Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή Αυστριακού πολίτη κατά του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή Αυστριακού πολίτη κατά του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποφάνθηκε, με αφορμή την προσφυγή στην αυστριακή Δικαιοσύνη ενός αυστριακού πολίτη, ο οποίος απέκτησε από αυστριακή Τράπεζα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία το 2012 αντικαταστάθηκαν με νέα μικρότερης ονομαστικής αξίας, ότι η αυστριακή Δικαιοσύνη δεν είναι κατ’ ανάγκην αρμόδια για την επίλυση της διαφοράς του με το ελληνικό Δημόσιο.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τη διεθνή δικαιοδοσία σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, ο οποίος θέτει ως γενικό κανόνα ότι διεθνή δικαιοδοσία έχουν τα δικαστήρια του κράτους μέλους της κατοικίας του εναγομένου, στην εν λόγω περίπτωση δεν ισχύει, όπως αποφάνθηκε το ευρωδικαστήριο.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε επειδή ένας Αυστριακός πολίτης ο οποίος απέκτησε, μέσω αυστριακής τράπεζας-θεματοφύλακα, ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 35.000 ευρώ αρνήθηκε τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και άσκησε ενώπιον των αυστριακών δικαστηρίων αγωγή κατά της Ελλάδας, με αίτημα την τήρηση των αρχικών όρων δανεισμού ή την επιδίκαση αποζημίωσης.

Η Ελλάδα προέβαλε ότι τα αυστριακά δικαστήρια δεν έχουν διεθνή δικαιοδοσία για την εκδίκαση τέτοιων διαφορών. Το Oberster Gerichtshof (Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας) ζήτησε τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί του θέματος το οποίο δικαίωσε την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ