Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κατ’ εξαίρεση προσλήψεις 57 υπαλλήλων στο Εφετείο Αθηνών ζητά ο ΣΔΥΑ – Τι αναφέρει το έγγραφο που εστάλη στο υπ. Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατ’ εξαίρεση προσλήψεις 57 υπαλλήλων στο Εφετείο Αθηνών ζητά ο ΣΔΥΑ – Τι αναφέρει το έγγραφο που εστάλη στο υπ. Δικαιοσύνης

Στο ερώτημα «τις πταίει» για την κατάσταση που επικρατεί με τις κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και την έλλειψη επαρκούς προσωπικού στα Δικαστήρια της Αθήνας απαντά έγγραφο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο παρουσιάζει το dikastiko.gr.

Το έγγραφο εστάλη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου στις 15 Μαρτίου 2019, με κοινοποίηση στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Γεώργιο Σάρλη και την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι τονίζουν στο έγγραφό τους ότι με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για τους οποίους επισημαίνουν ότι καθυστέρησαν υπερβολικά λόγω των δυσλειτουργιών του συμβουλίου, αντιμετωπίζεται μερικώς το μεγάλο υφιστάμενο πρόβλημα στα Δικαστήρια της Αθήνας με τις κενές οργανικές θέσεις.

Κι αυτό, καθώς όπως αναφέρουν, σε κάποιες υπηρεσίες και πρωτίστως στο Εφετείο Αθηνών, για συγκεκριμένους λόγους το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με επέκταση των προσλήψεων από τους πίνακες του ΑΣΕΠ.

Γι΄αυτόν τον λόγο, οι δικαστικοί υπάλληλοι, ζητούν κατ΄εξαίρεση πρόσληψη από τους πίνακες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, 57 υπαλλήλων για το Εφετείο Αθηνών και ενός ικανού αριθμού για την ενίσχυση του Πρωτοδικείου Αθηνών και των άλλων μεγάλων δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας.

  • Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων

Αναλυτικά οι δικαστικοί υπάλληλοι, αναφέρουν στο έγγραφο τους για κάθε δικαστικό σχηματισμό της Αθήνας, τα εξής:

Εφετείο Αθηνών

Ο αριθμός των υπαλλήλων που τοποθετούνται από τους διαγωνισμούς στο Εφετείο Αθηνών είναι πολύ μικρός, αφού, όταν έγινε η κατανομή των θέσεων των υπό διορισμό υπαλλήλων, τα κενά ήταν μόνο οκτώ (8). Αυτό διότι τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν έχει γίνει καμιά αύξηση των οργανικών θέσεων των Γραμματέων στην συγκεκριμένη υπηρεσία σε απόλυτη αναντιστοιχία με τον όγκο εργασίας, αλλά και με τον αριθμό των υπηρετούντων Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι πριν από πέντε χρόνια αυξήθηκαν κατά πενήντα (50) και σήμερα είναι συνολικά 305.

Οι οργανικές θέσεις των Γραμματέων στο Εφετείο Αθηνών, με την τελευταία ανακατανομή, ΥΑ 885/2019 ΦΕΚ 222/1-2-2019, από 163 έγιναν 220. Αυξήθηκαν μεν κατά 57, γεγονός που δηλώνει την αναγνώριση από πλευράς του υπουργείου των αναγκών του δικαστηρίου, ωστόσο παραμένουν κενές.

Και αυτό όταν τα Ποινικά Δικαστήρια του Εφετείου, είναι 300 κατά μέσο όρο μηνιαίως και οι συνεδριάσεις, με τις διακοπείσες δίκες, φτάνουν τις 500. Συγκεκριμένα, το μήνα Μάρτιο βρίσκονται σε εξέλιξη 268 Δικαστήρια, έχουν εισαχθεί 124 νέα, και σε αυτά προστίθενται όσα διακόπτονται για άλλες μέρες.

Μεταξύ των διεξαγομένων δικών συμπεριλαμβάνονται τριάντα οκτώ (38) δίκες μακράς διάρκειας («Siemens», «Χρυσή Αυγή», «Εξοπλιστικά», «Proton», «Πυρήνες της Φωτιάς» κ.λπ.), με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, οι οποίες διαρκούν ένα, δύο ή και περισσότερα έτη.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι Γραμματείς των ποινικών εδρών να συμμετέχουν σε πολυήμερες συνεδριάσεις, ακόμη και σε δεκαεπτά (17) μηνιαίως (!) , με αποτέλεσμα την αδυναμία της εμπρόθεσμης καθαρογραφής των πρακτικών και κατά συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο παραγραφής αξιόποινων πράξεων. Αναγκάζονται λοιπόν, να εργάζονται καθημερινά μετά τη λήξη του ωραρίου, είτε στο χώρο της εργασίας τους, ως αργά το βράδυ, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, είτε στο σπίτι τους, προκειμένου να μειωθεί η εκκρεμότητα και να διεκπεραιωθεί εμπρόθεσμα η καθαρογραφή των πρακτικών.

Είναι προφανές, ότι ο αριθμός των υπηρετούντων Γραμματέων στο Εφετείο Αθηνών είναι μικρός σε σχέση με τη δικαστηριακή ύλη και τον όγκο του απαιτούμενου έργου γραμματειακής υποστήριξης. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη και απόλυτη προτεραιότητα η άμεση κάλυψη των 57 κενών οργανικών θέσεων του Εφετείου, όπως εγγράφως ζητεί και η Διοίκηση του εν λόγω Δικαστηρίου.

Πρωτοδικείο Αθηνών

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών οι οργανικές θέσεις αυξήθηκαν από 596 σε 670, αλλά οι υπηρετούντες είναι μόλις 430, δηλαδή οι κενές θέσεις είναι 240!

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι οι υπηρετούντες Γραμματείς το 2005 ήταν 551, το 2010 ήταν 510 και σήμερα, παρά την συνεχώς αυξανόμενη δικαστηριακή ύλη, μόνο 430, ενώ οι Δικαστικοί Λειτουργοί είναι 420.

Με αυτά τα δεδομένα, σε όλα τα τμήματα τα κενά να φτάνουν ή ακόμα και ξεπερνούν το 30% των οργανικών θέσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Τμήματα αιχμής των Γραμματέων Ποινικών εδρών, όπου στο Τριμελές οι οργανικές θέσεις είναι 65 και υπηρετούν 43 και στο Μονομελές οι οργανικές θέσεις είναι 70 και υπηρετούν 50.

Οι οργανικές θέσεις των Επιμελητών Δικαστηρίων είναι 30, αλλά οι υπηρετούντες είναι μόνο 9.

Εισαγγελία Εφετών Αθηνών

Οι οργανικές θέσεις των Γραμματέων είναι 95 και υπηρετούν 80. Οι οργανικές θέσεις των Επιμελητών Δικαστηρίων είναι 35 και υπηρετούν 24. Οι υπηρετούντες Εισαγγελείς είναι 96.

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Οι οργανικές θέσεις των Γραμματέων είναι 350 και υπηρετούν 292. Οι οργανικές θέσεις των Επιμελητών Δικαστηρίων είναι 187 και υπηρετούν 105. Οι υπηρετούντες Εισαγγελείς είναι 125.

Ειρηνοδικείο Αθηνών

Οι οργανικές θέσεις των Γραμματέων είναι 168 και υπηρετούν μόνο 118. Οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες είναι 186.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, πλέον έχει βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δικαστικούς υπαλλήλους και το υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Σάρλη, το διοικητικό συμβούλιο του ΣΔΥΑ αποφάσισε την αναστολή των δίωρων διακοπών στα δικαστήρια της Αθήνας με εξαίρεση το Εφετείο Αθηνών. Εκεί, οι δίωρες στάσεις θα συνεχιστούν καθημερινά από 13.00 μέχρι 15.00 έως και τις 29 Μαρτίου 2019.

Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον κ. Σάρλη για να οριστικοποιηθούν κάποια θέματα που έμειναν σε εκκρεμότητα σχετικά με τις προσλήψεις και τις υπηρεσίες που αφορούν τις δικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ