Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Α. Τσίπρας μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ: Θα έχει συνέπειες όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Α. Τσίπρας μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ: Θα έχει συνέπειες όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου!

Έληξε η έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ξεκάθαρα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες, εννοώντας την Τουρκία και την παράνομη γεώτρηση η οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δείτε την δήλωση του πρωθυπουργού:

Να πούμε ότι νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την προεκλογική του εκστρατεία στα Δωδεκάνησα για να προεδρεύσει στην έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ κάτι που τροφοδοτε σενάρια για επικείμενη ελληνοτουρκική κρίση. Στο επίκεντρο η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η γενικότερη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο.

Αιτία οι ανακοίνωση Τσαβούσογλου σχετικά με την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Δήλωσε ότι η γεώτρηση έχει αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό ενισχύεται λόγω και της μεταφοράς τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο “Πορθητής”.

Ομοβροντία καταδίκης

Η Κοινή Διακήρυξη της συνόδου Med7 και ειδικά η δήλωση του προέδρου Μακρόν, ο οποίος καταδίκασε ευθέως τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και  η νέα αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία εξέφρασε βαθιά ανησυχία και χαρακτήρισε την τουρκική γεώτρηση ιδιαίτερα προκλητικό βήμα που θα τροφοδοτήσει την ένταση στην περιοχή ενεργοποίησε το ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει έως αυτή τη στιγμή.

Ο Ερντογάν με ευθείες απειλές ενός θερμού επεισοδίου  ελπίζει πως θα εκβιάσει και θα αναγκάσει τόσο την Ευρώπη όσο και την Αμερική να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμμετοχή της στον ενεργειακό πλούτο τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας.

Μετά από αυτά τα γεγονότα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα από τη Χάλκη τονίζοντας: «Οι απρόβλεπτοι γείτονες έχουν αρχίσει ξανά με τη ρητορική αλλά και με ενέργειες να προκαλούν, πρώτα στην Κύπρο, και λένε ότι θα ανέβουν και προς την Ελλάδα… Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και δυνατή, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, το σθένος τους είναι υψηλότερο από ποτέ και οι συμμαχίες της χώρας είναι ισχυρότερες από ποτέ. Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, όπως δεν απειλούμε κανέναν έτσι δεν ανεχόμαστε και κανέναν να μας απειλεί».

Αύριο Δευτέρα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέσει το ζήτημα της παράνομης τουρκικής γεώτρησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ζητώντας από την ΕΕ να επικαιροποιήσει τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ