Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κ. Τσιάρας: Πότε επιλέγεται η νέα ηγεσία των Δικαστηρίων και πότε αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Πότε επιλέγεται η νέα ηγεσία των Δικαστηρίων και πότε αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας

Η αποκατάσταση της ηρεμίας στις τάξεις της Δικαιοσύνης, με την επιλογή της νέας ηγεσίας της που θα γίνει αξιοκρατικά και με σεβασμό στην ιεραρχία καθώς και η διόρθωση «προβληματικών» διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την με όρους απόλυση και του πλαισίου χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, περιλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Κώστας Τσιάρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, η Κυβέρνηση έχει οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν δύο βασικά προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τη δικαιοσύνη: α) τις καθυστερήσεις στην απονομή της και β) την αντιμετώπιση της πολυνομίας.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Τσιάρα στην Ολομέλεια της Βουλής έχει ως εξής:

«Κυρίες και Κύριοι, παραλαμβάνουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας σε μια κρίσιμη καμπή. Ειδικά για τον ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα αποτελεί δίχτυ προστασίας των πολιτών απέναντι στην κακοδιοίκηση, μοχλό πάταξης της διαφθοράς και εγγυητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από κοινού με τον Υφυπουργό κ. Κράνη παραλαμβάνουμε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες του Δικαστικού μας συστήματος.

• Αφενός, τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, που αναστέλλουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αποθαρρύνουν τους πολίτες και δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη

• και αφετέρου, την αντιμετώπιση της πολυνομίας. Αυτήν την πανσπερμία της νομοθεσίας, η οποία παραμένει, διάσπαρτη, και εν πολλοίς, δύσχρηστη.

Δύο κομβικά προβλήματα που πλήττουν το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης στη συνείδηση της κοινής γνώμης και συχνά εξουδετερώνουν μεγάλο μέρος της αξίας των δικαστικών αποφάσεων. Ως κυβέρνηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, έχουμε  οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων:

Α. Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα Δικαστήρια της χώρας, τα οποία θα αναλάβουν να εκδικάσουν ειδικές υποθέσεις, όπως υποθέσεις ανταγωνισμού, συμβάσεων και υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, επιταχύνοντας τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης.

Β. Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ενισχυθούν εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών (όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία).

Γ. Την επέκταση της μηχανογράφησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης, με την ολοκλήρωση της Δεύτερης Φάσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος για την Διαχείριση Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).

Δ. Τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης, με σκοπό τη συγκέντρωση και επεξεργασία αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, που θα διευκολύνουν την χάραξη μακροχρόνιας πολιτικής και θα δίνουν την ευχέρεια διορθωτικών κινήσεων στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία προκειμένου να μην παρακωλύεται το έργο των Δικαστών.

Ε. Την αποσυμφόρηση του συστήματος μέσω της στελέχωσης και του εξορθολογισμού της χωροταξικής κατανομής των Δικαστηρίων.

ΣΤ. Τη στελέχωση των Δικαστηρίων με Δικαστές και Δικαστικούς υπαλλήλους, μέσω Διαγωνισμού, ο οποίος θα συνδεθεί άμεσα με διαδικασίες διαρκούς επιμόρφωσης και εξειδίκευσης.

Ζ. Την ψήφιση νέου Κώδικα Δικαστικών και Δικαστικών Υπαλλήλων που θα διαμορφώνουν νέο πλέγμα θεσμών και θα κάνουν πράξη την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Η. Την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας και την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των Κοινοτικών Οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο, σε απόλυτη συνεργασία με τα εκάστοτε συναρμόδια Υπουργεία, προκείμενου η χώρα μας να αποφύγει αχρείαστα πρόστιμα, αλλά πολύ περισσότερο συστάσεις που αμαυρώνουν την εικόνα της στο εξωτερικό.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, η προσπάθεια μείωσης της δικαστικής ύλης τα προηγούμενα χρόνια, είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης. Επιβάρυνε όμως δυσανάλογα την ελληνική κοινωνία, εμπεδώνοντας το αίσθημα της ατιμωρησίας και της ανομίας. Και αύξησε, τελικά, την παραβατικότητα, που εδραίωσε στους Έλληνες πολίτες το αίσθημα της ανασφάλειας. Η νέα κυβέρνηση καλείται σήμερα να λύσει μια περίπλοκη εξίσωση. Μια εξίσωση που στο ένα σκέλος έχει την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, και από την άλλη πλευρά έχει την αποκατάσταση της προσβασιμότητας και της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Θέμιδα και τους λειτουργούς της.

Κύριοι Βουλευτές, Στα χέρια μας βρίσκονται ήδη δύο μεγάλες εκκρεμότητες που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. 1. Η επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης και 2. Η διόρθωση του Νέου Ποινικού Κώδικα

Ως προς το πρώτο σκέλος, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διασαφηνίσει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο πως θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία στις τάξεις της Δικαιοσύνης, με την επιλογή της νέας ηγεσίας της. Πυξίδα μας θα αποτελέσει η αξιοκρατία και ο σεβασμός στην ιεραρχία των ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδας.

Ως προς τον νέο Ποινικό Κώδικα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί στην άμεση διόρθωση των προβληματικών διατάξεων. Έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει πως οι τροποποιήσεις θα κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την με όρους απολύσεις καταδικασθέντων και του πλαισίου χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους τρομοκράτες.

Κυρίες και Κύριοι, Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα αποτελεί ένα -σπουδαίας σημασίας- νομοθετικό εγχείρημα, το οποίο, δυστυχώς, θυσιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο βωμό ιδεοληπτικών προκαταλήψεων, για να  δημιουργήσει, τελικά, με τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο προωθήθηκε, περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να επιλύσει. Αφενός γιατί περιλαμβάνει άρθρα που είναι ουσιαστικά, σχεδόν, ανεφάρμοστα, (όπως είναι οι διατάξεις περί της κοινωφελούς εργασίας και της δικαστικής, ποινικής διαμεσολάβησης) και αφετέρου, γιατί περιέχει διατάξεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΟΟΣΑ και της GRECO πριν από λίγες μέρες, αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Στα κρούσματα αδιαφάνειας, η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη. Δεν θα επιδείξουμε καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς. Ήδη επεξεργαζόμαστε μια τολμηρή μεταρρύθμιση, με τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Μια Αρχή στο πρότυπο των πιο επιτυχημένων διεθνώς αντίστοιχων φορέων, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον κατακερματισμό και τις επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων που ενδημούν στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Ένας νέος φορέας, ο οποίος αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων των σημερινών ελεγκτικών μηχανισμών με βασικό στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων, την αναβάθμιση των ελεγκτικών προτύπων και μεθοδολογιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών. Ένας νέος μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει, ποτέ ξανά και σε κανέναν, την εργαλειοποίηση της καταπολέμησης της διαφθοράς για μικροπολιτικές στοχεύσεις.

Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πυξίδα της νέας κυβέρνησης είναι η διαρκής ευθυγράμμιση της χώρας μας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σε αυτό το πλαίσιο, στους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης εντάσσεται η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αλλά και την προστασία του παιδιού και των δικαιωμάτων του.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που εγγυάται την καταπολέμηση της διαφθοράς, διασφαλίζει την ισονομία και την ισοπολιτεία, αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης. Η Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απαράβατος όρος για την επαναφορά της ηρεμία στις τάξεις της. Και κυρίως, είναι όρος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για να αισθανθούν ξανά πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Πως είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι ο σκοπός που θα υπηρετήσουμε. Αυτό είναι το όραμά μας για μια δικαιοσύνη – δείκτη της ποιότητας του πολιτισμού και της δημοκρατίας μας. Σε αυτήν μας τη στόχευση οι πολίτες απαιτούν να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να προσπαθήσουμε όλες και όλοι μαζί. Γιατί η επιλογή της σύνθεσης και της κοινωνικής συναίνεσης είναι ο δρόμος της προσπάθειας και της δημιουργίας. Είναι ο δρόμος της προόδου. Ο δρόμος για μια δίκαιη και ισχυρή κοινωνία.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ