Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μειωμένη αποζημίωση σε οδηγό μηχανής αν δεν φοράει κράνος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μειωμένη αποζημίωση σε οδηγό μηχανής αν δεν φοράει κράνος

Μια απόφαση που αναδεικνύει τον διπλό ρόλο της τήρησης μέτρων οδηγικής ασφάλειας, εξέδωσε δικαστήριο της χώρας το οποίο αποφάνθηκε ότι ο οδηγός δικύκλου που τραυματίστηκε σε τροχαίο αν δεν φοράει κράνος, δικαιούται μειωμένης, κατά 50%, αποζημίωσης για τις ιατρικές δαπάνες που θα καταβάλλει προς αποκατάσταση της υγείας του. Και αυτό, καθώς, η παράλειψή του να φορέσει κράνος τον καθιστά συνυπαίτιο στο τροχαίο, ακόμη και αν ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη για το συμβάν.

Η απόφαση αυτή, είναι βέβαια προγενέστερη, αλλά προφανώς ευθυγραμμισμένη με την βούληση του πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων από τους οδηγούς δικύκλων αναδεικνύοντας τις τραγικές συνέπειες της απουσίας κράνους. Παράλληλα υπενθύμισε και τα τσουχτερά πρόστιμα τα οποία προβλέπονται.

Η απόφαση

Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε από το Μονομελές Εφετείο Πατρών και έχει επί της ουσίας δυο σκέλη. Το δικαστήριο ναι μεν επιδικάζεται αποζημίωση στον οδηγό του δικύκλου που τραυματίστηκε στο τροχαίο για ηθική βλάβη, ωστόσο, αποφαίνεται πως πρέπει να του καταβληθεί μειωμένο κατά 50% το ποσό που του είχε επιδικασθεί σε πρώτο βαθμό για τις δαπάνες αποκατάστασης της υγείας του.

Ειδικότερα, το δικαστήριο αφού προσδιόρισε το κόστος της θεραπείας του συγκεκριμένου οδηγού στις 2.500 ευρώ (αποκατάσταση θλαστικών τραυμάτων σε κεφάλι και πρόσωπο με χειρουργική επέμβαση, αμοιβές γιατρών, μετεγχειρητική παρακολούθηση, κ.ά), έκρινε εν τέλει πως το «ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται (ο οδηγός) για τη δαπάνη αυτή πρέπει να μειωθεί κατά ποσοστό 50% και να του επιδικαστεί τελικά το ποσό των 1.250 ευρώ». Και αυτό γιατί – σύμφωνα με την απόφαση που παρουσιάζει το lawandorder.gr  – «συνυπαίτιος στην επέλευση των ως άνω πολλαπλών θλαστικών τραυμάτων είναι και ο ίδιος, επειδή, κατά την οδήγηση του δικύκλου του, δεν έφερε προστατευτικό κράνος, το οποίο αν έφερε, μετά βεβαιότητας δεν θα είχε υποστεί τις ως άνω σωματικές βλάβες ή στην έκταση που τις υπέστη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ