Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στέλιος Γκαρίπης: Από την υπεράσπιση του Ν. Ζήγρα στη «σύλληψη» για τον covid στη Μύκονο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στέλιος Γκαρίπης: Από την υπεράσπιση του Ν. Ζήγρα στη «σύλληψη» για τον covid στη Μύκονο

Υπήρξε δικηγόρος του Νίκου Ζήγρα, εξαδέλφου του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου κατηγορούμενοι και οι δύο στην μεγάλη δίκη για τα εξοπλιστικά προγράμματα, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκαν αμφότεροι. Ωστόσο ο πρώτος εξάδελφος του Άκη, έπεσε στα «μαλάκα» γιατί συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές για την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Ο Νίκος Ζήγρας

Ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης, βρισκόταν πάντα στο πλευρό του Ζήγρα, τον οποίο υπερασπίστηκε σθεναρά εντός και εκτός της δικαστικής αιθούσης αφού κατά την διάρκεια της δίκης, πολύ συχνά παραχωρούσε συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια.

Τις τελευταίες μέρες ο γνωστός δικηγόρος απασχολεί και πάλι τη δημοσιότητα αφού οι αρμόδιες αρχές τον εμφανίζουν να έχει σπάσει την καραντίνα και να κάνει βόλτες στα στενά της Μυκόνου. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν σε καραντίνα, αφού κανένας δεν τον ενημέρωσε, δεν του έγινε το τεστ κορονοϊού και επιπροσθέτως υποστηρίζει το ταξίδι του στο εξωτερικό δεν αφορούσε χώρα που να δικαιολογεί την καραντίνα.

Μάλιστα ο δικηγόρος που διαθέτει δικό του σπίτι τόσο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά όσο και στην Μύκονο, βρέθηκε στο μάτι… του κυκλώνα όταν προερχόμενος από ταξίδι στην Πορτογαλία, μετέβη στο νησί των Ανέμων στο σπίτι του.

Όταν βρέθηκε κοντά σε γνωστό beach bar της Μυκόνου, κάλεσε την αστυνομία να καταγγείλει το αδιαχώρητο στο μαγαζί, και οι αστυνομικοί του «έκοψαν» πρόστιμο 5000 ευρώ κατηγορώντας τον ότι «έσπασε» την καραντίνα στην οποία είχε τεθεί μετά την επιστροφή του από την Πορτογαλία.

Αντικρούει τα περί ξενοδοχείου αναφοράς που του καταλογίζουν,  υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που διαθέτει κατοικία τόσο στη Μύκονο, όσο και την Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη δεν απαιτείται ο περιορισμός σε ξενοδοχείο αναφοράς.

Μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Η πρώτη νομική κίνηση του Στέλιου Γκαρίπη έγινε χθες το πρωί όπου κατέθεσε μέσω του ΑΤ Μυκόνου μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατά παντός υπευθύνου ενέχεται στη λειτουργία διαδικτυακού ιστοτόπου – ιστοσελίδας της Μυκόνου που διακίνησε την είδηση παρουσιάζοντας τον δικηγόρο ως θετικό στον covid-19 και να κόβει βόλτες στη Μύκονο και Σαντορίνη.

Η μήνυση κατατέθηκε ηλεκτρονικά στο αστυνομικό τμήμα του νησιού και θα διαβιβαστεί αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τα περαιτέρω. Ο δικηγόρος ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων που αφορούν τη διάδοση δημόσιας ασθένειας και να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

«Αφού περίμενα 18 ώρες μήπως και φιλοτιμηθεί έστω ένας τοπικός αξιωματούχος της Μυκόνου, υπέβαλα εγώ προσωπικά μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατά του ιστότοπου που με ανώνυμο δημοσίευμα προσβάλλει την εικόνα του νησιού και προκαλεί ανησυχία σε κατοίκους και τουρίστες. Ήδη ζητώ από την Εισαγγελία Αθηνών να διερευνηθεί τόσο η ταυτότητα του ανώνυμου συντάκτη, όσο και η σχέση του συγκεκριμένου ιστότοπου με αστυνομικούς του ΑΤ Μυκόνου. Τα ερωτήματα που θέτω είναι τα εξής: α) πώς έγινε η σύλληψη του «θετικού» β) ειδοποιήθηκε το Κέντρο Υγείας Μυκόνου για την αποστολή ασθενοφόρου για τη μεταφορά του «θετικού»;» αναφέρει ο κ. Γκαρίπης σε δήλωσή του στο dikastiko.gr.

Με θεωρούσαν κρούσμα και με έστελναν στο beach bar

Ο δικηγόρος μιλώντας στο dikastiko.gr υποστηρίζει πως «Μετά την τηλεφωνική καταγγελία μου για τις παραβιάσεις των όρων του τοπικού lockdown στη Μύκονο από το εστιατόριο όπου εκατοντάδες όρθιοι θαμώνες χόρευαν και απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα, δέχθηκα πολλαπλές κλήσεις από απόκρυψη και από το τηλέφωνο του αστυνομικού τμήματος Μυκόνου προκειμένου να μεταβώ στο beach bar και να παρακολουθήσω τον έλεγχο του καταστήματος. Στις εύλογες απορίες μου για ποιο λόγο πρέπει να μεταβώ εκεί και ποιος έδωσε την εντολή να μου ζητηθεί κάτι τέτοιο, φυσικά δεν πήρα καμία απάντηση. Μετέβην ο ίδιος στο αστυνομικό τμήμα Μυκόνου και εκεί αρχικά μου ανακοινώθηκε πως πρέπει να συλληφθώ γιατί είμαι κρούσμα και έπρεπε να βρίσκομαι σε καραντίνα. Ζήτησα να μου επιδειχθεί το δήθεν θετικό αποτέλεσμα εξέτασης και όπως ήταν αναμενόμενο δε μου επιδείχθηκε καμία εξέτασή μου. Ακολούθως μου γνωστοποιήθηκε πως δήθεν ήμουν σε ξενοδοχείο καραντίνας στην Αθήνα, από το οποίο … και δραπέτευσα. Όταν ζήτησα να μου επιδειχθεί το έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας για την είσοδό μου στο ξενοδοχείο, φυσικά δε μου επιδείχθηκε τίποτε… φυσικά γιατί ουδέποτε όχι μόνο δε συνέβη κάποιο τέτοιο γεγονός, αλλά ούτε και προβλέπεται αφού τα ξενοδοχεία καραντίνας έχουν προβλεφθεί μόνο για τους τουρίστες. Από ότι καταλαβαίνεται τα έγγραφα που ζητώ δεν υπάρχουν. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο, αν είχα τεθεί σε καραντίνα, η αστυνομία της Μυκόνου μου ζητούσαν να μεταβώ στο beach bar; Μήπως για να μου «φορτώσουν» τυχόν κρούσματα;».

Τι λέει στη μήνυση του

Ειδικότερα, στην μήνυση του αναφέρει:

«Το …. αποτελεί διαδικτυακό χώρο που λειτουργεί τόσο αυτοτελώς όσο και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook. Την 29.8.2020 το …., το οποίο σημειωτέον δεν έχει σε κανένα σημείο στοιχεία ή τρόπο επικοινωνίας ούτε εμφανίζεται συντακτική ομάδα και διευθύνων αυτό, δημοσίευσε στην κατηγορία τοπικά ένα ανώνυμο άρθρο το οποίο συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων σε ζήτημα που αφορά τη διάδοση του covid-19 και προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους της Νήσου Μυκόνου και σε όλους τους επισκέπτες της με τίτλο «ΣΟΚ: Ήταν θετικός και έκοβε βόλτες στη Μύκονο» και υπότιτλο «Είχε κορωνοιό και «έσπασε» την καραντίνα – σύλληψη και πρόστιμο 5.000 ευρώ», χωρίς μάλιστα να αναφέρεται οποιαδήποτε πηγή της είδησης.

Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε και στον ισότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook και ήδη έχει αναγνωστεί από πολλούς Μυκονιάτες που είναι εξοργισμένοι, σύμφωνα με την επιλογή των αντιδράσεων.

Είναι φανερό ότι ο τίτλος αυτού του άρθρου που αποκλειστικό στόχο έχει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών ειδήσεων για τη Μύκονο και αυταπόδεικτα στοχοποιεί τη νήσο της Μυκόνου διασπείροντας την «είδηση» σε όλο το διαδίκτυο πως ένας θετικός συνελήφθη να κόβει βόλτες στη Μύκονο, παρότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

ΕΠΕΙΔΗ η νήσος Μύκονος όπως και ο τουρισμός της Ελλάδας διέρχονται κρίσιμες ημέρες και οι ειδήσεις που αφορούν τον covid-19 βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

ΕΠΕΙΔΗ η είδηση είναι αυταπόδεικτα ψευδής και για το λόγο αυτό δεν αναφέρει οποιαδήποτε πηγή.

ΕΠΕΙΔΗ ο συντάκτης του ανώνυμου άρθρου που αναφέρεται σε σύλληψη από αστυνομικά όργανα εμφανίζεται να έχει εσωτερική πληροφόρηση από το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου.

ΕΠΕΙΔΗ η συμπεριφορά του ανώνυμου συντάκτη πληροί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του άρθρου 191ΠΚ, σύμφωνα με το οποίο «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή ΠΚ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ