Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Παύλος Κουρτίδης: «Οι Άγριες Μέλισσες είναι τρένο»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παύλος Κουρτίδης: «Οι Άγριες Μέλισσες είναι τρένο»

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σταμούλη*

Φωτογραφία εξωφύλλου: art.zoe

Συνάντησα τον ήρωα των Άγριων Μελισσών «Λια» και μου μίλησε για την επιτυχία της ξεχωριστής σειράς του Αντένα, την καλπάζουσα βία, τον Ερντογάν, το μαγικό χωριό του και άλλα ενδιαφέροντα.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Στις Αγριες Μέλισσες ερμηνεύεις τον φαλλοκράτη Λια. Χτυπάει τη σύζυγό του και την απαξιώνει. Πιστεύεις ότι το αντρικό αυτό μοντέλο έχει εκλείψει στις μέρες μας;

Θα ήταν πολύ ευχάριστο να μπορούσα να πω ότι έχει εκλείψει ο άντρας-φαλλοκράτης, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο Λιάς της εποχής εκείνης, έχει «νουθετηθεί» βάσει ενός οπισθοδρομικού και σκληρού πατριαρχικού προτύπου. Η σύζυγος, και γενικότερα η γυναίκα, δεν υφίσταται στον αξιακό του κώδικα. Είναι προφανές ότι το όπλο του Λιά δεν είναι παρά η βία, η οποία δυστυχώς υφίσταται και σήμερα και μάλιστα σε εντονότατο βαθμό.

Ο αφανισμός της βίας σίγουρα αποτελεί ζητούμενο σε μια ευνομούμενη κοινωνία. Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι στις μέρες μας τόσο η Παιδεία όσο και οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και γενικότερα η ενημέρωση του Πολίτη, έχουν βοηθήσει σ΄ έναν βαθμό στον αφανισμό της βίας. Παρόλα αυτά απαιτείται συνεχής εγρήγορση από την πλευρά της Πολιτείας, για να αμβλυνθεί η μάστιγα αυτή, που ταλανίζει ολόκληρο τον κόσμο σε πολλαπλές μορφές και εντάσεις.

Το θύμα πως μπορεί να οπλιστεί έναντι της βίας αυτής;

Το μόνο όπλο του Πολίτη είναι η φωνή…. Να μη σιωπήσεις, είτε είσαι μάρτυρας τέτοιων περιστατικών, είτε τα βιώνεις εσύ ο ίδιος.

Επιπλέον, ο ήρωας που ενσαρκώνεις, αποδεικνύεται υποτακτικός απέναντι στον αφέντη Δούκα. Αυτό πως το εξηγείς;

Ο Λιάς είναι ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Δούκα.

Δουλεύει στα χωράφια του και η πίστη του στο αφεντικό, του δίνει ελπίδες για κάτι καλύτερο, στην μέχρι πρότινος φτωχική και ανιαρή ζωή του.

Μη ξεχνάμε ότι θέλει… κούρσες και μηχανάκι. Αυτό είναι το όνειρο του, δεδομένου ότι ο πνευματικός του κόσμος δεν δύναται να του προσφέρει κάτι καλύτερο.

Αν υποθέσουμε ότι ο Λιας υπάρχει ανάμεσά μας, στην πραγματική ζωή, θεωρείς ότι ο εγκλεισμός του στη Φυλακή θα έχει σωφρονιστικές συνέπειες, ή απλώς θα οξύνει τις αναχρονιστικές του συμπεριφορές;

Μου βάζεις δύσκολα! Θα τον φανταζόμουνα να διαβάζει βιβλία, ενίοτε να αθλείται, να συμμετέχει σε αγώνες πυγμαχίας μεταξύ των κρατουμένων, αφού του αρέσει το “ξύλο”… για να μη ξεχνιόμαστε χαχα.

Ας σοβαρευτώ λίγο… με το σωφρονιστικό σύστημα, τόσο εκείνων των χρόνων, όσο και με το σημερινό, ο Λιάς θα μεταλλασσόταν σε Λιάς χ 2. Το σωφρονιστικό μας σύστημα σίγουρα χωλαίνει. Απαιτείται, κατά τη γνώμη μου, μία συστηματική και ριζοσπαστική αναθεώρησή του, προκειμένου να επιτευχθεί ο ουσιαστικός σωφρονισμός των εγκλείστων.

Που αποδίδεις την τεράστια επιτυχία της σειράς Αγριες Μέλισσες;

Η μέγιστη αυτή επιτυχία είναι μια αλυσίδα. Κατ΄ αρχάς το ανατρεπτικό και τόσο έξυπνο σενάριο της Μελίνας Τσαμπάνη και των Πέτρο Καλκόβαλη, Βάσια Καρυτινού, Βαγγέλη Νάση & Θωμά Τσαμπάνη κατά την περίοδο που διαδραματίζεται το έργο. Οπωσδήποτε η ξεχωριστή σκηνοθεσία του Λευτέρη Χαρίτου. Επιπλέον οι χαρακτήρες/ηθοποιοί που με τόση επιτυχία επέλεξε η casting director Μιράντα Ρωσταντή. Και φυσικά η παραγωγή, ή καλύτερα η αγάπη του κ. Καραγιάννη και του ANT1 για την σειρά. Θα το ξαναπώ: Οι άγριες μέλισσες είναι τρένο.

Ποιος ήρωας των Άγριων Μελισσών σε ιντριγκάρει περισσότερο από όλους και γιατί;

Ολοι οι πρωταγωνιστές προκαλούν ίντριγκες και διατηρούν κρυφά μυστικά. Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Δεν αποφεύγω την ερώτηση αλλά δεν είναι αποκλειστικά ένας ή μία. Είναι όλοι τους τόσο έντονοι και πολύπτυχοι χαρακτήρες…

Ποια ταινία θεωρείς αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου;

Τον μέγα Charlie Chaplin και ιδιαίτερα τις ταινίες “Τhe kid” & “The Great Dictator”. Για μένα είναι ο πατέρας του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Εχεις ξεχωρίσει στο χώρο της χορογραφίας με επανειλημμένες επιτυχίες στο Θέατρο ΠΚ και όχι μόνο. Πιο εύκολο είναι να δαμάζεις και να «καλλιεργείς» το σώμα ή το πνεύμα;

Σίγουρα πρέπει να υπάρχει η σωστή ισορροπία ανάμεσα στα δύο. Oι παραστάσεις μου, που πραγματεύονται διαφορετικές θεματικές, εμπλέκουν ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς. Συνιστούν ένα συνονθύλευμα κίνησης, λόγου και μουσικής.

Βιώνουμε μία τεταμένη κρίση με την γείτονα Τουρκία. Αν έπρεπε να περάσεις ένα μήνυμα στον Ερντογάν με μία τραγωδία των αρχαίων Κλασσικών Ποιητών, ποια θα επέλεγες και γιατί;

Η ασέβεια προς έναν άλλο πολιτισμό και την Ιστορία του, είναι η μέγιστη ασέβεια. Ας φανταστούμε το εξής: Τις βυζαντινές τοιχογραφίες και παράλληλα το κάλεσμα του μουεζίνη για προσευχή… εμένα με πιάνει θλίψη. Είναι σαν να βαδίζουμε πίσω στον Μεσαίωνα.

Δεν θα αναφερθώ όμως σε αρχαία τραγωδία, αλλά σε ένα ιστορικό παραδοσιακό μοιρολόι: «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο». Όπως επίσης και στην παράσταση που έκανα το 2018/19 με τίτλο Γενοκτονία. Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι η τραγική αυτή θρασύτητα του Ερντογάν αποδεικνύει αδυναμία και όχι μία πράξη ισχύος.

Ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος του κόσμου που έχεις επισκεφθεί;

Το ομορφότερο μέρος είναι το χωριό μου, η Ποντοηράκλεια του νομού Κιλκίς. Τελικά ομορφιά είναι όλα όσα θυμάσαι κοιτάζοντας και όχι αυτό που βλέπεις. Μνήμες ανθρώπων, στιγμές στα σοκάκια, χαρές και λύπες. Σε ένα μικρό χωριό τόσα πολλά….

—————

Ο Παύλος Κουρτίδης είναι ηθοποιός, χορογράφος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου ΠΚ στον Νέο Κόσμο από το 2009.

*Η Κέλλυ Σταμούλη είναι Δικηγόρος.  Σπούδασε Νομικά και Θέατρο στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ