέχρι το 1965 ήταν στη φυλακή για ληστείες τραπεζών. Αφού αποφυλακίστηκε, ασχολήθηκε με παράνομα στοιχήματα και τοκογλυφία, επέζησε από τον «πόλεμο των συμμοριών» μεταξύ δύο αντίπαλων ιρλανδικών ομάδων και αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία του υποκόσμου της Βοστόνης στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Η «καριέρα» του εκτοξεύτηκε χάρη στη στενή σχέση του με τον πράκτορα του FBI Τζον Τζ. Κόνολι (φωτογραφία), με τον οποίο γνωρίζονταν από την παιδική τους ηλικία. Ο Μπούλτζερ του έδωσε όντως πληροφορίες που οδήγησαν στη διάλυση αντίπαλων συμμοριών (κυρίως της ιταλικής μαφίας της Νέας Αγγλίας) και τη σύλληψη πολλών ντόπιων μικροκακοποιών. Σε αντάλλαγμα, ο Κόνολι τον ενημέρωνε για τις έρευνες του FBI σε βάρος του

Ο Κόνελι βέβαια δεν κατάφερε να εμποδίσει την αμερικανική δικαιοσύνη να τον κρίνει ένοχο για 11 δολοφονίες και να τον καταδικάσει σε δις ισόβια!

Τον “έδωσαν” οι συνεργάτες του

«Παίρναμε ό,τι θέλαμε. Βγάλαμε εκατομμύρια από εκβιασμούς και τοκογλυφία και παροχή προστασίας. Και αν κάποιος μας κάρφωνε, τον σκοτώναμε. Δεν ήμασταν καλά παιδιά», έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Κέβιν Γουίκς, ένας από τους «υπαρχηγούς» του Μπούλτζερ που τελικά κατέθεσε εναντίον του.

Κάποιοι άλλοι πρώην συνεργάτες του Μπούλτζερ στράφηκαν εναντίον του μετά το 1995, ενώ εκείνος κρυβόταν για να μην συλληφθεί. «Ο τύπος αυτός είναι ένας ψυχοπαθής δολοφόνος», σχολίασε ο Τομ Φόλεϊ, που ερεύνησε τις υποθέσεις του 89χρονου γκάγκστερ. «Του άρεσε αυτή η ζωή. Ήταν ένας από τους πιο σκληρούς και αμείλικτους ανθρώπους που δρούσαν στην περιοχή της Βοστόνης. Ήταν ένας κακός, κακός, κακός τύπος», πρόσθεσε.

Στην προσπάθειά του να αποφύγει τη φυλακή, σκότωσε μάρτυρες κατηγορίας, δωροδόκησε διεφθαρμένους αστυνομικούς και κρυβόταν επί 16 χρόνια.

Μετά το 1995 ο Μπούλτζερ κρυβόταν σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στη Σάντα Μόνικα, μαζί με τη φίλη του, Κάθριν Γκρέιγκ. Τους κατέδωσε μια γειτόνισσα, η Άννα Μπγιορνσντότιρ, πρώην ηθοποιός και Μις Ισλανδία του 1974. Είδε στην τηλεόραση μια είδηση για το ανθρωποκυνηγητό του FBI και αναγνώρισε τον άνδρα που γνώριζε με το όνομα «Τσάρλι Γκάσκο». Η Μπγιορνσντότιρ πήρε 2.000.000 $ για την πληροφορία αυτή.

Η φίλη του Γκρέιγκ καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη και πρόστιμο 150.000 δολαρίων και θα αποφυλακιστεί το 2020.

Από μικρός στο έγκλημα

Ο Μπούλτζερ μεγάλωσε στο Σάουθ Μπόστον. Τον αποκαλούσαν «Γουάιτι» επειδή είχε ανοιχτά ξανθά μαλλιά, αλλά λέγεται ότι σιχαινόταν αυτό το παρατσούκλι και προτιμούσε να τον φωνάζουν απλώς «Τζίμι».

Από μικρός μπαινόβγαινε σε αναμορφωτήρια ανηλίκων  μια και η δράση του ηταν πλούσια μετά την ένταξή του συμμορία Σάμροκς

Ο Μπούλτζερ, τον οποίο υποδύθηκε ο Τζόνι Ντεπ στην ταινία Black Mass το 2015, ήταν γνωστός για τη βαναυσότητα του και την ευερεθιστότητα του. Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι στραγγάλισε δύο γυναίκες με τα χέρια του και βασάνισε επί ώρες έναν άνδρα, πριν να τον πυροβολήσει στο κεφάλι.

Δεν κατάφεραν να τον αναγνωρίσουν

Στις 30 Οκτωβρίου του 2018 ο Μπούλτζερ βρέθηκε νεκρός στην φυλακή της Δυτικής Βιρτζίνια και μάλιστα με φρικιαστικό τρόπο… Δολοφονήθηκε μέσα στην φυλακή υψίστης ασφαλείας με απίστευτη αγριότητα, τόση που ο 89χρονος μαφιόζος δεν μπορούσε να αναγνωριστεί από το πρόσωπο!

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο δολοφόνος του, προσπάθησε να του κόψει την γλώσσα. Και αυτό διότι οι μαφιόζοι κόβουν την γλώσσα σε όποιον θεωρούν ότι τους «κάρφωσε». Προφανώς κάτι τέτοιο θεωρούσε και για τον Μπούλτζερ όποιος έδωσε την εντολή της εκτέλεσης.

Στη δολοφονία του μαφιόζου Τζέιμς Μπούλτζερ  φέρεται να εμπλέκεται ο Έλληνας ομογενής Fotios «Freddy» Geas.

Ο ισοβίτης Έλληνας και η σχέση του με τον φόνο

Ο 51χρονος Φώτιος «Φρέντι» Γκίας (Fotios «Freddy» Geas) εκτίει ποινή ισόβιας μετά την καταδίκη του τον Σεπτέμβριο του 2011, για τον φόνο του αρχηγού της μαφίας «Big Al’ Bruno», το 2003.

Ο Γκίας θεωρείται ένας από τους πιο σκληρούς εκτελεστές της Μαφίας. Μπήκε στο στόχαστρο ως ύποπτος γιατί είναι γνωστός για την αντιπάθειά του για τα «καρφιά» και ήταν γνωστό όταν μεταφέρθηκε ο Μπούλτζερ στις φυλακές Χάζελτον ότι για πολλά χρόνια συνεργαζόταν με το FBI. Ίσως όμως αυτός να μην είναι ο μοναδικός λόγος. Ο Γκίας φαίνεται να είχε ακόμη έναν λόγο να τον μισεί μια και θεωρούσε οτι είχε βοηθήσει τις αρχές να παγιδευτεί για φόνο ένας φίλος του.

Βίος και πολιτεία του  «Freddy»

Ο Fotios «Freddy» Geas και ο αδερφός του Τάι, 46 ετών πια, είναι σεσημασμένοι και η δράση τους ξεκίνησε από την πόλη West Springfield. Δεν άργησαν να γίνουν φόβος και τρόμος στη δυτική Μασαχουσέτη.

Από πολύ νεαρή ηλικία, έφηβοι ακόμα, άρχισαν να έχουν μπλεξίματα με το νόμο. Ο Τάι Γκίας ήταν 17 ετών όταν καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακή για πυροβολισμούς με τουφέκι στον αέρα, κατά τη διάρκεια σχολικού αγώνα χόκεϊ.

Από μικρός είχε μπλεξίματα και ο Φώτιος «Φρέντι» Γκίας. Ήταν ιδιαίτερα βίαιος με όσους θεωρούσε «καρφιά» των αρχών αλλά και όσους κακοποιούσαν ή σκότωναν γυναίκες. Κάποτε είχε απειλήσει να σκοτώσει μάρτυρα που επρόκειτο να καταθέσει σε βάρος του αδερφού του…

Τα δυο αδέρφια ήταν γνωστά στις αρχές ως «δύναμη κρούσης» και δρούσαν υπό τις εντολές του αρχηγού της μαφίας Άντονι Αριλότα. Δεδομένης της ελληνικής καταγωγής τους, δεν μπορούσαν να είναι «πλήρη» μέλη της ιταλικής μαφίας. Αλλά είχαν «επίσημη έγκριση» για τη δράση τους, σύμφωνα με τις αρχές του Σπρίνγκφιλντ.

Ο ιδιωτικός ερευνητής, Ted McDonough, είχε δηλώσει στην «Boston Globe» πως «κανείς δεν έμπλεκε μαζί τους και ειδικά με τον Φώτιο», επειδή ήταν αδίστακτος και ικανός για όλα.

“Πληρώνει για τις επιλογές που έκανε”

Η κόρη του Φώτιου έγραψε ένα άρθρο για τον πατέρα της στην εφημερίδα Springfield Republican τον Ιανουάριο του 2

016. Η Τέιλορ έγραψε ότι όταν ήταν νεότερη, πίστευε ότι ο πατέρας της απουσίαζε από το σπίτι γιατί ήταν στον στρατό. Τον χαρακτήρισε ως «άνδρα με ελαττώματα που πληρώνει για τις επιλογές που έκανε».

“Ο μπαμπάς μου είναι έξυπνος και ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που γνωρίζω. Ξέρω ποιος είναι πραγματικά πίσω από όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν λόγω της οργάνωσης στην οποία ήταν συνδεδεμένος”, αναφέρει καθώς αφηγείται πως ο πατέρας της έκλαιγε την πρώτη φορά που την άφησε για να οδηγηθεί στη φυλακή.

Με πληροφορίες από ekirikas.com και Boston Globe

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ