Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Τι θα κανει τώρα η Δικαιοσύνη για τον Ζακ και γιατί η υπεράσπιση αμφισβητεί το πόρισμα των ιατροδικαστών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι θα κανει τώρα η Δικαιοσύνη για τον Ζακ και γιατί η υπεράσπιση αμφισβητεί το πόρισμα των ιατροδικαστών

Μονόδρομος για τη Δικαιοσύνη είναι πλέον η επέκταση την έρευνας των ποινικών ευθυνών για το θάνατο του   Ζακ Κωστόπουλου, μετά το  πόρισμα των ιατροδικαστών που συνδέει ευθέως τα πολλαπλά τραύματα  του 33χρονου με το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου. Ενα πόρισμα πάντως , τα συμπεράσματα του οποιου, αμφισβητεί εντόνως η υπεράσπιση του κοσμηματοπώλη μιλώντας για συλλογιστική του τύπου “ράβδος εν γωνία άρα βρέχει”. Θεωρεί δε μη αποδεκτό επιστημονικά το συμπέρασμα.

Τι σηματοδοτεί  το πόρισμα των ιατροδικαστών

Δύο ακριβώς μήνες μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, το πόρισμα των ιατροδικαστών έρχεται  να διαψεύσει εικασίες και σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας πως ο  33χρονος υπέστη  ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του  μυοκαρδίου από τα πολλαπλά τραύματα στο σώμα του τα οποία  προκάλεσαν έντονη διέγερση στον οργανισμό του και τελικά είχαν ως αποτέλεσμα να ξεψυχήσει, αβοήθητος.

Τα αδιαμφισβήτητα αυτά συμπεράσματα των ιατροδικαστών οι οποίοι  νωρίτερα μελέτησαν τα αποτελέσματα της νεκροτομής, των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, δημιουργούν, όπως είναι αναμενόμενο, νέα δεδομένα στην ανάκριση.

Στο μικροσκόπιο του ανακριτή το… εξαγριωμένο πλήθος

Κυρίως όμως βάζουν στο «κάδρο» των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών όλα τα πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται στα βίντεο της ντροπής που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, να κτυπούν ακόμη και πεσμένο στο έδαφος το Ζακ Κωστόπουλο. Ουδείς εκ των πρωταγωνιστών του άγριου ξυλοδαρμού του, έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος μπορεί αυτή τη στιγμή να αισθάνεται σίγουρος ότι δεν θα βρεθεί τελικά κατηγορούμενος. Και αυτό γιατί είναι βέβαιο πως ο ανακριτής θα χρειαστεί να δει ξανά και ξανά το οπτικοακουστικό υλικό που έχει καταγραφεί από τις κάμερες προκειμένου να αναζητήσει τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο λιντσάρισμα του 33χρονου, το οποίο έσπευδαν μάλιστα να καταγράφουν και με τα κινητά τους.

Ο ανακριτής θα χρειαστεί να αναζητήσει όλους όσους συμμετείχαν στα φονικά χτυπήματα σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου, πλην του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη που έτρεξε να τον βοηθήσει, χτυπώντας μέχρι θανάτου τον 33χρονο.

Στο «κάδρο» αστυνομικοί και πλήρωμα του ΕΚΑΒ

Εκείνο όμως που αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες και όχι μόνο για ολιγωρία στους αστυνομικούς που έφτασαν επί τόπου, περνώντας  χειροπέδες στον άτυχο Ζακ, κτυπώντας τον παράλληλα  με γκλοπ.  Δεν αποκλείεται μάλιστα στον κύκλο των υπόπτων να προστεθούν και οι άνδρες του ΕΚΑΒ, ένας από τους οποίους φαίνεται να ρίχνει κλωτσιά στον αιμόφυρτο Ζακ.

Η πορεία προς τον θάνατο του Ζακ

Κρίσιμο φαίνεται πως θα είναι το πότε αλλά και από ποιο σημείο ξεκίνησε η πορεία προς το θάνατο για το Ζακ Κωστόπουλου ο οποίος εξάλλου διακρίνεται εμφανώς να πιάνει το λαιμό του, μη μπορώντας προφανώς να αναπνεύσει, όπως αναφέρει το πόρισμα των ιατροδικαστών  ότι συνέβη, λίγο πριν ξεψυχήσει.

Πιθανή η μετατροπή της κατηγορίας

Ανοιχτό είναι πάντως το ενδεχόμενο να μετατραπεί τελικά η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης που αντιμετωπίζουν οι δύο πρώτοι, όπως εκτιμάται, κατηγορούμενοι,  σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου προτίθεται ωστόσο να προχωρήσει σε μηνύσεις σε βάρος όλων όσων είχαν να αρμοδιότητα να επιληφθούν του τραυματισμού του 33χρονου, από το ΕΚΑΒ έως την Αστυνομία αλλά οι ενέργειές τους, δυστυχώς «εναρμονίστηκαν» με αυτές του «αγριεμένου» πλήθους στην οδό Γλάδστωνος.

Η εκ των δικηγόρων της οικογένειας Άννυ Παπαρρούσου, εκτιμά ωστόσο  ότι η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα στάδια της επίθεσης που δέχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος έως ότου αφήσει την τελευταία του πνοή.  Άλλωστε αυτό είναι ένα αίτημα όχι μόνο της οικογένειας του άτυχου Ζακ αλλά κάθε πολίτη που αρνείται τη βαρβαρότητα σε κάθε της μορφή.

Δικηγόρος Κοσμηματοπώλη: «Διατηρούμε επιφυλάξεις για το πόρισμα θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου»

Στον αντίποδα επιφυλάξεις εκφράζει η πλευρά του κοσμηματοπώλη για το συμπέρασμα του πορίσματος των ιατροδικαστών οι οποίοι συνδέουν το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου με την πρόκληση καρδιακού επεισοδίου από τα χτυπήματα που δέχτηκε. Χαρακτηριστικά ο Χάρης Αναγνωστόπουλος αναφέρει:

”Η δια της τεθλασμένης αιτιώδης σύνδεση, των ισχαιμικών αλλοιώσεων που διαπιστώθηκαν, με τα πολλαπλά πλην ασήμαντα όπως χαρακτηρίζονται, τραύματα που έφερε ο παθών, μέσω μηχανισμού stress, δηλαδή με συλλογιστική του τύπου «ράβδος εν γωνία άρα βρέχει», καθιστούν το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής εκθέσεως επιστημονικά μη παραδεκτό.

Στην παρούσα φάση τρείς επισημάνσεις:

1)Η απουσία τοξίκωσης είναι διαπίστωση, διαμετρικά αντίθετη προς τις περιγραφές των πολλών αυτόκλητων μαρτύρων που έχουν καταθέσει. Περαιτέρω δεν έχει διενεργηθεί (περιέργως) έλεγχος για τετραϋδροκαναβινόλη και (ανεπιτρέπτως) δεν έχουν μετρηθεί στο αίμα τα επίπεδα της ευρύτατα διαδεδομένης ψυχοδραστικής ουσίας α-pvp (α-πυρριδινοφεντιοφενόνη) με συνέπεια ο έλεγχος να είναι ατελής.

2) Η αναφερόμενη στρεσογόνος κατάσταση προϋπήρχε του χρόνου του επεισοδίου, σύμφωνα με περιγραφές πολλών μαρτύρων αλλά και ειδικώς της μάρτυρος, προσώπου οικείου του θύματος με την οποία είχε επικοινωνία λίγο πριν το περιστατικό.

3)Ο μηχανισμός προκλήσεως των τραυμάτων είναι κατά τις διαπιστώσεις των ιατροδικαστών (ποικίλος) με μόνο επτά (7) από αυτά επί συνόλου εικοσιτριών (23) να προήλθαν από επενέργεια τρίτων επί του σώματος του θανόντος.

Με δεδομένα τα ανωτέρω διατηρούμε εντονότατες επιφυλάξεις για το καταληκτικό συμπέρασμα της έκθεσης σχετικά με την αναφερόμενη αιτία θανάτου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ