Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γερμανία: Με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας τιμήθηκε η ομογενής Ιωάννα Ζαχαράκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γερμανία: Με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας τιμήθηκε η ομογενής Ιωάννα Ζαχαράκη

Με τον «Σταυρό Αξίας» της Ομοσπονδιακής Γερμανίας τιμήθηκε η ομογενής φιλόλογος – κοινωνιολόγος Ιωάννα Ζαχαράκη, για την προσφορά της επί δεκαετίες στην διαπολιτισμική ενσωμάτωση Γερμανών και αλλοδαπών.

Η κυρία Ζαχαράκη, δημοτική σύμβουλος στο Ζόλινγκεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας από το 1999, Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Ευρώπης, Στέλεχος του Κοινωνικού Φορέα του Διακονικού Ιδρύματος και επικεφαλής της Ακαδημίας Αξιών «Άξιον», παρέλαβε το παράσημο από τον Δήμαρχο του Ζόλινγκεν Τιμ Κούρτσμπαχ εξ ονόματος του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Δεν έχω ξαναδεί τόσον κόσμο συγκεντρωμένο σε ανάλογη περίσταση», δήλωσε ο κ. Κούρτσμπαχ. «Αυτό τιμά έναν πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο», πρόσθεσε.

Κατά την διάρκεια της τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τέχνης του Ζόλινγκεν, η διακεκριμένη Ελληνίδα από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Solinger Tageblatt, «βαθιά συγκινημένη» ενώ, αναφερόμενη στην Ακαδημία Αξιών που ίδρυσε πριν από δέκα χρόνια, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και φιλοσοφική παιδεία. Πρόκειται για τα βασικά στοιχεία: την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατία μας». Η ίδια ωστόσο δεν βλέπει την τιμητική διάκρισή της ως το τέλος της διαδρομής: «Είναι από την μια πλευρά επιβεβαίωση της ανάγκης για θέματα στα οποία αφιερώνομαι. Και από την άλλη πλευρά ένα κίνητρο να συνεχίσω να ασχολούμαι», τόνισε η κυρία Ζαχαράκη, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στην στήριξη των προσφύγων στην Λέσβο.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος, ως εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Μητροπόλεως Γερμανίας, η επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας του Ζόλιγκεν Ίλκα Βέρνερ, ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης της ενορίας Ντίσελντορφ, ο τοπικός Ιερέας Χαράλαμπος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Εύα Παπαδάτου εκπροσωπώντας τον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Χρυσουλάκη και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Στον χαιρετισμό του, ο οποίος μεταφέρθηκε από την κυρία Παπαδάτου, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, εξαίροντας το έργο της κυρίας Ζαχαράκη, έκανε λόγο για μια «εξαιρετική Ελληνίδα, η οποία εδώ και χρόνια επιμένει να μας δείχνει τον σημαντικότατο δρόμο της συμμετοχής στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα των χωρών όπου διαβιούν οι ομογενείς μας», ενώ την περιέγραψε ως «Γυναίκα με Γ κεφαλαίο, η οποία δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης δίνοντας το παράδειγμα σε κάθε μετανάστη για το τι σημαίνει η έλευση μίας άξιας Ελληνίδας σε έναν ξένο τόπο». Η Ιωάννα Ζαχαράκη, σύμφωνα με τον κ. Χρυσουλάκη, «μετουσιώνει σε ταυτότητα Ευρωπαίου πολίτη την πολιτιστική ταυτότητα του Έλληνα ως όντος κατ’ εξοχήν πολιτικού». Η δύναμη του Ελληνισμού που γέννησε την Δημοκρατία, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, «είναι πρωτίστως η συμμετοχή, με κάθε τρόπο, στην πολιτική». Το μεγάλο έργο της Ιωάννας Ζαχαράκη «ουσιαστικά είναι ότι αυτή την μεγάλη αξία της Ελλάδας την καθιστά συγκριτικό πλεονέκτημα όλης της Ευρώπης. Του μεγάλου κοινού μας σπιτιού, όπου εργαζόμαστε με πάθος και ελπίδα για να το καταστήσουμε άξιο για να στεγάσει το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας», συνέχισε στον χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης και κατέληξε αναφέροντας ότι η Ιωάννα Ζαχαράκη εμπνέει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς «εκφράζει την εξωστρέφεια της πολιτικής μας που ανοίγεται, που διδάσκεται δημιουργικά από την ιστορία, που εξάγει πνεύμα συνεργασίας και φιλίας στην ευρύτερη περιοχή της, που οικοδομεί σχέσεις αναπτυξιακής ευημερίας για όλους τους λαούς της περιοχής». Το έργο της «πρεσβεύει εντέλει τη μόνη δυνατή ευρωπαϊκή προοπτική, τη συνεργασία μας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ως συνεχιστών του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και του πνεύματος οικουμενικότητας, δημοκρατίας και ανεξαρτησίας των εθνών», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ